Burke Mountain i Vermont. (Foto: Wikipedia. By From the nek – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27800204)

Tirsdag er det primærvalg i Vermont. Valglokalene stenger kl. 01:00 natt til onsdag, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

Pat Leahy. (Foto: Kongressen)
Historisk i Vermont: Pat Leahy. (Foto: Kongressen)

Vermont er en delstat som i mesteparten av det 20. århundre har stemt på moderate republikanere og som til denne dag kun har valgt EN demokrat til Senatet i hele sin historie – Patrick Leahy, som stiller til gjenvalg i år. Han ble først valgt i 1974 og er i dag den lengst sittende senatoren i kammeret.

Han får en helt uinteressant utfordring fra hasjaktivist Cris Ericson, som har stilt til et stort antall verv mange ganger før, stort sett som uavhengig eller for et tredjeparti, som Vermont har et par av.

DELSTATSVERV

Peter Shumlin. (Foto: State of VT)
Takker av etter 6 år: Peter Shumlin. (Foto: State of VT)

Sittende guvernør, Peter Shumlin (D) tar ikke gjenvalg etter 6 år (Vermont er en av 2 stater som opererer med toårsperioder for alle delstatsverv) og 5 demokrater og 2 republikanere kjemper om plassen.

De mer seriøse demokratene er de to delstatssenatorene Matt Dunne og Peter Galbraith og tidligere delstatsrepresentant og transportminister Sue Minter. I tillegg stiller før nevnte Ericson og forretningsmann H. Brooke Paige (som også stiller til justisminister – i Vermont kan man nemlig stille til flere verv samtidig).

Matt Dunne. (Foto: Twitter)
Prøvd før: Matt Dunne. (Foto: Twitter)

Dunne har tidligere vært leder for AmeriCorp, en slags landsomspennende, delvis føderalt finansiert frivillighetsorganisasjon. Han var demokratenes kandidat til viseguvernørvervet i 2006 og forsøkte å bli nominert til guvernør i 2010, men tapte for Shumlin. Han har også jobbet for Google. Han har et visst raddisstempel og har de fleste fagforeningene i ryggen.

Peter Galbraith. (Foto: Facebook)
Kjent far: Peter Galbraith. (Foto: Facebook)

Galbraith er sønn av den kjente økonomen John Kenneth Galbraith. Han har tidligere vært delstatspartileder og var USAs første ambassadør til Kroatia på 90-tallet. I det hele tatt har mesteparten av hans profesjonelle karriere vært mer rettet mot utlandet. Hans kone er for øvrig norsk. Han står enda lenger til venstre enn Dunne og det kan se ut til at disse splitter stemmene nok til å la Minter ta seieren.

Sue Minter. (Foto: Facebook)
Ambisisøs: Sue Minter. (Foto: Facebook)

Minter gikk fra delstatshuset til å bli assisterende transportminister og deretter til selve toppjobben i 2015. Hun trakk seg i september for å stille til valg. Minter anses som den mest sentrumsorienterte av dem.

Alle tre er forsåvidt helt greie kandidater, men kanskje ikke helt i toppsjiktet, tatt i betraktning hvor mange potensielle kandidater det finnes i det sterkt demokratiske Vermont.

Det kan fort bli svært jevnt, men jeg holder en liten knapp på Minter.

På republikansk side står slaget mellom viseguvernør Phil Scott og forretningsmann Bruce Lisman.

Phil Scott. (Foto: State of VT)
Går for opprykk: Phil Scott. (Foto: State of VT)

Scott er deleier i et byggefirma og har i tillegg en karriere bak seg som racerbilsjåfør. Etter ti år i delstatssenatet ble han valgt til viseguvernør i 2010 og har prestert å bli gjenvalgt med greie marginer samtidig som alle andre verv i delstaten har gått klart til venstre. Han er helt klart partiapparatets favoritt og har faktisk brukbare sjanser til å ta guvernørvervet.

Bruce Lisman. (Foto: Twitter)
Bruce Lisman. (Foto: Twitter)

Lisman er en pensjonert investor, med flere toppstillinger innen store banker og Wall Street-selskaper bak seg. Han skal være god for 50 millioner dollar, men har en røff stil som muligens ikke går helt hjem i lille, snille Vermont, der «alle kjenner alle». Partiapparatet har vært heller lunkne til hans kandidatur, til tross for at han i tidligere år har donert store beløp til dem.

Jeg tror Scott tar seieren i natt.


Vieguvernørjobben er det andre vervet med noe reell action i natt. Sittende viseguvernør Scott stiller altså til toppjobben og tre demokrater kjemper om sitt partis kandidatur. Republikanerne har hatt dette vervet siden valget i 2002, til tross for at staten som sådan har gått klart til venstre.

Kandidatene er Speakeren i delstatshuset, advokat Shap Smith, delstatsrepresentant og Burlingtonansatte Kesha Ram og delstatssenator og bonde David Zuckerman.

Shap Smith. (Foto: State of VT)
Sikter lavere: Shap Smith. (Foto: State of VT)

Smith var opprinnelig kandidat til guvernørvervet, men trakk seg i november fordi hans kone ble diagnostisert med kreft. Helsetilstanden hennes må ha forbedret seg, for etter noen måneder gjeninntrådte Smith, denne gangen i konkurransen om viseguvernørvervet. Han er forholdsvis sentrumsorientert og har mesteparten av «the establishment» i ryggen.

Kesha Ram. (Foto: State of VT)
Ung: Kesha Ram. (Foto: State of VT)

Ram er av indisk herkomst og har markert seg som en progressiv stemme i delstatshuset, der hun for øvrig er yngste medlem. Hun er trolig litt for ung til å bli nominert allerede i år.

David Zuckerman. (Foto: State of VT)
Langt til venstre: David Zuckerman. (Foto: State of VT)

Zuckerman ble opprinnelig valgt til delstatshuset for det Progressive partiet, et av flere før nevnte tredjepartier i Vermont. Han ble valgt til delstatssenatet for demokratene OG de progressive (Vermont er en av 8 stater der man kan stille for flere partier samtidig). Han er langt til venstre, selv for Vermont, men har støtte fra Bernie Sanders.

Jeg tipper på seier til Smith.


Finansminister Beth Pearce ble oppnevnt til jobben i 2011 og deretter valgt i 2012 og 2014 – sist gang med trygge 74%. Hun får en intern utfordring til den demokratiske nominasjonen fra finansanalytiker Richard Dunne.

Trygg renominasjon.


T. J. Donovan. (Foto: Facebook)
Seriøs: T. J. Donovan. (Foto: Facebook)

Justisminister Bill Sorrell går av etter nesten tyve år i vervet. To demokrater kjemper om nominasjon; den seriøse av dem er fylkesadvokat T. J. Donovan, som kom nær ved å slå ut Sorrell i primærvalget i 2012. Den useriøse er før nevnte Paige, som også stiller til guvernør.

Grei seier til Donovan.