To uker med negative oppslag for Hillary Clinton har sendt Donald Trump opp i ryggen hennes i dagene før den første tv-debatten.

Før du leser denne artikkelen anbefaler vi deg å lese Vårin Almes oppdatering på status i Clinton-kampanjen.

På kun ett tidspunkt etter at begge kandidatene sikret seg sine respektive nominasjoner har Trump ligget bedre an enn han gjør nå: Rett etter sitt eget landsmøte. Men uka etter tok Clinton og Det demokratiske landsmøtet over Trumps gode nyhetsdekning. Trumps convention bounce, en forventet oppsving i målingene etter eget landsmøte, var faktisk mye svakere enn Clintons. Fra rundt tre prosentpoeng for Trump sin del til rundt åtte-ni prosentpoeng for Clinton.

I tiden etter dominerte Trump mediedekningen med kontroverser, inkludert krangelen med Khan-familien og hintingen om hvordan tilhengere av det andre grunnlovstillegget kunne hindre Clinton ved å ta saken i egne hender.

Sett under ett har det siden landsmøtene som regel vært den kandidaten som har dominert nyhetsbildet som har falt på meningsmålingene.

Ny høst

Skiftet kom den 17. august, da den republikanske strategen og meningsmåleren Kellyanne Conway tok over for Paul Manafort som valgkampmanager for Trump-leiren. Siden da har vi, med noen markante unntak, sett en mer behersket utgave av Trump. Pila har pekt oppover for Trumps vinnersjanser i samme periode.

Trump ligger nå kun prosentpoenget bak sin rival på RealClearPolitics‘ gjennomsnitt av de nasjonale meningsmålingene. I perioden etter at Conway tok over for Manafort den 17. august har hans vinnersjanser i modellen til FiveThirtyEight gått opp fra 11.8 til 43.8 prosent.

Nøkkelen for Trump har vært å holde seg i skinnet mens Hillary (bokstavelig talt) har falt sammen. Mens The Donald har holdt kontroversene til et minimum har det stormet rundt Hillary de siste ukene. Clinton Foundation, FBIs epost-etterforskning, «Basket of Deplorables» og helsesaken har alle hjulpet Trump.

En del av Trumps nye fokus har involvert å vise at han er mer åpen til andre velgergrupper enn hvite menn. I slutten av august besøkte han Mexico, og de siste to ukene har han gitt en håndsrekning til svarte velgere, inkludert besøk til afroamerikanske kirker i Michigan. I forrige uke presenterte han til-og-med en plan sammen med datteren Ivanka for seks ukers lovfestet mammaperm.

Snur trenden?

De siste dagene har Hillary sendt ut hele Det demokratiske partiets arsenal, mens hun selv har vist seg nok ganger i offentligheten til å temme ryktene om hennes sviktende helse. Trump har på sin side hatt noen småkontroverser som har kommet i skyggen av alle Hillary-sakene. Først var han ute og kalte Morning Joes Mika Brzezinski for nevrotisk, samtidig som han truet med å fortelle om henne og medvert Joe Scarboroughs hemmelige kjærlighetsforhold, etter å ha blitt kritisert gjentatte ganger på MSNBC-programmet.

Deretter var Newsweek ute med en artikkel som viser til mulige interessekonflikter i Trumps utenrikspolitikk, grunnet hans mange forretningsavtaler med høytstående individer og selskaper i land som Tyrkia, India, Russland, UAE, med flere. En tur til vannforgiftede Flint, Michigan (hjemsted til elefantkirkegården fra General Motors’ storhetstid, Michael Moore og hans Flint-dokumentar «Roger & Me,» samt TV-stjernen Terry Crews), gjorde det som skulle bli et ytterligere knytting av bånd med svarte velgere til en PR-katastrofe.

Da Trump kritiserte Hillary Clinton i en afroamerikansk metodistkirke ble han avbrutt av pastor Faith Green Timmons. «Jeg inviterte deg hit for å takke oss for det vi har gjort for Flint, ikke for å gi en politisk tale.» En iskald Trump håndterte situasjonen som en sann mester. Deretter snakket Trump og Timmons sammen ned avbrytelser fra publikum. Det kunne ikke gått bedre.

Etterpå kom dog Trumps kommentarer til media om hva som hadde skjedd. Han fortalte Fox & Friends at pastoren hadde vært så nervøs at hun ristet og at hun var som et «nervous mess.»

Han uttalte nylig at hvis Hillary Clinton virkelig er imot våpenrettigheter burde hun la hennes sikkerhetsfølge avvæpne seg selv, for så å se hva som skjer. Et utsagn som i typisk Trump-stil leker på grensen mellom humor og seriøsitet, men som i denne sammenheng omhandler et dødelig seriøst tema.

Trumps forsøk på å legge birther-saken bak seg –ved å si at president Obama ble født i Amerika etter å ha næret konspirasjonsteorien i fem år – har samtidig ført til et økt fokus på denne saken i mediene. Det motiverer demokratene, som ikke har tenkt til å slippe denne saken med det første.

Uken fram mot debatten

Ingen av disse sakene har klart å sette et fast grep om mediedekningen, selv om de har spilt en rolle. I de neste dagene kommer vi, som et resultat av denne Washington Post-artikkelen, til å høre mye om Trumps egen veldedige organisasjon; The Trump Foundation.

Ifølge David Farenthold har stiftelsen brukt $158,000 på å betale juridiske oppgjør for Trump. Pengene kom alle fra eksterne donorer, men ble altså brukt til å betale i saker hvor Trump hadde unngått mulig straffeforfølgelse ved å avtale å donere beløp til veldedige formål. Han har også brukt $5,000 av stiftelsens penger til å betale for reklame for Trump-arrangementer som ikke involverte Trump Foundation. Stiftelsen har også brukt tusenvis av amerikanske dollar på å betale for blant annet malerier og en fotballhjelm under veldedige auksjoner, uten at disse skal ha blitt brukt til veldedige formål (som loven tilsier).

Selv har ikke Trump donert til egen stiftelse siden 2008.

Dryppeffekten av Trumps små feilskjær kan hinte om at målingene vil jevne seg ut fram mot den første debatten (26. september ved Hofstra University på Long Island), og at mediebildet deretter vil formes etter deres opptredener på scenen.

Du hører mer om Trumps gode målinger, birther-saken samt en rekke andre tema i ukas AMPOLCAST.

Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.