Alligatoren lurer i vannskorpa. Et greit bilde på mange av nominasjonskampene i natt. (Foto: Privat)

Solskinnsstaten Florida har primærvalg i natt, Valglokalene stenger kl. 01:00 i mesteparten av staten, men de nordvestlige delene holder åpent til 02:00, norsk tid. Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

Begge partier har potensielt interessante nominasjoner til Senatet. Den sittende senatoren er jurist og delstatsrepresentant Marco Rubio (f.1971) som i 2010 slo ut daværende guvernør Charlie Crist (som stilte som uavhengig) og en demokrat, med knappe 49% av stemmene.

Marco Rubio. (Foto: Kongressen)
Sikter forsatt mot Det hvite hus: Marco Rubio. (Foto: Kongressen)

Rubio stilte til den republikanske presidentnominasjonen og mislyktes; han tar i stedet gjenvalg. Hans kandidatur har faktisk fått støtte fra Donald Trump. Rubio er viden kjent og forsåvidt likt, men han har ikke gjort noe spesielt for Florida i sine første seks år.

i tillegg kan motstanderne vise til flere tilfeller der Rubio har gjort det klart at han ikke liker seg i Senatet og spørre seg hvorfor han da søker renominasjon (Svar: Han sikter mot presidentjobben i 2020 og da er en senatsjobb den beste måten å forbli politisk relevant).

For republikanerne stiller, i tillegg til Rubio, entreprenør Carlos Beruff, prest Ernie Rivera og veteran Dwight Young.

Carlos Beruff. (Foto: Facebook)
Trump-klone: Carlos Beruff. (Foto: Facebook)

Beruff er søkkrik og har i tone og ord fremstått nærmest som en Trump-klone. The Donald har imidlertid ikke avlet frem noen kopier i de republikanske primærvalgene, så hvis Beruff vinner i natt skyldes det nok mer de millionene han har brukt på valgkampen. I tillegg er det en dårlig skjult hemmelighet at guvernør Rick Scott støtter Beruff.

Jeg tror imidlertid Rubio blir renominert.

For demokratene stiller kongressmennene Alan Grayson og Patrick Murphy, forretningsmann (og tidligere presidentkandidat) Rocky de la Fuente, advokat og veteran Pam Keith og advokat og eiendomsinvestor Reginald Luster.

Alan Grayson. (Foto: Kongressen)
Bråkmaker: Alan Grayson. (Foto: Kongressen)

Grayson er en rabulist som er dypt splittende internt i det demokratiske partiet, og han har greid å legge seg ut med omtrent alt som er av partitopper, inkludert president Barack Obama. Republikanerne ser frem til en valgkamp mot Grayson, der de vil ha drøssevis av mildt sagt aparte uttalelser å bruke mot ham og hans fraskilte første kone har anklaget ham for vold i ekteskapet.

Patrick Murphy. (Foto: Kongressen)
Pappagutt: Patrick Murphy. (Foto: Kongressen)

Murhpy er en tidligere republikaner som greide å slå ut erkekonservative Allen West i 2012. Han feide unna den republikanske motkandidaten i 2014 og har fremstått som samlende og moderat.

Dog har Murphy vist sin akkileshel: CBS i Miami viste for all verden at Murphy er en pappagutt som aldri har gjort noe særlig og har løyet og forstilt seg i hvordan han tidligere har fremstått; han har f.eks. aldri jobbet som hverken regnskapsfører eller forretningsmann og har ikke bestått regnskapstesten i Florida og har derfor ikke rett til å praktisere der. Bildet av ham som en moderat forretningsmann som vet hvordan «vanlige folk» har det, har dermed raknet.

Uansett hvem av disse som blir nominert har republikanerne masse ammunisjon til høsten. Jeg tror Murphy tar nominasjonen i natt.

REPRESENTANTER

Florida har 27 distrikter og det er primærvalg i 17 av dem. Delstaten har enestående mange åpne seter i år; dertil har den domstolspålagte omtegningen endret på en del distrikter og gjort ytterligere et par seter utsatte for interne utfordrere.


Distrikt 1 omfatter områdene nordvest i delstaten, i det såkalte «håndtaket» mot grensen til Alabama.

Republikaneren Jeff Miller (f.1959) har representert området siden han vant et suppleringsvalg i 2001. Han tok 70% i 2014, men tar ikke gjenvalg.

Matt Gaetz. (Foto: FL State House)
Sterkt navn: Matt Gaetz. (Foto: FL State House)
Greg Evers. (Foto: Twitter)
Vil ha opprykk: Greg Evers. (Foto: Twitter)

For republikanerne stiller aktivist Rebekah Bydlak, eiendomsmegler Cris Dosev, delstatssenator Greg Evers, Gary Fairchild, veteran Brian Frazier, delstatsreresentant Matt Gaetz, entreprenør Mark Wichern og veteran og tidligere kongressrådgiver for Miller, James Zumwalt.

Evers representerer rundt 2/3 av distriktet i delstatssenatet, mens Gaetz representere 1/3 i delstatshuset. Gaetz kommer imidlertid fra en innflytelsesrik og velstående familie (hans far var tidligere leder av delstatssenatet), så hans kontaktnett er sterkere enn geografien skulle tilsi.

Gaetz har slått helt knockout på Evers i pengeinnsamlingen og jeg holder ham som favoritt i natt.


Distrikt 2 omfatter de østlige deler av «håndtaket» som grenser mot Alabama og Georgia i nord og løper deretter sørover langs kysten til Mexicobukten.

Demokraten Gwen Graham (f.1963), som er datter av tidligere guvernør og senator Bob Graham, erobret setet fra en republikaner i 2014 med såvidt over 50%. Høyesteretts nytegning gjorde imidlertid distriktet mye mer konservativt og hun stiller ikke til gjenvalg (men sikter trolig mot guvernørjobben i 2018). I stedet har demokratene en primærfight mellom bonde Steve Crapps og advokat Walter Dartland, som var distriktsaktor i sør-Florida og deretter assisterende justisminister.

Helt uinteressant.

Ken Sukhia. (Foto: Facebook)
For moderat?: Ken Sukhia. (Foto: Facebook)

For republikanerne stiller lege Neal Dunn, tidligere føderal aktor Ken Sukhia og advokat Mary Thomas. Her er det tett konkurranse mellom de tre seriøse kandidatene.

Sukhia var aktor under Bush senior og har et godt kontaktnett, men blir trolig for moderat i denne bataljen og han har knapt samlet inn cash. Dog har han heller ikke slengt så mye dritt som de to andre, så jeg vil ikke helt utelukke at han kan snike seg forbi.

Mary Thomas. (Foto: Facebook)
Tea Party-kandidat: Mary Thomas. (Foto: Facebook)

Thomas er indiskættet og har fått støtte fra noen av de mange nasjonale Tea Party-gruppene, samt Club for Growth og guvernør Scott (hun var tidligere ansatt i Scotts administrasjon). Særlig CfG har brukt mye penger her; over 500.000 dollar på å angripe Dunn.

Neal Dunn. (Foto: Twitter)
Pengesterk: Neal Dunn. (Foto: Twitter)

Dunn har en viss støtte blant lokale politikere og har klart mest penger, mye på grunn av egen velstand. I det siste har han lagt seg tettere opp til Trumps retorikk, men han har også støtte fra mer konvensjonelle republikanere som majoritetsleder Kevin McCarty. Han har dog fått kritikk for å ha gitt penger til demokrater tidligere.

Svak fordel Thomas, men her kan alle tre vinne.


Distrikt 4 omfatter de nordøstlige deler av staten og omkranser nesten storbyen Jacksonville.

John Rutherford. (Foto: Twitter)
Klar favoritt: John Rutherford. (Foto: Twitter)

Republikaneren Ander Crenshaw (f.1944) har sittet i Huset siden 2001 og tok 78% i 2014, men tar ikke gjenvalg. For republikanerne stiller fylkesråd Bill McClure, reklamemann Stephen Kaufman, butikkeier Ed Marin, pensjonist Deb Pueschel, delstatsrepresentant og ingeniør Lake Ray, tidligere fylkessheriff John Rutherford og advokat Hans Tanzler, som er sønn av en tidligere borgermester i Jacksonville.

Tanzler har brukt mer penger, men Rutherford har ledet på den ene målingen vi har sett fra distriktet, og jeg anser ham som klar favoritt i natt.


Distrikt 5 omfatter mesteparten av Jacksonville og strekker seg langs delstatgrensen mot Georgia, vestover til delstatshovedstaden Tallahassee.

Corrine Brown. (Foto: Kongressen)
Truet: Corrine Brown. (Foto: Kongressen)
Al Lawson. (Foto: Twitter)
Sterk utfordrer: Al Lawson. (Foto: Twitter)

Demokraten Corrine Brown (f.1946) ble valgt første gang i 1992 og tok drøye 65% i 2014. Nytegningen gjør at Brown mister rundt halvparten av sitt gamle distrikt, så hun er potensielt sårbar for interne utfordrere; tidligere delstatssenator Al Lawson og forretningskvinne LaShonda Holloway stiller mot henne.

Lawson er ingen stor pengeinnsamler, men han har heller ikke Browns mange skandaler bak seg; det siste er at hun er under etterforskning for misbruk av midler donert til en veldedig organisasjon.

Jeg tipper Lawson gjør kål på Brown i natt.


Distrikt 6 går langs kysten sør for Jacksonville og inkluderer bla. Daytona Beach.

Ron DeSantis. (Foto: Kongressen)
Trygg: Ron DeSantis. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Ron DeS­antis (f.1978) ble første gang valgt i 2012. Han tok knappe 63% i 2014 og siktet egentlig mot Senatet i 2016, men da Marco Rubio bestemte seg for å ta gjenvalg, droppet DeSantis ned til å ta gjenvalg til Huset. I tillegg til DeSantis stiller delstatsrepresentant Fred Costello og eiendomsmegler G. G. Galloway.

Grei renominasjon.

For demokratene stiller forretningsmann Bill McCullough, ingeniør Jay McGovern, advokat George Pappas og delstatsrepresentant Dwayne Taylor.

Ganske uinteressant, men Taylor er den eneste av dem som har en seriøs bakgrunn.


Distrikt 7 omfatter nordøstlige strøk av staten.

John Mica. (Foto: Kongressen)
Renomineres: John Mica. (Foto: Kongressen)

Republikaneren John Mica (f.1943) har representert området siden 1993. Han slo ut en annen republikansk kongressrepresentant i nominasjonsvalget i 2012, og tok nesten 64% i 2014. Han utfordres internt av forretningsmann Mark Busch.

Trygg renominasjon.


Distrikt 9 ligger sør for Orlando.

Den meget kontroversielle juristen og forretningsmannen Alan Grayson (f.1958) tapte et delvis overlappende sete etter bare en periode i 2010, men gjorde comeback i dette nytegnede distriktet. Han tok 54% i 2014, men stiller til Senatet i 2016. Høyesterett gjorde distriktet mer republikansk, men demokratene bør holde det.

Dena Grayson. (Foto: Twitter)
Kongressmannens kone til Kongressen?: Dena Grayson. (Foto: Twitter)
Susannah Randolph. (Foto: Twitter)
Seriøs utfordrer: Susannah Randolph. (Foto: Twitter)

For demokratene stiller advokat og professor Valleri Crabtree, lege og bioteknolog Dena Grayson, som er den avtroppende kongressmannens kone, tidligere kongressrådgiver (for Grayson) Susannah Randolph og delstatssenator Darren Soto.

Den siste målingen viser Grayson med en 6% ledelse over Randolph, som bla. har fått støtte fra EMILY’s List. Soto er ganske moderat og hans naturlig base av latinoer stemmer i liten grad, så hans mulighet ligger trolig i en jevn splitt mellom Grayson og Randolph.

Jeg tror Grayson vil surfe til seier på navnet.

For republikanerne stiller ingeniør Wayne Liebnitzky og fylkesråd Wanda Rentas.

Helt uinteressant.


Distrikt 10 omfatter Orlando og ble kraftig endret i Høyesteretts nytegning.

Distriktet skal nå være trygt for en demokrat og forretningsmann og delstatssenator Dan Webster, som første gang ble valgt i 2010, stiller heller i det mye mer republikanske 11. distriktet.

For demokratene stiller tidligere politisjef Val Demings, advokat Fatima Fahmy, tidligere delstatspartileder og forretningsmann Bob Poe og delstatssenator Geraldine Thompson.

Val Demings. (Foto: Facebook)
Klar favoritt: Val Demings. (Foto: Facebook)

Demings stilte her i 2012, men da så setet veldig annerledes ut og hun tapte 52-48. I år har hun samlet inn bra med penger og ledet på meningsmålingene, så det ser ut til å gå mot en kongresskarriere.

Bob Poe. (Foto: Facebook)
Ligger etter: Bob Poe. (Foto: Facebook)

Poe har et stort kontaktnett fra sin tid som partileder og har i tillegg dype lommer, men han har ikke brukt nok til å overkjøre Demings på reklamefronten og ligger etter på målingene.

Thompson har samlet inn dårlig med penger og har blitt borte i striden mellom Demings og Poe.

Fordel Demings.


Distrikt 11 omfatter området vest for Orlando, helt ut til kysten.

Dan Webster. (Foto: Hjemmeside)
Kongressmann på jakt etter et distrikt: Dan Webster. (Foto: Hjemmeside)

Republikaneren Rich Nugent (f.1951) representerte et lignende område fra 2011 og tok knappe 67% i 2014, men tar ikke gjenvalg i 2016.

For republikanerne stiller kongressmann Dan Webster (fra det 10. distriktet) og Nugents ex-stabssjef, Justin Grabelle. Webster fikk altså sitt distrikt kraftig omtegnet, men han representerer bare ca. 20% av det nye 11. og kan få det vanskelig her. Han har dog samlet inn klart mest penger.

Justin Grabelle. (Foto: Facebook)
Local hero: Justin Grabelle. (Foto: Facebook)

Grabelle har støtte fra avtroppende Nugent og er kjent med distriktets velgere, om han ikke akkurat er så veldig kjent for dem. Han må håpe på å gjenta resultatet fra Virginias 2. distrikt, der kongressmann Randy Forbes forsøkte å bli nominert, etter at hans hjemdistrikt, det 4., var blitt kraftig endret. Til tross for et stort økonomisk overtak, tapte Forbes for den lokale kandidaten, delstatsrepresentant Scott Taylor.

Svak fordel Webster.


Distrikt 13 omfatter nå hele St Petersburg og er blitt mer demokratisk enn før.

David Jolly. (Foto: Kongressen)
Renomineres: David Jolly. (Foto: Kongressen)

Lobbyist og tidligere kongressrådgiver David Jolly (f.1972) vant et suppleringsvalg i februar 2014. Han stilte først til Senatet, men droppet ned til gjenvalg. Han utfordres internt av tidligere brigadergeneral Mark Bircher.

Grei renominasjon.


Distrikt 16 omfatter områdene sør for Tampa.

Vern Buchanan. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Vern Buchanan. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Vern Buchanan (f.1951) har representert distriktet siden 2007 og tok nesten 62% i 2014. Han utfordres internt av predikant James Satcher.

Trygg renominasjon.

Demokratene stiller med pilot Brent King og advokat Jan Schneider.

Uinteressant.


Distrikt 18 omfatter en del av den østlige kyststripen.

Regnskapsfører Patrick Murphy (f.1983) var republikaner frem til 2012, da han som demokrat slo ut den kon­tro­ver­si­elle kongressmannen Allen West med såvidt over 50%. Han vant i 2014 med nesten 60%. Murphy sikter mot Senatet i 2016, men gir dermed republikanerne en bedre sjanse til å ta tilbake dette vippesetet.

For demokratene stiller advokat Jonathan Chane, forretningsmann Randy Perkins og ingeniør Juan Xuna.

Randy Perkins. (Foto: Facebook)
Nasjonal støtte: Randy Perkins. (Foto: Facebook)

Perkins er svært velstående og har så langt brukt over 3 millioner dollar av sine egne penger, noe som har gjort ham populær hos nasjonale demokrater, som gjerne vil slippe å bruke mye penger på å holde et vippesete når det er mange distrikter som skal erobres før de får flertallet i Huset.

Jonathan Chane. (Foto: Facebook)
Lokal støtte: Jonathan Chane. (Foto: Facebook)

Advokat Chane har mye mindre penger, men han har større oppslutning blant lokale størrelser og lokale fagforeninger. Han har også angrepet Perkins for hans tidligere donasjoner til republikanere og ligger generelt til venstre.

Svak fordel Perkins.

For republikanerne stiller tidligere delstatsrepresentant og 2014-kandidat Carl Domino, lege Mark Freeman, advokat Rick Kozell, veteran Brian Mast, som mistet begge ben i Afghanistan, skolestyremedlem Rebecca Negron, som er gift med en delstatssenator og skribent Noelle Nikpour.

FL18 Rebecca Negron
Kjent etternavn: Rebecca Negron

Negron har de sterkeste lokale røttene og hennes mann har i flere år vært tippet som kongressmedlem, men i stedet er det altså kona som stiller. Hun har samlet inn greit med penger og lokale støttespillere, men har ikke helt glimtet til som noen stjerne så langt.

FL18 Brian Mast
Sterk bio: Brian Mast.

Mast har samlet inn mye penger og slapp for en stund siden en intern måling som ga ham en 39-19 ledelse over hovedkonkurrenten, Negron. Hun har ikke svart med egne tall, noe som tyder på at Mast faktisk er i føringen. Han har en god bio, men er også blitt beskyldt for løgn i løpet av valgkampen, da det viste seg at han ikke hadde tilbakebetalt alle pengene fra sukkerindustrien, slik han hevdet.

Domino hadde sin sjanse 2014 og har ikke brukt mye penger denne gangen, men har fremstått som en Trump-klone i håp om at det vil gi velgere. Nikpour har flere ganger gjestet FOX News og har en viss støtte i de mest konservative kretser, men pengeinnsamlingen har vært dårlig.

RIck Kozell. (Foto: Hjemmeside)
Brent broer: Rick Kozell. (Foto: Hjemmeside)

Kozell har samlet inn noe penger og har noe støtte lokalt. Han har samtidig vært kjapt ute med å påpeke alle andres feil, noe som kan ha brent broer med resten av feltets velgere.

Mark Freeman. (Foto: Facebook)
Rik: Mark Freeman. (Foto: Facebook)

Freeman har skapt noe blest med uttalelser som av mange ble oppfattet som rasistisk, men igjen kan slikt slå ut positivt, særlig dersom velgerne (med rette eller urette) konkluderer med at pressen er ute etter en av deres egne. Han er rik, men har ikke brukt så mye av formuen; dog skal han ikke utelukkes.

Jeg tipper Mast vinner, men dette er et uoversiktelig felt.


Distrikt 19 omfatter sørvestlige deler av kysten, inkludert Fort Myers og Naples.

Republikaneren Curt Clawson (f.1959) vant et suppleringsvalg i juni 2014 og tok nesten 65% i november. Clawson har imidlertid frasagt seg gjenvalg pga sin fars helsesituasjon.

For republikanerne stiller tidligere Secret Service-agent Dan Bongino, bystyremedlem og forretningsmann Chauncey Goss og forretningsmann Francis Rooney.

Dan Bongino. (Foto: Facebook)
Sint mann: Dan Bongino. (Foto: Facebook)

Bongino stilte både til Senatet og Huset i Maryland, og bor på den andre siden av Florida enn distriktet han stiller i, så carpetbaggerstempelet sitter løst her. I tillegg hadde han en episode i forrige uke hvor han skjelte ut en reporter for Politico. På den annen side har aldri republikanske primærvelgere vært særlig glade i journalister og i et år da Trump kunne vinne nominasjonen skal vi ikke se bort fra at også Bongino kan vinne.

Chauncey Goss. (Foto: Facebook)
Kjent navn: Chauncey Goss. (Foto: Facebook)

Goss, som er utdannet statsviter, er sønn av tidligere kongressmann Porter Goss, som var CIA-sjef i halvannet år under George W. Bush. Han stilte da dette setet ble ledig i 2012, men ikke da det ble ledig i 2014. Goss har tidligere jobbet som analytiker for både budsjettkontoret i Det hvite hus og budsjettkomiteen i Representantenes hus.

Francis Rooney. (Foto: Facebook)
Søkkrik: Francis Rooney. (Foto: Facebook)

Rooney er jurist og har tjent store penger som investor og største eier i et entreprenørselskap som bla. har bygget to presidentbibliotek og hovedkvarteret til libertarianske Cato Institute. Han er således søkkrik og har brukt mye mer penger enn de to andre tilsammen. Den eneste tilnærmede politiske erfaringen er som ambassadør til Vatikanet under Bush, i 2005-8.

Jeg holder en liten knapp på Rooney, men her har alle tre plausible veier til nominasjonen, som i dette distriktet er ensbetydende med å bli valgt.


Distrikt 23 omfatter resten av sørvestkysten ned til Miami.

Debbie Wassermann. (Foto: Kongressen)
Utsatt: Debbie Wassermann-Schultz. (Foto: Kongressen)

Demokraten Debbie Wassermann-Schultz (f.1966) var medlem av delstatsforsamlingen i mange år, og ble første gang valgt til Huset i 2004. Hun var formann for det demokratiske partiet på nasjonalt nivå, men måtte gå av rett før landsmøtet for å roe ned Sandersfløyen.

Tim Canova. (Foto: Facebook)
Sandersaktivist: Tim Canova. (Foto: Facebook)

Hun tok knappe 63% i 2014, men utfordres internt av advokat, professor og Sandersaktivist Tim Canova. Han har gjort nytte av det nasjonale netterket til Sanders og i tillegg klaget inn Wassermann-Schulz til den føderale valgkommisjonen fordi han mener wikileaks-avsløringene viser at hun har benyttet parties ressurser på en ureglementert måte.

Wassermann-Schultz har fått mye pepper for sin partiske ledelse av den demokratiske partiorganisasjonen, men Clinton tok ca 70% i dette distriktet så Canova må faktisk overbevise en del Clintonvelgere.

Jeg tror Wassermann-Schulz vinner, men blir ikke direkte sjokkert om hun taper.

For republikanerne stiller advokat Marty Feigenbaum og aktivist Joe Kaufman.

Helt uinteressant.


Distrikt 24 inneholder stort sett Miami.

Frederica Wilson. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Frederica Wilson. (Foto: Kongressen)

Demokraten Frederica Wilson (f.1942) ble først valgt til Huset i 2010 og tok 86% i 2014. Hun får intern konkurranse av etterforsker og tidligere profesjonell fotballspiller Randal Hill.

Grei renominasjon.


Distrikt 26 omfatter områder sør og vest for Miami, inkludert Everglades nasjonalpark og Key West.

Republikaneren Carlos Curbelo (f.1980) slo ut en sittende demokrat i 2014 med drøye 51%. Distriktet er imidlertid blitt tegnet mer demokratisk og Curbelo skal få slite med gjenvalget i 2016. Han utfordres internt av ingeniør Jose Peixoto.

Grei renominasjon.

Joe Garcia. (Foto: Twitter)
Prøver igjen: Joe Garcia. (Foto: Twitter)
Annette Taddeo. (Foto: Twitter)
Foretrekkes: Annette Taddeo. (Foto: Twitter)

For demokratene stiller tidligere kongressmann Joe Garcia og forretningskvinne og tidligere viseguvernørkandidat Annette Taddeo.

Garcia slo ut en skandalerammet republikaner i 2012, men tapte knepent for Curbelo i 2014. Han vil ha revansje, men partiet har i stedet gjort det klart at de foretrekker Taddeo. Hun har samlet inn mye mer penger, men Garcia startet med et mye mer kjent navn enn henne.

Kanskjemuligensenbittelitenfordel Garcia.


Distrikt 27 omfatter sentrale og sørlige områder av Miami med forsteder.

Ileana Ros-Lehtinen. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Ileana Ros-Lehtinen. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Ileana Ros-Lehtinen (f.1952) har representert et lignende område siden hun vant et suppleringsvalg i 1989. Hun hadde ingen motstandere i 2014, men utfordres internt av Maria Peiro og forretningsmann Dave Adams.

Grei renominasjon.

For demokratene stiller forretningsmennene Scott Fuhrman og Frank Perez, samt advokat Adam Sackrin.

Helt uinteressant.