Alaska er USAs 49. og nest siste delstat, tatt opp i unionen 3. januar 1959. (Foto: Privat)

Det er primærvalg i Alaska i natt. De siste valglokalene stenger kl. 07:00 onsdag morgen, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

Lisa Murkowski. (Foto: Kongressen)
Sin fars datter: Lisa Murkowski. (Foto: Kongressen)

Advokat og delstatsrepresentant Lisa Murkowski (f.1957) ble oppnevnt av sin far, Frank Murkowski til å fylle hans senatssete da han ble valgt til guvernør i 2002. Hun vant knapt i 2004 og tapte faktisk sitt partis nominasjon til Senatet i 2010, men kom tilbake og vant valget som uavhengig kandidat med under 40%.

Hun får intern motstand fra politisk aktivist Paul Kendall, butikkansatte Tom Lamb og butikksjef Bob Lochner.

For demokratene stiller tidligere borgermester i Seward, Edgar Blatchford og tidligere delstatsrepresentant og ex-republikaner Ray Metcalfe. Blatchford er trolig den mest seriøse, men denne nominasjonen skal uansett være ganske så uinteressant.

REPRESENTANT

Distriktet består av hele Alaska, og er således landets suverent største i utstrekning – over dobbelt så stort som Texas.

. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Don Young. (Foto: Kongressen)

Det har siden et spesialvalg i 1973 vært representert av tidligere lærer og delstatssenator Don Young (f.1933). Han har etterhvert opparbeidet seg kompetanse på å trekke føderale dollar til hjemstaten, men tok bare knappe 51% i 2014 etter et par uheldige uttalelser og han kan være sårbar i år.

Dog skal han få grei renominasjon mot de tre som stiller mot ham internt: Entreprenør Jerry Heikes, Jesse Tingley og reisebyråagent Stephen Wright.

Steve Lindbeck. (Foto: Facebook)
Har potensiale: Steve Lindbeck. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller forretningsmann og journalist Steve Lindbeck, som har et ganske kjent navn i Alaska, samt den pensjonerte professoren Bill Hibler og drosjesjåfør Lynette Moreno-Hinz.

Av disse er det Lindbeck som har potensiale til å beseire Young og jeg tror han blir nominert i natt.