Arizona kalles The Grand Canyon State. (Foto: Privat)

I natt er det primærvalg i Arizona. Valglokalene stenger kl. 04:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

John McCain. (Foto: Kongressen)
Gammel traver: John McCain. (Foto: Kongressen)

Marinepilot John McCain ble skutt ned over Vietnam og ble berømt for sin tid som krigsfange der. Han satt 4 år i Huset før han ble valgt til Senatet i 1986. Han var republikanernes presidentkandidat mot Barack Obama i 2008. Vi får anta at dette er den siste kampanjen til McCain, som fylte 80 i går – skjønt Strom Thurmond fra South Carolina var nesten 94 da han ble gjenvalgt siste gang.

Kelli Ward. (Foto: Facebook)
I overkant utkant: Kelli Ward. (Foto: Facebook)

Hovedutfordrer i natt er lege og ex-delstatssenator Kelli Ward. Hun er ganske konservativ og har tidligere flørtet med diverse konspirasjonstorier. Pengeinnsamlingen har gått så som så og ingen av de store, pengerike konservative gruppene har gitt noen hjelp, finansielt eller politisk.

I tillegg stiller grafisk designer Alex Meluskey (som har trukket seg, men står på stemmeseddelen) og den pensjonerte forretningsmannen Clair Van Steenwyk mot ham.

McCain er lite populær på høyrefløyen i eget parti, så jeg vil ikke helt utelukke Ward, men dette bør han vinne.

REPRESENTANTER

Det er kamp om nominasjonen i syv av ni kongressdistrikt. Seierherren i det republikanske valget i det åpne 5. distriktet vil helt sikkert dra til Washington; i tillegg er det relevante valg i det 1. og 2. distrikt.


Distrikt 1 utgjør de nordøstlige og østlige deler av staten, og inneholder flere indianerreservater. Distriktet har den høyeste andel indianere i USA (ca. 1/4).

Tom O'Halleran. (Foto: Twitter)
Partibytter: Tom O’Halleran. (Foto: Twitter)

Den sittende representanten, jurist Ann Kirk­pat­rick (D) sikter mot Senatet i 2016. For demokratene stiller tidligere delstatssenator og ex-republikaner Tom O’Halleran og forretningsmann Miguel Olivas.

Dette bør bli grei seier til O’Halleran.

På republikansk side er det et tett befolket primæroppgjør mellom fylkessheriff Paul Babeu, tidligere administrasjonsminister Ken Bennett, rancher og 2014-kandidat Gary Kiehne, forretningsmann og Navahoindianer Shawn Redd og veteran og kandidat i 9. distrikt i 2014, Wendy Rogers. I tillegg står Speaker i delstatshuset David Gowan på stemmeseddelen, men han har trukket seg og støtter Kiehne, med den begrunnelse at partiet må stoppe Babeau.

Paul Babeau. (Foto: Twitter)
Har baggasje: Paul Babeau. (Foto: Twitter)

Babeau er fylkessheriff i Pinal County og har dratt inn mye cash, men sliter med gamle beskyldninger fra en tidligere elsker om misbruk av sin posisjon, samt påstander om vold ved en institusjon han ledet i Massachusetts på 90-tallet. I tillegg FBI snuser rundt sheriffkontoret hans, så han kommer med en del baggasje. Og da har vi ikke engang begynt å spekulere i hvor valgbar en homofil mann er i et republikansk primærvalg. Han har dog ledet på flere målinger og har støtte fra tidligere guvernør Jan Brewer.

Gary Kiehne. (Foto: Hjemmeside)
Dype lommer: Gary Kiehne. (Foto: Hjemmeside)

Kiehne prøvde seg i 2014 og tok bare 0,7% mindre enn vinneren av primærvalget. Han har dype lommer og kommer fra de mer rurale strøk av distriktet. Kiehne er muligens den mest konservative av de tre ledende kandidatene og har fått støtte fra fylkessheriffen i Maricopa County, den erkekonservative Joe Arpaio, som er ganske populær blant republikanske primærvelgere.

Ken Bennett. (Foto: Facebook)
Establishment: Ken Bennett. (Foto: Facebook)

Bennett var tidligere administrasjonsminister, men kom bare på fjerde plass, med knappe 12% da han gikk for toppjobben i 2014. Før det satt han i delstatssenatet. Til tross for at han og Babeau er de eneste som har fått partiets offisielle godkjentstempel ved at de er tatt opp i «Young Guns«-programmet, har han ikke samlet inn særlig mye. Han er imidlertid kjent for de fleste velgerne og har fått støtte fra tidligere senator Jon Kyl.

Redd er navaho, men denne gruppen pleier å gå tungt demokratisk og han har knapt samlet inn penger. Rogers har samlet inn en del, men gjorde det såpass dårlig i 2014 at hun neppe vinner.

Her kan det bli jevnt og alle de andre tre har plausible veier til seier, men jeg holder en knapp på Babeau.


Distrikt 2 utgjør den sørøstlige delen av staten, inkludert de mer velstående deler av Tucson.

Statsviter og jagerpilot Martha McSally tok setet fra en demokrat i 2014 med 50%, på andre forsøk.

Matt Heinz. (Foto: Twitter)
Samlet inn mye: Matt Heinz. (Foto: Twitter)
Victoria Steele. (Foto: Twitter)
Tapt tidligere: Victoria Steele. (Foto: Twitter)

For demokratene stiller to tidligere delstatsrepresentanter; terapeut og tidligere TV-anker Victoria Steele og lege Matt Heinz, som tapte nominasjonen i 2012. Heinz har samlet inn mer penger, men begge har absolutt mulighet til seier i natt.

Svak fordel Heinz.


Distrikt 4 inkluderer hele den vestlige delen av staten bortsett fra en liten bit i sør, samt sentrale deler inn mot storbyen Phoenix.

Paul Gosar. (Foto: Kongressen)
Rabulist: Paul Gosar. (Foto: Kongressen)
Ray Strauss. (Foto Facebook)
Pengesterke allierte: Ray Strauss. (Foto: Facebook)

Det representeres av tannlege Paul Gosar, en noe kontroversiell og rabulistisk republikaner som ble valgt til det 1. distriktet i bølgevalget i 2010, men som skiftet beite til det tryggere 4. distrikt i 2012. Gosar tok nesten 70% i 2014.

Han utfordres internt av pastor og bystyremedlem Ray Strauss, som knapt har samlet inn penger, men en uavhengig gruppe har brukt et par hundre tusen på reklamer for ham. Gosar tar imidlertid utfordringen på alvor.

Dette bør bli grei renominasjon.


Distrikt 5 inneholder områder øst for Phoenix og har over 75% hvite og nesten 15% svarte velgere.

Det representeres av Matt Salmon (R), som ikke tar gjenvalg. For republikanerne stiller president i delstatssenatet Andy Biggs, advokat, forretningkvinne og tapende guvernørkandidat i 2014, Christine Jones, delstatsrepresentant Justin Olson og tidligere fylkesråd Don Stapley.

Andy Biggs. (Foto: AZ State Senate)
Lottomillionærer er ikke som andre millionærer: Andy Biggs. (Foto: AZ State Senate)

Biggs er nok favoritten i racet, med sin politiske erfaring og brede kontaktnett. Han vant en stor lottogevinst for en del år siden, og kan dermed i stor grad finansiere egen valgkamp. I tillegg har han støtte fra pengesterke Club for Growth og avtroppede kongressmann Salmon.

Christine Jones. (Foto: Twitter)
Who’s your daddy? Christine Jones. (Foto: Twitter)

Jones stilte til guvernør i 2014, men kom på tredje plass, med knappe 17%. Hun var tidligere advokat for GoDaddy, verdens største eier av domenenavn på internett. Hun er personlig velstående og har i tillegg et stort nettverk av pengedonorer.

Justin Olson. (Foto; Facebook)
Anti-establishment: Justin Olson. (Foto: Facebook)

Skatteanalytiker Olson er en anti-establishment konservativ og har som folkevalgt i distriktet en naturlig velgerbase. Han har hengt etter i pengeinnsamlingen og på målingene, men har en sjanse.

Don Stapley. (Foto: Facebook)
Sentrumsorientert: Don Stapley. (Foto: Facebook)

Stapley er den mest sentrumsorienterte av de fire. Normalt ingen stor fordel, men han har en sjanse dersom de tre andre splitter de konservative stemmene. På den ene side har Stapley som fylkesråd representert omtrent hele distriktet, på den annen side er det mange som mener han gjorde en skrall jobb. Han har dertil hatt en feide gående med før nevnte fylkessheriff Arpaio og vant 3.5 million dollar i erstatning for et par år siden.

Jeg tipper som sagt at Biggs drar dette i land, men alle fire har i høyeste grad en sjanse.

For demokratene stiller biolog Talia Fuentes og softwareingeniør Kinsey Remaklus.

Uinteressant.


Distrikt 6 omfatter stort sett de nordlige delene av Phoenix, med forsteder.

David Schweikert. (Foto: Kongressen)
Renomineres: David Schweikert. (Foto: Kongressen)

Forretningsmann David Schweikert (R) har representert det siden han ble valgt på andre forsøk i 2010. Han tok nesten 65% i 2014. Han får intern motstand fra veteran Russ Wittenberg.

Grei renominasjon.

For demokratene stiller konsulent Brian Sinuk og læreren John Williamson.

Uinteressant.


Distrikt 8 inkluderer områder nord og vest for Phoenix.

Trent Franks. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Trent Franks. (Foto: Kongressen)

Det holdes av den verdikonservative republikaneren Trent Franks, som ble valgt første gang i 2002. Frank­s tok 75% i 2014. Han utfordres internt av den pensjonerte forretningsmannen Clair Van Steenwyk, som også stiller til Senatet.

Grei renominasjon.


Distrikt 9 utgjør de sørlige deler av Phoenix.

Kyrsten Sinema. (Foto: Twitter)
Trygg i år: Kyrsten Sinema. (Foto: Twitter)

Distriktet representeres av den åpent bifile juristen Kyrsten Sinema (f.1976), som ble valgt første gang i 2012, og tok nesten 55% i 2014. For republikanerne stiller advokat John Agra og ingeniør Dave Giles.

Denne nominasjonen er uinteressant og begge er så svake at jeg anser Sinema for å være trygg i år.