Minnesmerket over det japanske angrepet på Pearl Harbor. (Foto: Privat)

Det er primærvalg på øygruppen Hawaii i natt. I tillegg til nominasjoner til Senatet og Huset, er det også borgermestervalg i Honolulu, delstatens desidert største by. Valglokalene stenger kl. 06:00 onsdag morgen, norsk tid. Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

Senator Daniel Inouye døde i desember 2012, og guvernør Neil Aber­crombie utnevnte vise­gu­vernør og tidligere delstatsrepresentant Brian Schatz (f.1972) til å fylle hans plass. Schatz beseiret daværende kongresskvinne Colleen Hanabusa i nominasjonen og vant suppleringsvalget i 2014 med nesten 67% av stemmene.

Brian Schatz. (Foto: Kongressen)
Ingen fare: Brian Schatz. (Foto: Kongressen)

Setet og senator Schatz er på valg for en full seksårsperiode i 2016. Han utfordres internt av turguide Makani Christensen, sikkerhetsvakt Tutz Honeychurch, lege Art Reyes og eiendomsinvestor Miles Shiratori.

Ingen av disse skal utgjøre den ringeste fare for Schatz.

For republikanerne stiller advokat og tidligere delstatssenator John Carroll, advokat Karla Gottschalk, forretningsmann Eddie Pirkowski og sosialarbeider John Roco.

De fleste av disse kandidatene har stilt tidligere og ingen av dem vil ha noen sjanse i november.

Uinteressant.

REPRESENTANTER

Hawaii har to kongressdistrikt og det er nominasjonsvalg i begge.


Distrikt 1 omfatter deler av øya Oahu, inkludert Honolulu.

Veteran og delstatsrepresentant Mark Takai (f.1967) tok dette åpne setet med 51% i 2104, men døde av kreft i juli.

Colleen Hanabusa. (Foto: Facebook)
Gjør comeback: Colleen Hanabusa. (Foto: Facebook)

Tidligere kongresskvinne Colleen Hanabusa, som forlot setet for å stille til Senatet i 2014, er klokkeklar favoritt. Hun har nærmest støvsuget alt som er av støtteerklæringer og har samlet inn mye mer penger enn resten av feltet.

Hun får konkurranse fra eiendomsmegler Lei Ahu-Isa, eiendomsutvikler Howard Kim, veteran Javier Ocasio, pensjonist Sam Puletasi, atferdsterapeut Lei Sharsh-Davis og forfatter Steve Tataii.

Ahu-Isa satt i delstatshuset for noen år siden, men har selv uttalt at hun ikke kommer til å ta imot store donasjoner, så hun er neppe seriøs.

Hanabusa kommer til å vinne klart, både i natt og i november.


Distrikt 2 omfatter resten av Oahu og alle de andre øyene som utgjør Hawaii.

Tulsi Gabbard. (Foto: Kongressen)
Trygg: Tulsi Gabbard. (Foto: Kongressen)

Veteran og bystyremedlem Tulsi Gabbard (f.1981), som er født på American Samoa, tok knappe 76% i 2014. Hun er Husets eneste hindu. Gabbard får en intern utfordring fra forfatter Shay Chan Hodges.

Trygg renominasjon.

For republikanerne stiller prest Eric Hafner og eiendomsutvikler Angela Aulani Kaaihue.

Uinteressant.

BORGERMESTERVALG

Honolulu er altså hovedstad og den suverent største byen på Hawaii. Borgermesteren er formelt partiløs og valget foregår slik at alle kandidater stiller samtidig, og dersom ingen tar over 50% i natt, går de to med flest stemmer videre til november.

Kirk Caldwell. (Foto: City of Honolulu)
Går for gjenvalg: Kirk Caldwell. (Foto: City of Honolulu)

Det er hele 11 kandidater, men bare 3 gis noen sjanse til å vinne. Den sittende borgermesteren er demokraten Kirk Caldwell, en jurist og tidligere delstatsrepresentant som tidligere ledet bystyret og var fungerende borgermester en stund i 2010.

Peter Carlisle. (Foto: Facebook)
Vil ha tilbake jobben: Peter Carlisle. (Foto: Facebook)

Caldwell tapte suppleringsvalget senere på året til tidligere distriktsadvokat Peter Carlisle, som stilte som uavhengig. Han kom imidlertid sterkere tilbake og beseiret Carlisle i det ordinære valget i 2012. Både Carlisle og Caldwell stiller lørdag.

Charles Djou. (Foto Kongressen)
Moderat: Charles Djou. (Foto Kongressen)

Den tredje kandidaten med noen sjanse er tidligere bystyremedlem og kongressmann Charles Djou, som er republikaner – dog en moderat sådan. Han har sogar fått støtte fra demokrat og tidligere guvernør Ben Cayetano.

Det virkelig store stridsspørsmålet i valgkampen har vært byggingen av en meget omstridt metrobane. Prosjektet har vært rammet av mange utsettelser og store overskridelser; de siste tallene tyder på at en ferdigstillelse vil komme på rundt to milliarder dollar mer enn byen har budsjettert med.

Carlisle har vært en sterk forkjemper for prosjektet (han er generelt miljøengasjert), og er tilhenger av å øke de lokale skattene for å bygge ferdig, mens Caldwell nylig ble tilhenger av å forkorte prosjektet, i det minste til byen har en bedre økonomi. Djou har hele tiden vært motstander av prosjektet og ønsker å avslutte det fortest mulig.

Jeg tipper Caldwell og Djou går videre i natt.