Morgenkaffen torsdag 8. september: Debattforsmak i Commander in Chief-forum

God morgen! Det er torsdag 8. september, NBC har gitt oss en liten forsmak på hva vi kan ha i vente i tv-debattene, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Well, he does have an 82% approval rating, according to the different pollsters, who by the way, some of them are based right here. … The man has very strong control over a country. Now It’s a very different system and I don’t happen to like the system, but certainly in that system, he’s been a leader. Far more than our president has been a leader.»

Donald Trump om Vladimir Putin under NBCs «Commander in Chief» forum onsdag kveld… Mitt Romneys sjefsstrateg fra 2012 reagerte slik:

Faktasjekk: Sant.

NYHETER

Mexicos finansminister går av én uke etter Trumps visitt. Luis Videgaray, beskrevet av Washington Post som en «leading advocate» av Trumps besøk i Mexico, har gått av. Det er ikke klart om det er en sammenheng mellom Videgarays lobbyvirksomhet for Trump-Nieto møtet og hans avgang. Les mer.

Trump sa selv følgende om avgangen i onsdagens NBC-forum: «I let them know where the United States stands. I mean, we’ve been badly hurt by Mexico, both on the border and with taking all of our jobs or a big percentage of our jobs. And if you look at what happened, look at the aftermath today where the people that arranged the trip in Mexico have been forced out of government. That’s how well we did.»

Obama nominerer tidenes første føderale, muslimsk-amerikanske dommer. Abid Riaz Qureshi er utdannet ved Harvard University og jobber for advokatfirmaet Latham & Watkins LLP. Qureshi er nominert til distriktsdomstolen for District of Columbia. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 18 dager igjen til den første tv-debatten og 61 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen de siste 24 timene:

Hillary Clinton og Donald Trump fikk 30 minutter hver sammen med Matt Lauer i NBCs «Commander in Chief» forum onsdag kveld. Du leser mer om tv-timen under «Dagens artikler», og vi kommer tilbake med mer i neste AMPOLCAST (som du naturligvis abonnerer på allerede).

Mitt Romney ønsker å se Gary Johnson og visepresidentkandidaten Bill Weld i høstens tv-debatter, men kommer ikke med støtteerklæring (foreløpig). Romney tvitret for første gang siden starten av juli, og skrev følgende:

Trump i egen «pay-for-play» skandale. Det har vært skrevet mye om kontroversen tilknyttet forholdet mellom Clinton Foundation og State Department, herunder påstander om at Clinton som utenriksminister var involvert i såkalt pay-for-play praksis. Nå må imidlertid Trump selv forsvare seg mot påstander om at han vært involvert i en liknende situasjon. Sakens kjerne er at Trump i 2013, via sin Donald J. Trump Foundation, donerte 25.000 dollar til gjenvalgskampanjen til Pam Bondi, Floridas justisminister. I etterkant av dette valgte Bondis embet å ikke bli med i etterforskningen av Trump University. Trump avholdt også en pengeinnsamling for Bondi i sitt eget luksuriøse Mar-a-Lago, og Bondi erklærte sin støtte til Trumps kandidatur tidligere i år. Saken blir dratt frem nå ettersom det kom frem at Trump måtte betale en bot på 2.500 dollar til IRS fordi organiasjonen hans ikke har anledning til å donere til politiske kampanjer.

Fokuset på donasjonen til Bondi blir ikke mindre av at Trump har rettet sterk kritikk mot Clinton for påstått pay-for-play, og det hjelper heller ikke at Trump uttalte følgende i et intervju med Wall Street Journal: «As a businessman and a very substantial donor to very important people, when you give, they do whatever the hell you want them to do». Vi kommer tilbake til denne saken i neste AMPOLCAST. Les mer.

Jevnere på meningsmålingene. I siste meningsmåling utført av CNN / ORC er det dødt løp mellom hovedkandidatene. Trump leder såvidt med 45 % over Clintons 43 %, mens Johnson får 7 % og Stein 2 %. En nærmere gjennomgang av tallene viser de samme trendene som tidligere i valgkampen; Clinton gjør det best hos kvinner, minoritetsgrupper og høyt utdannede, mens Trump gjør det best blant hvite menn med lavere utdanning og de over 45. Johnsons supportere er i hovedsak unge menn med høyere utdanning og politisk uavhengige (independents), og det er derfor ikke utenkelig at sterke resultater for Johnson kan gå på bekosting av Clinton. Clinton leder nå med rundt 3% på gjennomsnittet av de nasjonale målingene, og pilen peker oppover for Trump. Les mer.

Chelsea Clinton hardt ut mot Trump. Chelsea Clinton er på valgkampstien og holdt ikke igjen da hun ble bedt kommentere Trumps utspill om at hennes mor ikke har en «presidential look». Den yngre Clinton uttalte at «everyone can see that as the sad, misogynistic, sexist rhetoric that I hoped we had moved beyond in the 21st century, certainly in 2016.» Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Trump, Clinton battle over readiness to be commander in chief» av John Wagner, Jose A. DelReal og Anne Gearan (Washington Post): «Hillary Clinton and Donald Trump battled Wednesday over their judgment and preparation to be commander in chief at a forum that sounded the starting gun for the final stretch of the presidential race and offered a potential preview of what are expected to be rollicking debates in the weeks to come. In back-to-back appearances at a forum focused on national security here, Clinton offered herself as a model of “absolute rock steadiness” on foreign policy while Trump promised to be a disruptive force for improvement, saying that under President Obama even the military’s generals have been “reduced to rubble.”

«Wall Street Puts Faith in U.S Prolonging Political Gridlock» av Liz McCormick og Joseph Ciolli (Bloomberg): «The U.S. presidential election is nine weeks away, but Wall Street has already chosen a winner: itself. Just when you’d expect volatility to be on the rise in the face of mounting political uncertainty, the sanguine state of stock, bond and currency markets in the run-up to Nov. 8 paints a very different picture. On the surface, fear is nowhere to be seen. In its place — optimism that four more years of political gridlock will stymie efforts to loosen the fiscal purse strings, forcing central bankers to continue relying on the same easy-money policies that have driven asset values to unprecedented highs.»

«Trump May Bring A Republican Recalibration, Not A Realignment» av Julia Azari (FiveThirtyEight): » In fact, there are reasons to believe that the 2016 election won’t result in realignment. The issues that motivate voters may change — in particular, the Republican Party appears more driven by cultural conservatism and grievance than small government philosophy. But new issues could sort voters into the same parties as before.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Avatar photo
Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.