Mandag er det duket for 1. runde mellom Clinton og Trump på debattscenen i New York. Her finner du svar på hvor du ser den, om hvilke tema den vil omhandle, og hvordan kandidatene forbereder seg.

Det ventes nye seertallrekorder når de to rivalene møtes på debattscenen for første gang mandag kveld. Etter det som allerede har vært tidenes mest spektakulære valgkamp knyttes det store forventninger til hvordan debatten vil utspille seg og til hvordan den kan påvirke valgkampen.

AmerikanskPolitikk.no tar selvsagt turen til Hofstra University for å dekke debatten – i tillegg til de tre andre tv-debattene i høst – og det er bare å følge med på AMPOLCAST: Mandag morgen kommer vi med en liten preview, og morgenen etter oppsummerer vi den 90 minutter lange debatten.

Nedenfor gir vi noen tips til hvordan du kan få mest mulig ut av debatten her hjemme i Norge.

Her ser du debatten

Debatten, som går ved Hofstra University i New York, starter kl. 03:00 norsk tid, og varer i 90 uavbrutte minutter. På norsk TV vises debatten både på TV2 og NRK 2, så vel som på CNN. Vil du se den på nett kan du bruke TV2 Sumo eller NRK Nett-TV. Tar du turen til c-span.org får du i tillegg se split-screen av kandidatene gjennom hele debatten.

Hva blir temaene?

Moderator for mandagens debatt, NBCs Lester Holt, kunngjorde denne uken at temaene for debatten blir «America’s direction», «achieving prosperity» og «securing America». I lys av de siste dagenes opptøyer i North Carolina og terrorhendelser i New York, New Jersey og Minnesota, er det nærliggende at sistnevnte blir særlig viktig. Trolig blir begge kandidater spurt om hvordan de vil roe spenninger relatert til raseskiller og politivold og hvordan de vil sikre landet mot nye terrorangrep. Her vil Trumps innvandringspolitikk raskt bli tema.

Ellers kan vi vente oss at såkalte karaktersaker vil være dominerende i hovedvalgets første debatt. Trolig vil Holt presse Clinton på e-postsaken og på interessekonflikter mellom Clinton-stiftelsen og stillingen som utenriksminister samt mellom stiftelsen og Bill og Chelsea Clinton om hun skulle vinne valget i november. Her er det underliggende temaet tillit og dømmekraft. Clinton må overbevise velgerne, som hittil har særdeles liten tillit til henne, om at hun er til å stole på, at hun ikke skjuler noe og at hun ikke anser seg selv og sin familie som hevet over lov og etiske retningslinjer.

Trump vil på sin side trolig måtte svare for de nye avsløringene om at han har brukt midler tildelt den veldedige Trump-stiftelsen til å betale seg ut av juridiske problemer knyttet til bedriften hans. Det neste spørsmålet vil trolig være om Trump ikke også selv mener at velgerne har en rett til å se selvangivelsen hans. Også her er det underliggende temaet tillit – men også temperament. Clinton har, med god hjelp fra senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts), fremstilt Trump som en tynnhudet mann som ikke bryr seg om andre enn seg selv. Her må Trump finne en måte å stilne denne kritikken på.

Hvordan forbereder Clinton seg?

I forkant av republikanernes første tv-debatt under nominasjonskampen skrev John Weaver, strateg for presidentkandidat og Ohio-guvernør John Kasich (R), følgende:

Dette er treffende også for Clinton. Hun kan være sterk på debattscenen. I nominasjonsvalgkampen hadde hun noen minneverdige øyeblikk blant annet da hun svarte rivalen og senatoren Bernie Sanders’ (I-Vermont) kritikk av Clintons stemme for Irak-krigen, som Sanders stemte imot. Clinton kontret her med følgende: «A vote in 2002 is not a plan to defeat ISIS».

På den andre siden har Clinton en tendens til å havne på defensiven i debatter og intervjuer. Dette har særlig vært smertelig for henne i håndteringen av e-postsaken. Enda en opptreden der hun begynner med å innrømme at hun gjorde en feil hun ikke ville ha gjentatt, for så å avslutte med en lang rekke detaljer om klassifiseringer, mottakere, avsendere og FBI-uttalelser vil ikke være heldig for Clinton.

Det er særlig to utfordringer Clinton må forberede seg på i forkant av mandagens debatt: For det første er Trump fullstendig uforutsigbar – som John Weaver klargjorde i tweeten ovenfor. For det andre er forventningene knyttet til Trumps opptreden i debatten lave.

Denne kombinasjonen er vanskelig å kontre for Clinton. Denne uken rapporterte Wall Street Journal at Hillary forbereder seg på å møte to utgaver av Trump: Den kontroversielle kandidaten som kommer med slengbemerkninger om utseende, rase, kjønn eller andre saker som ville vært uhørt fra en hvilken som helst annen kandidat, og den presidentaktige, avmålte og nedtonede Trump som vi har sett ved et par anledninger i valgkampen. Blant annet fremsto han langt mer presidentaktig enn vanlig under det korte Mexico-besøket sitt og på 15-årsmarkeringen for 11. september, da han avsto fra å kommentere på Clintons helseepisode.

Ved siden av å mestre Trump som rival, må Clinton klare å få frem sin egen, positive, håpefulle visjon for landet. Hun stiller tross alt som en presidentkandidat som i hovedsak vil videreføre politikken Obama-administrasjonen fører. For å vekke oppslutning om den, er hun avhengig av å kommunisere budskapet om at landets utvikling, eller «America’s direction» – det ene temaet for debatten – er positiv.

Hvordan forbereder Trump seg?

I nominasjonskampen framstod Trump som regel som en dominerende figur i debattene. Enda han røk uklar med Fox’ Megyn Kelly og endte med å droppe en av debattene, var han like fullt et av de sentrale temaene i denne debatten. I mandagens debatt blir dynamikken imidlertid en helt annen. For det første møter han kun én opponent. Det har han aldri gjort tidligere. For det andre møter han en dyktig og erfaren debattant i Clinton. Hun kommer til å være forberedt på hvor hun kan sette ham fast eller sette ham ut.

Trump har skrytt av at han ikke forbereder seg til å møte Clinton. Snarere vil han «være den han er». I august uttalte han følgende:

“I know who I am, and it got me here. I don’t want to present a false front. I mean, it’s possible we’ll do a mock debate, but I don’t see a real need”.

Denne uken var Trump imidlertid ute med debattrelaterte uttalelser. Blant annet anklaget han moderator Lester Holt, som i realiteten er en registrert republikaner, for å være demokrat. Trump hevdet videre at dette er nok et eksempel på at valget er rigget i Clintons favør. Dette, samt kampanjens uttalelser om at han ikke forbereder seg særlig, må sees som forsøk på å senke forventningene til Trumps opptreden. Da skal det mindre til for å kunne gjøre en god figur, i tillegg til at man har noe å peke på dersom det ikke skulle gå helt veien.

Avgjørende øyeblikk

Det er knyttet stor spenning til den første tv-debatten etter dårlige uker for Clinton og stadige skiftninger i målingene. Et av de store slagene på scenen på mandag vil stå om hvem som viser seg som den mest troverdige kandidaten i et valgår der begge kandidater sliter med nettopp tillitstallene. Det avgjøres ikke bare av hva kandidatene sier, men hvordan de sier det og hvordan de framstår sammenlignet med hverandre på tv-skjermen. Vi kommer til å sitte benket.