God morgen! Det er mandag 26. september, i dag går første presidentkandidat-debatt av stabelen. Forventningene er store, det er ventet et historisk høye seertall, og Morgenkaffen er servert.

«This is the place to understand how protest and love of country don’t merely coexist but inform each other, how men can proudly win the gold for their country but still insist on raising a black-gloved fist, how we can wear an ‘I can’t breathe’ T-shirt and still grieve for fallen police officers.»

President Barack Obama under åpningen av the Smithsonian National Museum of African American History and Culture i Washington D.C. søndag.


I dag klokken 21.00 lokal tid (03.00 norsk tid natt til tirsdag) finner den første TV-sendte presidentkandidatdebatten sted. Ampolcast episode 59 byr på en liten preview:

I tillegg har AmerikanskPolitikk.no mer informasjon om hvor å se debatten samt bakgrunnsinformasjon i denne artikkelen fra lørdag: «Clinton vs. Trump, 1. runde: TV-tider, tema og kandidatenes forberedelser».


NYHETER

Fredagens skyteepisode i Washington. Fredag kveld åpnet en ung mann i tyve-årene ild på butikkunder i en Macy’s forretning i Burlington, nord for Seattle i Washington. Politiet har pågrepet en person, som enda ikke er siktet i saken. Fem mennesker mistet livet grunnet episoden. Les mer.

#2016SIRKUSET

Første presidentkandidatdebatt senere i kveld. Den aller første TV-debatten sendes live fra Hofstra University i Hempstead, New York og det ventes seerrekord i samme skala som Superbowl. Dette vil være den første av totalt 3 presidentkandidat-debatter og kan være utslagsgivende kjenner vi historien rett. Husk å få med deg Ampolcast etter debatten! Clinton skal etter sigende ha øvd seg på ulike utgaver av Trump-personligheter, mens Trump selv ikke skal ha fokusert på annet en selve debattformatet. Debatten modereres av Lester Holt. Les mer og her.

Statsminister Netanyahu på besøk i USA, hilser på begge presidentkandidatene. Den Israelske statsministeren er i New York for et møte i FNs generalforsamling. Søndag morgen møtte statsministeren republikanernes presidentkandidat Donald Trump, og søndag kveld møtte Netanyahu demokratenes kandidat Hillary Clinton. Møtet mellom Trump og Netanyahu hadde tilsynelatende et positivt utfall, og de gamle bekjentskapene skal ha vært enige om mangt når det kommer til Israelsk politikk. USA blir ofte betegnes som Israels viktigste allierte og støtte fra Netanyahu kan ha positiv innvirkning på kandidatene. Les mer.

Ted Cruz støtter Donald Trump. Senator Ted Cruz (R-Texas), annonserte sin støtte for Trump fredag. Den tidligere utfordreren for den republikanske presidentnominasjonen ga ut en uttalelse hvor han litt motvillig uttrykker støtte for Trump etter blant annet å forklare at dette har vært et vanskelig valg for ham. Konklusjonen er likevel at det er Trump han skal stemme på på valgdagen. Cruz har tidligere kommet med krass kritikk mot presidentkandidaten og kalte ham blant annet «en patologisk løgner, en bølle og en narsissist» i mai. Tross støtteerklæringen ville ikke senatoren svare på hvorvidt han trodde Trump var passende til jobben, men påpekte heller at det var to alternativer der Hillary Clinton var uakseptabelt. Donald Trump på sin side sa at han var overrasket men glad for støtten. Les mer.

Bill Clintons tidligere flamme Gennifer Flowers inviteres til debatt, og så avinviteres. Frem og tilbake i løpet av helgen om hvorvidt Bill Clintons tidligere elskerinne Gennifer Flowers skulle sitte på første rad under debatten på Trumps invitasjon. Etter informasjon som bekrefter at Clinton-valgkampen inviterte Trump-motstander Mark Cuban til å sitte på første rad under debatten mandag fyrte Trump tilbake på Twitter:

Dette skapte spekulasjoner rundt hvordan dette kunne påvirke debatten. Både valgkampmanager Kellyanne Conway og visepresidentkandidat Mike Pence uttalte i dag til pressen søndag at det ikke er snakk om noen formell invitasjon, og at de ikke forventer at hun dukker opp. Flowers, som har skapt karrière på å skrive bøker om forholdet sitt til den daværende guvernøren i Arkansas, skal ha takket offentlig ja til det som skulle vise seg å være en ikke-innbydelse. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Election Update: Where The Race Stands Heading Into The First Debate» av Nate Silver (FiveThirtyEight): En kjapp analyse av hvordan kandidatene ligger an før debatten. «Whatever arguments we’ve had about the polls this week will soon be swamped by the reaction to Monday’s presidential debate.»

«Let’s go to the tape: Clinton and Trump’s top 10 debate moments» av Jerry Adler (Yahoo News): Litt oppvarming til nattens debatt. «One of the largest audiences in the history of presidential debates — perhaps the largest ever — is expected to watch when Hillary Clinton and Donald Trump face each other for the first time on the same stage.»

«Trump is headed for a win, says professor who has predicted 30 years of presidential outcomes correctly» av Peter W. Stevenson (Washington Post): «The Keys to the White House’ is a historically based prediction system. I derived the system by looking at every American presidential election from 1860 to 1980, and have since used the system to correctly predict the outcomes of all eight American presidential elections from 1984 to 2012.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Studerer internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.