Wyomings offisielle kallenavn er ‘The Equality State’ – likeverdsstaten. Som første territorium (og senere delstat) fikk kvinner stemmerett her allerede i 1869. Esther Hobart Morris, hvis statue pryder inngangen til Wyomings delstatsforsamling, var USAs første kvinnelige dommer. (Foto: Privat)

I natt er det primærvalg i likeverdsstaten Wyoming. Kun ett valg står på dagsordenen, til delstatens eneste Representant. Valglokalene stenger kl. 03:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Sittende kongresskvinne Cynthia Lummis tar ikke gjenvalg (men sikter muligens mot guvernør i 2018), og hele ni republikanere kjemper om å få erstatte henne. I denne konservative delstaten er den republikanske nominasjonen ensbetydende med å bli valgt.

Liz Cheney. (Foto: Facebook)
Sin fars datter: Liz Cheney. (Foto: Facebook)

Den mest kjente kandidaten er utvilsomt jurist og aktivist Liz Cheney. Hun er datter av tidligere visepresident Dick Cheney, som var Wyomings representant i Huset fra 1979 til 1989. Liz hadde et katastrofalt dårlig forsøk på å vinne nominasjonen fra senator Mike Enzi i 2013/2014, men trakk seg etter et halvt år.

Hun har et stort pengedonornett og et kjent navn i delstaten, men sliter nok fortsatt med carpetbagger-stempelet. Hun flyttet til Wyoming så sent som i 2012, og har fortsatt svært mye av sin aktivitet på østkysten. Det vakte en del munterhet blant kommentatorer at da hun informerte om sitt kandidatur på twitter, viste tweeten at den ble sendt fra Alexandria, en meget velstående by i Virginia som fungerer som en forstad til DC.

Tim Stubson. (Foto: WY State House)
Local Hero I: Tim Stubson. (Foto: WY State House)

Den tyngste utfordreren er trolig delstatsrepresentant Tim Stubson. Han har bygget et rykte som forholdsvis konservativ, og har samlet inn en del penger fra sitt lokale donornettverk.

Leland Christensen. (Foto: WY State Senate)
Local Hero II: Leland Christensen. (Foto: WY State Senate)

Den andre konkurrenten er delstatssenator Leland Christensen, som er en forholdsvis moderat republikaner med sterke bånd til avtroppende Lummis. Han har dog slitt med pengeinnsamlingen.

Begge har et visst lokalt kontaktnett, med dertil hørende valgkampapparat og de har fordelen av å kjenne staten og velgerne, men de er lite kjente utenfor egne valgkretser og dersom de splitter de lokale stemmene kan de tillate at Cheney vinner.

De øvrige seks kandidatene er bankier Heath Beaudry, professor Mike Konsmo, sikkerhetsdirektør Paul Paad, veterinær Rex Rammell, fengselsbetjent Jason Senteney og advokat Darin Smith.

Jeg tipper på seier til Liz Cheney.

To demokrater kjemper om sitt partis nominasjon; energientreprenør Ryan Greene og tidligere prest Charlie Hardy.

Denne nominasjonen er uinteressant.