Beale Street er turistgaten fremfor noen i Memphis. (Foto: Privat)

Tennessee har, som eneste stat, grunnlovsfestet primærvalg på torsdager.

Dette er en særhet delstaten har holdt i hevd siden den skrev sin første grunnlov i 1796. (Massachusetts har av og til primærvalg på torsdager for å unngå å betale overtid ved å legge valgdagen for nær Labor Day-helgen).

Valglokalene i Tennessee stenger kl. 02:00 i natt og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Det er nominasjonsstrid i 7 av 9 kongressdistrikt. I både det 4. og det 6. er det seriøse utfordringer til den sittende representanten, mens i det åpne 8. distriktet er det hele 13 republikanske kandidater.


Phil Roe. (Foto: Kongressen)
Trygg: Phil Roe. (Foto: Kongressen)

Distrikt 1 ligger i det nordøstlige hjørnet av staten.

Lege og borgermester Phil Roe (f.1945) slo ut en sittende republikaner i primærvalget i 2008 og tok nesten 83% i 2014. Han får en intern utfordring fra eiendomsinvestor og profesjonell pokerspiller Clint Tribble.

Trygg renominasjon.


Distrikt 3 omfatter østlige deler av staten, inkludert hele byen Chattanooga i sør.

Chuck Fleischmann. (Foto: Kongressen)
Kan puste rolig i år: Chuck Fleischmann. (Foto: Kongressen)

Jurist Chuck Fleischmann (f.1962) vant et meget tett primærvalg før sitt første valg til Huset i 2010 og fikk tøff, intern kon­kur­ranse også i 2012 og 2014.

I år kan han imidlertid puste rolig ut, siden den eneste motstanden kommer fra forretningsmannen Allan Levene, som er bosatt i Georgia og nærmest har gjort det til en sport å stille i mange distrikt på en gang og forretningsmannen Geoffrey Smith, som er en Tea Party-aktivist.

Trygg renominasjon.

For demokratene stiller collegeprofessor Michael Friedman, butikkarbeider George Love og aktivist Melody Shekari.

Distriktet er så republikansk at dette valget kun har akademisk interesse.


Distrikt 4 ligger i det sørlige, sentrale Tennessee.

Scott DesJarlais. (Foto: Kongressen)
Slesk løgner: Scott DesJarlais. (Foto: Kongressen)

Lege Scott DesJar­lais (f.1964) tok setet fra en demokrat i 2010, men i 2012 kom skan­da­lene tett mot slutten av valg­kampen selv om han tok knappe 56%. Kort oppsummert: Han var utro med en pasient, oppfordret elskerinnen til å ta abort og skrev ut ulov­lige resept­me­di­siner.

Han slapp unna med en bot på $500, men fikk intern kon­kur­ranse i 2014 og ble så vidt renominert med bare 45% og 38 stemmers margin. Han vant selve valget med 58%.

Grant Starrett. (Foto: Facebook)
Carpetbagger: Grant Starrett. (Foto: Facebook)

I år stiller Grant Starrett, en ung advokat og tidligere rådgiver for Mitt Romney. Starrett har samlet inn mye penger, over dobbelt så mye som kongressmannen. På den annen side har han ikke røtter i distriktet (han flyttet hit kun for studiene) og DesJarlais forsøker etter beste evne å fremstille ham som en carpetbagger. Starrett har på sin side ikke gjort noe nummer ut av DesJarlais mange etiske bommerter, men har nok minnet velgerne om dem ved å kjøre f.eks. anti-abortreklamer.

Erran Persley, som tidligere jobbet i det føderale handelsdepartementet og lege Yomi Faparusi stiller i tillegg. Ingen dem skal ha noen sjanse, men de kan ta dyrebare anti-DesJarlaisstemmer fra Starrett.

Jeg tror og håper Starrett gjør ende på DesJarlais kongresskarriere i natt.


Jim Cooper. (Foto: Kongressen)
Sørstatsdemokrat: Jim Cooper. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 ligger i de sentrale strøk av staten og omfatter delstatshovedstaden Nashville med omland.

Jurist Jim Cooper (f.1954) ble første gang valgt i 1982, men stilte til Senatet i 1994 og tapte for en republikaner. Han ble igjen valgt inn i Huset i 2002 og tok 62% i 2014.

For republikanerne stiller forretningsmann Jody Ball, politimann John Smith og baker Stacy Snyder.

Igjen, rent akademisk interesse.


Distrikt 6 omfatter nordlige og sentrale deler av staten, inkludert områdene øst for Nashville.

Diane Black. (Foto: Kongressen)
Utfordres: Diane Black. (Foto: Kongressen)

Mesteparten av det var demokratisk frem til sykepleier og delstatssenator Diane Black (f.1951) ble valgt første gang i 2010. Hun tok 71% i 2014. Black er svært konservativ, men har også et godt forhold til partiledelsen.

Joe Carr. (Foto: TN State House)
Utfordrer: Joe Carr. (Foto: TN State House)

Dette siste håper bonde, forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Joe Carr å dra nytte av. Han lanserte en Tea Party-inspirert kampanje og tok knappe 41% mot senator Lamar Alexander i det republikanske primærvalget i 2014, et anstendig resultat for en nesten pengeløs kandidat.

Carr gjorde det bra i dette området under senatsvalget mot Alexander, men har ikke samlet inn mye av penger eller støtteerklæringer. Black er personlig velhavende og har vært flink til å pleie distriktet.

I tillegg stiller veteran Tommy Hay og terapeut Donald Strong.

Trolig renominasjon for Black.

For demokratene stiller David Kent og forretningskvinne Flo Matheson.

Akademizzzzzz.


Distrikt 8 dekker de vestlige deler av staten, inkludert litt av Memphis.

Stephen Fincher. (Foto: Kongressen)
Takker av: Stephen Fincher. (Foto: Kongressen)

Bonde og forretningsmann Stephen Fincher (f.1973) ble første gang valgt i 2010, og var da den første republikaner på over 100 år til å representere området. Han tok nesten 71% i 2014, men tar ikke gjenvalg.

Mark Luttrell. (Foto: Facebook)
Knapp favoritt: Mark Luttrell. (Foto: Facebook)

Republikanerne i distriktet stiller hele 13 kandidater i en sann mølje. Favoritten er muligens fylkesordfører Mark Luttrell, som styrer Shelby fylke, som Memphis ligger i. Som leder av delstatens mest folkerike område er han i utgangspunktet den best kjente av de 13 og pengeinnsamlingen har gått bra, om ikke spektakulært.

David Kustoff. /Foto: Hjemmeside)
Seriøs: David Kustoff. (Foto: Hjemmeside)

Han får seriøs konkurranse fra den tidligere føderale aktoren David Kustoff, som ble utnevnt av president George W. Bush i 2006 og tjenestegjorde til 2008. Før den føderale karrieren var han privatpraktiserende advokat, en geskjeft han har vendt tilbake til.

Brian Kelsey, (Foto: TN State Senate)
Erfaren: Brian Kelsey. (Foto: TN State Senate)

En annen seriøs konkurrent er jurist og delstatssenator Brian Kelsey. Han satt i delstatshuset fra 2004 til 2009, da han vant et suppleringsvalg til delstatssenatet. Kelsey har også erfaring som advokat fra Det hvite hus og fra føderale kontorer for flere Tennessee-politikere.

Tom Leatherwood. (Foto: Hjemmeside)
Lav profil: Tom Leatherwood. (Foto: Hjemmeside)

Dernest har vi fylkesfunksjonær Tom Leatherwood, som tidligere var delstatssenator fra 1992-2000. Han er nå ‘Register of Deeds’ i Shelby fylke, en lavprofiljobb som innebærer ansvar for å registrere og arkivere skjøter og andre offisielle dokumenter og er ganske upolitisk. Leatherwood er utdannet geolog, men har også jobbet som lærer tidligere. Han har dog samlet inn lite penger.

George Flinn. (Foto: Facebook)
Har penger: George Flinn. (Foto: Facebook)

Nevnes må også radiolog og tidligere fylkesråd George Flinn, som har stilt flere ganger tidligere, men ikke helt fått det til. Flinn har imidlertid brukbart med penger, så han kan ikke helt utelukkes.

Politisk konsulent Brad Greer har også samlet inn en del penger, men skal ikke være kjent nok i dstriktet til å vinne.

I tillegg stiller fengselsbetjent Ken Atkins, professor Hunter Baker, skadedyrbekjemper Dave Bault, prest George Howell, forretningsmennene Raymond Honeycutt og David Maldonado og regnskapsfører David Wharton.

Svak fordel Luttrell.

For demokratene stiller forretningskonsulent Gregory Frye og Rickey Hobson.

Zzzzznoozzzzze.


Distrikt 9 ligger i det sørvestlige Tennessee og inkluderer mesteparten av Memphis.

Steve Cohen. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Steve Cohen. (Foto: Kongressen)

Den jødiske juristen og delstatssenatoren Steve Cohen (f.1949) har representert dette setet, som har en majoritet svarte velgere, siden han vant her i 2006. Han tok 75% i 2014.

Cohen er langt til venstre og har aldri hatt problemer med å bli renominert, til tross for at han ikke bare er hvit, men også jøde.

Justin Ford. (Foto: Shelby fylke)
Kjent navn: Justin Ford. (Foto: Shelby fylke)

Cohen får, som alltid, intern motstand fra en halvveis seriøs kilde. Denne gang kommer motstanden fra fylkesråd Justin Ford, et medlem av den lokalt meget kjente Ford-klanen.

Medlemmer av Fordfamilien har blitt valgt til en drøss verv i Memphis med omland, men en ikke ubetydelig del av dem er blitt avsatt, eller har tapt, på grunn av korrupsjon og lignende grums.

I tillegg stiller psykolog Larry Crim, som tok 10% og fjerde plass i det demokratiske primærvalget til Senatet i 2014 og LaTroy Williams, som prøvde seg i borgermestervalget i Memphis i fjor og tok 0,4%.

Trygg renominasjon.