President Gerald Fords museum i Grand Rapids, Michigan. (Foto: Privat)

I natt er det primærvalg i Kansas og Michigan.

KANSAS

Valglokalene stenger kl.02:00 (østlige deler) og 03:00 (vestlige deler). Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

Jerry Moran. (Foto: Kongressen)
Trygg: Jerry Moran. (Foto: Kongressen)

Jurist, delstatssenator og republikaner Jerry Moran (f.1954) satt i Huset i 12 år, før han ble valgt til Senatet med 70% i 2010. Han får en intern utfordring fra tidligere bystyremedlem D. J. Smith.

Trygg renominasjon.

For demokratene stiller aktivist Monique Singh og advokat Patrick Wiesner.

Uinteressant.

REPRESENTANTER

Kansas har 4 kongressdistrikt og det er primærvalg i 3 av dem. Det republikanske primærvalget i KS-1 vil avgjøre hvem som blir kongressrepresentant de to neste årene.


Distrikt 1 omfatter vestlige og sentralt nordlige deler av staten; over halvparten av Kansas er inkludert.

Tim Huelskamp. (Foto: Kongressen)
Utrygg: Tim Huelskamp. (Foto: Kongressen)

Republikaner Tim Huelskamp (f.1968) ble første gang valgt i 2010 og tok knapt 68% i 2014. Han er ofte i konflikt med lederskapet i Huset pga sin frittalende konservatisme og tok en lite overbevisende seier i primærvalget i 2014. Dessuten har han gått oppsiktsvekkende langt i å være motstander av de omfattende landbrukssubsidiene som mange i distriktet nyter godt av.

Roger Marshall. (Foto: Twitter)
Seriøs: Roger Marshall. (Foto: Twitter)

I år utfordres han av den mer moderate legen Roger Marshall, som faktisk har samlet inn mer penger enn Huelskamp de siste månedene og i tillegg har fått støtte fra mektige Kansas Farm Bureau. Han fikk imidlertid en skrape i lakken da det kom frem at han var blitt arrestert for å ha prøvd å kjøre over en nabo i en krangel i 2008.

De fleste i partiapparatet håper nok også på Marshall, mens grasrota fremdeles liker Huelskamp. Erfaringsvis har grasrota størst deltagelse, særlig i primærvalg.

Svak fordel Huelskamp.


Distrikt 3 omfatter forsteder til storbyen Kansas City (som ligger i Missouri).

Kevin Yoder. (Foto: Kongressen)
Trygg: Kevin Yoder. (Foto: Kongressen)

Republikaner Kevin Yoder (f.1976), som ble valgt første gang i 2010, tok 60% i 2014. Han får en intern utfordring fra veteran Greg Goode.

Trygg renominasjon.

For demokratene stiller lederen av NAACP i Kansas, Nathanial McLaughlin, finansrådgiver Jay Sidie og pensjonist Reggie Marselus. Sidie har samlet inn desidert mest, men ligger fortsatt langt bak Yoder.

Uansett uinteressant.


Distrikt 4 omfatter de sørlige, sentrale deler av staten, inkludert Wichita.

Mike Pompeo. (Foto: Kongressen)
Også trygg: Mike Pompeo. (Foto: Kongressen)

Republikaner Mike Pompeo (f.1963), som ble valgt første gang etter et småbittert primærvalg i 2010, tok knappe 67% i 2014.

For demokratene stiller advokat Dan Giroux og pensjonist Robert Tillman. Førstnevnte har faktisk greid å samle inn en del penger, men er fortsatt ikke i nærheten av Pompeo.

Igjen, uinteressant.

MICHIGAN

Valglokalene stenger kl.02:00 (østlige deler) og 03:00 (vestlige deler). Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Michigan har 14 kongressdistrikt og det er primærvalg i 5 av av dem, inkludert i 2 åpne distrikt.


Distrikt 1 har de siste tyve år dekket hele den øvre halvøya (Upper Peninsula), men omfatter nå også nordre del av den nedre.

Distriktet er verdikonservativt og har mange husholdninger med fagforeningsmedlemmer. Republikaneren Dan Benishek (f.1952) vant første gang i 2010 og tok bare 52% i 2014.

Jason Allen. (Foto: Facebook)
Kom nær i 2010: Jason Allen. (Foto: Facebook)
Tom Casperson. (Foto: Facebook)
Støttes av Benishek: Tom Casperson. (Foto: Facebook)

Han stiller ikke til gjenvalg og tre republikanere kjemper om nominasjonen; tidligere delstatssenator Jason Allen, pensjonert marinegeneral Jack Bergman, og delstatssenator Tom Casperson.

Allen tapte primærvalget i 2010 med 15 stemmer mot Benishek, som har støttet Casperson som sin etterfølger (Casperson tapte for øvrig her i 2008). Ingen av dem har just imponert i pengeinnsamlingen.

Jack Bergman. (Foto: Facebook)
Ikke politiker: Jack Bergman. (Foto: Facebook)

Bergman har noe støtte blant konservative aktivister og kan skilte med at han aldri har vært noen politiker. Dog har ikke outsiderappealen vært særlig sterk i år, noe som er pussig med tanke på nominasjonvalgene til president.

Jeg tipper seier til Allen.

Lon Johnson. (Foto: Twitter)
Foretrekkes: Lon Johnson. (Foto: Twitter)

For demokratene stiller tidligere sheriff Jerry Cannon, som var partiets kandidat i 2014, samt tidligere delstatspartileder Lon Johnson.

Både det sentrale og det lokale partiapparatet har i stor grad samlet seg rundt Johnson, mens Cannon har slitt med både pengeinnsamling og støtteerklæringer.

Alt annet enn en klar seier til Johnson vil være svært overraskende.


Distrikt 7 dekker det sørøstlige hjørnet og sørlige sentrale deler av staten og inkluderer forsteder til både Ann Arbor og Lansing.

Tim Walberg. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Tim Walberg. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Tim Walberg (f.1951) tok drøye 53% i 2014. Han ble valgt første gang i 2006, men tapte i 2008 før han igjen ble valgt i 2010. Distriktet ble gjort litt mer konservativt for å trygge ham.

Walberg får, som i 2014, en intern utfordring fra pensjonist Doug North.

Trygg renominasjon.


Distrikt 10 dekker det området av det sentrale, østlige Michigan som kalles «tommelen».

Candice Miller. (Foto: Kongressen)
Takker for seg: Candice Miller. (Foto: Kongressen)

Tidligere lokalpolitiker og administrasjonsminister Candice Miller (f.1954) ble første gang valgt i 2002 og tok knappe 69% i 2014. Hun tar ikke gjenvalg i 2016 og for republikanerne stiller delstatssenator Phil Pavlov, tidligere delstatssenator Alan Sanborn, delstatsrepresentant Anthony Forlini, tidligere delstatspartikasserer Paul Mitchell og konsulent David VanAssche. Sistnevnte ventes ikke å være noen faktor i nattens valg, selv om han har lånt sin egen kampanje over 140.000 dollar.

Paul Mitchell. (Foto: Facebook)
God til å samle inn cash: Paul Mitchell. (Foto: Facebook)

Mitchell har samlet inn suverent mest penger, men han samlet inn mest også i 2014, da han tapte et lignende primærvalg for John Mollenaar i det 4. distriktet. Og det var uten at noen kunne anklage ham for å flytte til et ledig distrikt, slik som nå.

Anthony Forlini. (Foto: MI State House)
Anthony Forlini. (Foto: MI State House)

Finansplanlegger Forlini kunne ikke ta gjenvalg til delstatshuset og valgte å stille til Kongressen i stedet, men pengeinnsamlingen har vært svak og han skal ikke ha store sjanser i natt.

Alan Sanborn. (Foto: Hjemmeside)
Mest konservativ: Alan Sanborn. (Foto: Hjemmeside)

Tidligere delstatssenator og tilsynsfører Sanborn forlot delstatssenatet i 2010 og er muligens den mest ideologisk konservative av de fire. Støtte fra grasrota kan i noen grad veie opp for hans manglende pengeinnsamling, men det blir trolig for lite.

Phil Pavlov. (Foto: MI State Senate)
Knapp favoritt: Phil Pavlov. (Foto: MI State Senate)

Delstatssenator og forretningsmann Pavlov representerer ca. 1/3 av distriktet og har samlet inn nest mest penger. Han skal være politisk spiselig for de fleste og har solid tilknytning til distriktet.

Dette vil trolig bli en fight mellom Pavlov og Mitchell, og jeg holder en liten knapp på Pavlov.


Distrikt 13 dekker sentrale og vestlige deler av Detroit med forsteder.

John Conyers. (Foto: Kongressen)
Levende legende: John Conyers. (Foto: Kongressen)

Demokraten John Conyers (f.1929) har representert områder av byen siden 1965 og er nå Husets lengst sittende medlem. Han tok drøye 79% i 2014.

Janice Winfrey. (Foto: Facebook)
Seriøs på papiret: Janice Winfrey. (Foto: Facebook)

Conyers får intern konkurranse fra byfunksjonær Janice Winfrey. Hun er en seriøs kandidat, men har ikke samlet inn nok penger til å føre en effektiv kampanje.

Conyers er en levende legende i Detroit, så det vil være en bombe om han ikke renomineres.


Distrikt 14 dekker sentrale og nordvestlige deler av Detroit med forsteder.

Demokraten Brenda Lawrence (f.1954) holdt setet med nesten 78% i 2014, men får intern konkurranse fra Terrance Morrison og advokat Vanessa Moss.

Trygg renominasjon.