Wilmington er den største byen i Delaware. (By Tim Kiser (User:Malepheasant) – Self-photographed, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1561926)

Det er primærvalg i Delaware i natt, med både kongressvalg og noen delstatsvalg. Valglokalene stenger kl. 02:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

REPRESENTANT

John Carney. (Foto: Kongressen)
Går for guvernør: John Carney. (Foto: Kongressen)

Delstatens eneste kongressrepresentant, demokraten John Carney, sikter mot guvernørvervet. Tre seriøse partifeller kjemper om nominasjonen, som i praksis vil være ensbetydende med valg.

De tre er tidligere guvernørrågiver Sean Barney, tidligere arbeidsminister Lisa Blunt Rochester og delstatssenator Bryan Townsend.

Sean Barney. (Foto: Twitter)
Tapte stygt i 2014: Sean Barney. (Foto: Twitter)

Barney er tidligere marinesoldat med erfaring fra Irak og han har vært rådgiver for både senator Tom Carper og guvernør Jack Markell. Han er nå president for et investeringsselskap i delstaten. Han stilte til finansministervevet i 2014, men tapte for den republikanske kandidaten med hele 10%. Et så solid tap for en republikaner i liberale Delaware er et mulig ankepunkt mot hans ferdigheter som kandidat, og hans åpenhet om mentale problemer som følge av soldatkarrieren kan slå ut negativt.

Lisa Blunt Rochester. (Foto: Facebook)
Erfaren: Lisa Blunt Rochester. (Foto: Facebook)

Rochester er eneste kvinne, og i tillegg eneste fargede kandidat i en delstat som faktisk er over 20% svart (og hvor andelen svarte velgere i det demokratiske primærvalget er mye høyere). Hun har en god biografi; i tillegg til arbeidsminister har hun vært assisterende helseminister, leder for delstatens personalavdeling og leder for Urban League i Wilmington. Hun har støtte fra EMILY’s List.

Bryan Townsend. (Foto: Twitter)
Utdannet: Bryan Townsend. (Foto: Twitter)

Townsend har også en sterk bio, men mer vinklet mot utdanning enn arbeidserfaring. Han har bla. en master i kinesisk fra Cambridge og Peking i tillegg til jusseksamen fra Yale. Han slo ut en sittende demokrat da han første gang ble valgt til delstatssenatet i 2012.

I tillegg stiller skatteforbereder Mike Miller, forretningsmann Scott Walker og Elias Weir. Ingen av dem gis noen sjanse.

Jeg gir Rochester svak favorittstatus i natt.

DELSTATSVERV

Guvernør Jack Markell (D) kan ikke ta gjenvalg.

Colin Bonini. (Foto: DE State Senate)
Storfavoritt: Colin Bonini. (Foto: DE State Senate)

På republikansk side er det et primærvalg mellom delstatssenator Colin Bonini og politikvinne Lacey Lafferty.

Alt annet enn en soleklar seier til Bonini vil være sensasjonelt, siden han er den eneste som har samlet inn noe særlig med penger og har alt av støtteerklæringer.


Viseguvernørvervet har stått ledig siden daværende viseguvernør Matt Denn (D) ble valgt til delstatens justisminister i 2014.

Bethany Hall-Long. (Foto: DE State Senate)
Svak favoritt: Bethany Hall-Long. (Foto: DE State Senate)

For demokratene stiller delstatssenator Bethany Hall-Long, bystyremedlemmene Sherry Dorset-Walker og Kathy McGuinness, advokat og fylkesfunksjonær Ciro Poppiti, fylkesråd Brad Eaby og tidligere fylkesfunksjonær Greg Fuller.

Her er Hall-Long svak favoritt, men et såpass stort felt er uoversiktelig.


Karen Stewart. (Foto: State of DE)
Utfordres: Karen Stewart. (Foto: State of DE)

Forretningskvinne Karen Stewart ble første gang valgt til forsikringskommisssær i 2008 og tok 61% i 2012. Hun har vært beskyldt for inkompetanse og tok nominasjonen både i 2008 og ved gjenvalget i 2012 til tross for at hun ikke hadde partiets ofisielle støtte.

DE ins Trinidad Navarro
Seriøs motstander: Trinidad Navarro. (Foto: Facebook)

Hun får en meget seriøs intern utfordring av fylkessheriff Trinidad Navarro, som har vært sheriff i New Castle fylke, som er det desidert mest folkerike i Delaware, siden 2010. Han beseiret den gang den sittende demokraten og fikk gjenvalg i 2014 med hele 89%.

Stewart har slått seriøse utfordrere før, men er bare meget knapp favoritt i natt.

For republikanerne stiller aktivist og partiets guvernørkandidat i 2102, Jeff Cragg og tidligere fylkesfunksjonær George Parrish.

Uinteressant.