Pike Place Market er et av Seattles mest berømte handlesteder, beliggende i det åpne 7. kongressdistrikt. (Foto: Privat)

Det er primærvalg i Washington i natt. I denne delstaten stemmes det pr. post, og alle stemmer må være poststemplet valgdagen eller levert inn senest kl. 05:00 i natt, norsk tid. I tillegg til Senatet og Huset, har Washington delstatsvalg i år – og de er i grunnen mer interessante. Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Washington har samme valgsystem som California, der de to med flest stemmer i primærvalget går videre til november – uavhengig av partitilhørighet og oppslutning.

SENATOR

Patty Murray. (Foto: Kongressen)
Trygg: Patty Murray. (Foto: Kongressen)
Chris Vance. (Foto: Facebook)
Også trygg: Chris Vance. (Foto: Facebook)

Hele 17 kandidater stiller til Senatet, men av disse er det bare to som skal ha noen reell sjanse til å gå videre – senator Patty Murray for demokratene og konsulent og tidligere delstatspartileder for republikanerne, Chris Vance.

I den grad dette valget har noen interesse, kommer det i november.

REPRESENTANTER

Washington sender 10 representanter til Huset, og det er nominasjonsvalg i alle distrikt. Særlig interesse er knyttet til distrikt 7, der den sittende kongressmannen avstår fra gjenvalg.


. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Suzan DelBene. (Foto: Kongressen)

Distrikt 1 ble endret i nytegningen og omfatter nå områdene fra Seattles nordøstlige forsteder helt opp til Canada.

Forretningskvinne Suzan DelBene (f.1962) tapte sitt første kongressvalg for Dave Reichert i det 8. distrikt i 2010, men ble valgt i 2012 i dette distriktet og tok 55% i 2014.

For republikanerne stiller sosialarbeider John Orlinski og biokjemiker Robert Sutherland.

Uinteressant; DelBene vinner uansett knusende i november.


Distrikt 2 dekker en del av kyststripen og forstedene nord for Seattle.

Rick Larsen. (Foto: Kongressen)
Trygg: Rick Larsen. (Foto: Kongressen)

Lobbyist og fylkesråd Rick Larsen (f.1965) ble første gang valgt i 2000 og tok nesten 61% i 2014. Han utfordres av den demokratiske aktvisten Mike Lapointe og den republikanske læreren Marc Hennemann.

Også dette valget er uinteressant; Larsen tar seieren i november.


Distrikt 3 dekker den sørvestlige del av staten.

Jaïme Herrera Beutler. (Foto: Kongressen)
Ung: Jaïme Herrera Beutler. (Foto: Kongressen)

Politisk rådgiver og delstatsrepresentant Jaime Herrera Beutler (f.1978) ble første gang valgt i 2010 og var da Husets yngste kvinne. Hun tok knappe 62% i 2014.

Jim Moeller. (Foto: Twitter)
Hypet: Jim Moeller. (Foto: Twitter)

Fire demokrater stiller: Sykepleier Kathleen Arthur, aktivist Angie Marx, advokat David McDevitt og delstatsrepresentant Jim Moeller. Sistnevntes kandidatur hypes av lokale demokrater, men han er altfor langt til venstre til at Beutler skal være truet. McDevitt har lånt egen kampanje 100,000 dollar så han kan også være konkurransedyktig.

Her går helt sikkert Beutler og trolig Moeller videre, men jeg vil ikke utelukke McDevitt.


Distrikt 4 ligger omtrent midt i staten, og løper fra grensen mot Canada i nord, ned til grensen mot Oregon i sør.

Dan Newhouse. (Foto: Kongressen)
Vant i 2014: Dan Newhouse. (Foto: Kongressen)

Agronom og delstatsrepresentant Dan Newhouse (f.1955) slo en annen republikaner, forretningsmannen og tidligere fotballproff Clint Didier i andre valgrunde med knappe 51%.

Clint Didier. (Foto: Twitter)
Prøver igjen: Clint Didier. (Foto: Twitter)

Didier stiller igjen, sammen med pensjonist Glenn Jakemann for republikanerne og elektriker John Malan og advokat Doug McKinley for demokratene.

Her kan det meget vel bli omkamp fra sist, men Didier har knapt samlet inn penger denne gangen og Newhouse er storfavoritt i november.


Distrikt 5 dekker hele den østligste delen av staten, fra Canada til Oregon – inkludert Spokane.

Cathy McMorris Rodgers. (Foto: Kongressen)
Trygg: Cathy McMorris Rodgers. (Foto: Kongressen)

Forretningskvinne og delstatsrepresentant Cathy McMorris Rodgers (f.1969) har sittet i Huset siden 1995 og tok nesten 61% i 2014. Hun får republikansk konkurranse fra ingeniør Tom Horne og demokratisk fra aktivist Joe Pakootas; begge er kandidater hun moste i 2014.

Helt uinteressant.


Distrikt 6 omfatter vestlige deler av staten (dvs. Olympic-halvøya), inkludert Aberdeen og mesteparten av Tacoma.

Derek Kilmer. (Foto: Kongressen)
Trygg: Derek Kilmer. (Foto: Kongressen)

Forretningsmann og delstatssenator Derek Kilmer (f.1974) vant første gang i 2012 og tok 63% i 2014. Han får en demokratisk utfordring fra kunstgallerieier Paul Nuchims og en republikansk utfordring fra regnskapsfører Todd Bloom og forretningsmann Stephan Brodhead.

Uinteressant.


Distrikt 7 omfatter mesteparten av Seattle med omland, særlig de nordlige og vestlige deler av byen.

Lege og delstatssenator Jim McDer­mott (f.1936) ble første gang valgt i 1988 og tok 81% i 2014, men stiller ikke til gjenvalg. Både setet og Kongressmannen er blant de mest venstrevridde i USA. For demokratene stiller tre seriøse kandidater:

Pramila Jayapal. (Foto: WA State Senate)
Samlet inn mest: Pramila Jayapal. (Foto: WA State Senate)

Delstatssenator Pramila Jayapal har samlet inn desidert mest cash og tippes av de fleste som favoritt til å gå videre til november. Hun støttes av Bernie Sanders og et helt batteri av kongressmedlemmer, samt de fleste nasjonale demokratvennlige gruppene, som EMILY’s list, Planned Parenthood og de store fagforeningene på delstatsplan. Hun står muligens lengst til venstre av de tre.

Brady Walkinshaw. (Foto: WA State House)
Først ute: Brady Walkinshaw. (Foto: WA State House)

Delstatsrepresentant Brady Walkinshaw var den første som erklærte sitt kandidatur, men han har ikke holdt følge med Jayapal i pengeinnsamlingen. Han har støtte fra bla lokalavisen Seattle Times og er muligens den mest verdiliberale av de tre. Walkinshaw er halvt latino og i tillegg homofil, men han må nok dele sistnevnte gruppes stemmer med kandidat #3.

Joe McDermott. (Foto: King County)
Egnet til å forvirre: Joe McDermott. (Foto: King County)

Fylkesråd Joe McDermott (ikke i slekt med kongressmannen) er tredje seriøse kandidat. Han har samlet inn minst penger og henger etter Walkinshaw i støtteerklæringer. Hans beste håp ligger nok i at velgerne tror han er den avtroppende kongressmannen og derfor stemmer på ham. Han vil nok kunne ta noen stemmer på sin legning (Seattle er blant de ytterst få steder i USA der det å være homofil kan være en fordel), men må splitte disse stemmene med Walkinshaw. Han er muligens ørlite mer moderat enn de to andre.

I tillegg stiller fylkesansatte og aktivist Don Rivers og forsker og ingeniør Arun Jhaveri.

For republikanerne stiller forretningsmann Craig Keller og dataprogrammerer Scott Sutherland.

I dette liberale distriktet vil to demokrater nesten helt sikkert gå videre til 2. runde, og de kan bli hvem som helst av de tre nevnte.


Distrikt 8 omfatter sentrale deler av staten, vestover til de østlige forsteder av Seattle.

Dave Reichert. (Foto: Kongressen)
Trygg: Dave Reichert. (Foto: Kongressen)

Tidligere fylkessheriff Dave Reichert (f.1950) ble valgt første gang i 2004 og tok 63% i 2014. For demokratene stiller eiendomsmegler Santiago Ramos og managementkonsulent Alida Skold.

Uinteressant.


Distrikt 9 omfatter de sørlige deler av Seattle ned til nordlige deler av Tacoma.

Adam Smith. (Foto: Kongressen)
Trygg: Adam Smith. (Foto: Kongressen)

Jurist og delstatssenator Adam Smith (f.1965) ble første gang valgt i 1996 og tok nesten 71% i 2014. Han får en demokratisk utfordring fra aktivist Daniel Smith og advokat og tidligere delstatsrepresentant Jesse Wineberry og republikansk fra videoprodusent Doug Basler.

Uinteressant.


Distrikt 10 ligger i det vestlige Washington og omfatter hele delstatshovedstaden Olympia samt deler av Tacoma.

Denny Heck. (Foto: Kongressen)
Trygg: Denny Heck. (Foto: Kongressen)

Forretningsmann og delstatssenator Denny Heck (f.1952) tapte knepent for Beutler i distrikt 3 i 2010, men erobret dette nye setet i 2012 og tok knappe 55% i 2014. Han får demokratisk konkurranse fra psykolog Jennifer Ferguson og republikansk fra forretningsmann Jim Postma.

Uinteressant.

DELSTATSVERV

Alle 9 delstatsverv er på valg i år og det er nominasjonsstrid i 6 av dem.


Jay Inslee. (Foto: State of WA)
Skal vinne i august og november: Jay Inslee. (Foto: State of WA)
Bill Bryant. (Foto: Twitter)
Små sjanser: Bill Bryant. (Foto: Twitter)

Guvernør: Jurist og delstatsrepresentant Jay Inslee (f.1951) er tidligere kongressmann og ble valgt til guvernør første gang i 2012 med 51% av stemmene.

Den eneste seriøse republikaneren er havnekommissær Bill Bryant. Ytterligere 9 navn stiller, men kun disse to skal ha nubbsjangs til å gå videre til november.


Viseguvernør: Vise­gu­ver­nøren nomineres og velges separat fra guvernøren. Dette er forretningsmann og delstatssenator Brad Owens (f.1950) siste periode – hans femte.

Cyrus Habib. (Foto: Twitter)
Blind favoritt: Cyrus Habib. (Foto: Twitter)

For demokratene stiller delstatssenatorene Karen Fraser, Cyrus Habib og Steve Hobbs, samt eiendomsmegler Karen Wallace, mens for republikanerne stiller forretningsmann og borgermester Javier Figueroa, eiendomsmegler Marty McClendon, flyplassmanager Bill Penor og investeringsbanker og tidligere nyhetsanker Phillip Yin.

For demokratene er den blinde og klart progressive Habib muligens en knapp favoritt. Fraser er mindretallsleder i delstatssenatet og litt mer moderat. Hobbs er den klart mest sentrumsorienterte av de tre og vil nok trenge uavhengige og/eller republikanske velgere for å gå videre.

Phillip Yin. (Foto: Twitter)
Kjent fra TV: Phillip Yin. (Foto: Twitter)

Yin er i det minste det mest kjente navnet på republikansk side. Han har flørtet med å stille til flere verv tidligere. Figueroa har en interessant biografi som veteran og immigrant fra Mexico

Her er det såpass mange kandidater at det meget vel kan holde med 20% for å vinne første runde, og teoretisk kan to demokrater eller to republikanere gå videre.


Jim McIntire. (Foto: State of WA)
Takker for seg: Jim McIntire. (Foto: State of WA)

Finansminister: Forretningsmann Jim McIn­tire (f.1953) var tidligere delstatsrepresentant og ble første gang valgt i 2008. Han tok 58% i 2012, men tar ikke gjenvalg. Fem seriøse kandidater stiller:

For demokratene stiller pensjonskonsulent John Paul Comerford, tidligere havnekommissær Alec Fisken og delstatssenator Marko Liias. Comerford tjenestegjorde under Carter-administrasjonen, Fisken støttes av McIntire, mens Lilas har de fleste fagforeningene i ryggen.

For republikanerne stiller fylkeskasserer Duane Davidson og investor Michael Waite (som tidligere forvaltet den personlige formuen til superriking Bill Gates).

Igjen, her kan teoretisk stemmene fordeles slik at to fra samme parti går videre.


Delstatsrevisor: Veteran, jurist og delstatsrepresentant Troy Kelley (f.1964) tok 52% i 2012. Han ble tiltalt for 15 tilfeller av korrupsjon og svindel, men ikke dømt på noe punkt. Han avstår allikevel fra gjenvalg.

Mark Miloscia. (Foto: Twitter)
Går videre: Mark Miloscia. (Foto: Twitter)

For republikanerne stiller delstatssenator Mark Miloscia, en tidligere konservativ demokrat som stilte mot Kelley i 2012. Han returnerte til delstatssenater i 2014 som republikaner. Han har markert seg som den ledende kraft bak etterforskningen av Kelley og fått en del positiv omtale på det.

For demokratene stiller advokat Jeff Sprung og fylkesråd Pat McCarthy. Sistnevnte har ledet delstatens nest største fylke i åtte år og har en velgerbase i omådet rundt Tacoma. Sprung har imidlertid dratt inn mer penger og holdt følge i antall støtteerklæringer.

Miloscia går helt sikkert videre, men det er vanskeligere å si hvem han får med seg.


Skoleinspektør: Lærer og delstatsrepresentant Randy Dorn tar ikke gjenvalg etter 8 år. Vervet er i prinsippet partiløst.

Chris Reykdal. (Foto: Facebook)
Favoritt: Chris Reykdal. (Foto: Facebook)

For demokratene er de seriøse kandidatene helseadministrator Robin Fleming, lærer Erin Jones og delstatsrepresentant Chris Reykdal. For republikanerne stiller lærer Ron Higgins.

Siden det ikke står noen partipreferanser på stemmeseddelen, kan to demokrater meget vel gå videre og de fleste tror vel at Reykdal vil lede etter første runde – særlig ettersom han har de store lærerorganisasjonene i ryggen.


Landbrukskommissær: Peter Gold­mark (f.1946) er bonde og genetiker. Han ble første gang valgt i 2008 og tok knappe 59% i 2012, men stiller ikke igjen.

Steve McLaughlin. (Foto: Twitter)
Går videre: Steve McLaughlin. (Foto: Twitter)

For republikanerne stiller veteran og forretningsmann Steve McLaughlin. De seriøse demokratene er advokat Hilary Franz, unversitetsansatte Karen Porterfield, fylkesråd Dave Upthegrove og tidligere borgermester i Spokane, Mary Verner.

Her går nok McLaughlin videre, siden han er den eneste republikaneren, mens kampen om andreplassen trolig vil bli jevn.