Kansas City er den største byen i Missouri. (Foto: Privat)

August er en forholdsvis innholdsrik måned for nominasjonsvalg til Kongressen og Missouri er intet unntak.

I tillegg til forholdsvis kjedelige primærvalg til Senatet og Huset, er det potensielt svært spennende nominasjoner til samtlige fem delstatsverv, inkludert det åpne guvernørvalget, der fire republikanere ligger ganske jevnt på målingene.

Valglokalene i Missouri stenger kl. 02:00, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

MO sen3 Roy Blunt
Forholdsvis moderat: Roy Blunt. (Foto: Kongressen)

Republikaner Roy Blunt (f.1950) var tidligere sjefsinnpisker i Huset, hvor han var medlem fra 1997 til 2011. Noe overraskende valgte han å gå for opprykk til Senatet i 2010. Han har hatt en forholdsvis moderat stemmegivningen, men samtidig sørget for å ha gode forbindelser til de konservative i hjemstaten.

Ikke desto mindre vil 3 republikanere utfordre ham internt; den pensjonerte sersjanten Bernie Mowinski, IT-tekniker Kristi Nichols og finansrådgiver Ryan Luethy.

Grei renominasjon.

Jason Kander. (Foto: Twitter)
Blir nominert: Jason Kander. (Foto: Twitter)

Demokratenes nominasjon er i praksis også avgjort på forhånd. Deres kandidat blir delstatens unge administrasjonsminister Jason Kander (f.1981). Han får helt ubetydelig konkurranse fra hasjaktivist Chief Wana Dubie, pastor Cori Bush og Robert Mack.

Kander er den eneste av dem som har samlet inn penger og støtteerklæringer.

Veldig trygg seier til Kander.

REPRESENTANTER

Samtlige 8 Representanter stiller til gjenvalg, og samtlige 8 får interne utfordringer. Det er dog kun i det første distriktet at det er noen som helst tvil om utfallet.


MO01 William Lacy Clay
Skal holde fortet: William Lacy Clay. (Foto: Kongressen)

Det første kongressdistriktet omfatter mye av St Louis med nordlige forsteder.

Demokraten William Lacy Clay (f.1956) ble første gang valgt i 2000, da han overtok setet etter sin far. Han tok 73% i 2014, men har aldri utmerket seg hverken personlig eller politisk i de åtte periodene han har vært i Huset. Clay utfordres internt av advokat og skolestyremedlem Bill Haas og delstatssenator Maria Chappelle-Nadal.

Maria Chappelle-Nadal. (Foto: Hjemmeside)
Sint, ung dame: Maria Chappelle-Nadal. (Foto: Hjemmeside)

Chappelle-Nadal stiller som følge av opptøyene i Ferguson i 2014, der hun mener Clay var altfor passiv (opptøyene fant sted etter primærvalget) og burde støttet demonstrantene mye sterkere. Hun har imidlertid ikke samlet inn imponerende mye penger eller støtteerklæringer, så det vil komme som en overraskelse om hun vinner.

Haas har stilt til Kongressen og til delstatshuset før, men tapt hver gang og utgjør ingen trussel.

Fordel Clay.

For republikanerne stiller advokat Steven Bailey og kausjonist Paul Berry.

Uinteressant nominasjon.


Ann Wagner. (Foto: Kongressen)
Snart senator: Ann Wagner. (Foto: Kongressen)

Distrikt 2 ble nytegnet og består nå av forsteder sør og vest for St Louis.

Republikaneren Ann Wagner (f.1962) ble valgt første gang i 2012 og tok 64% i 2014. Hun nevnes alt som en mulig senatskandidat i 2018.

Hun utfordres internt av Greg Sears, som jobber i biotekindustrien. Sears er en av ørten hundre republikanere rundt om i USA som presenterer seg som en ‘ekte konservativ’, men han har ikke samlet inn nok til å utgjøre en trussel mot Wagners renominasjon.


MO03 Blaine Luetkemeyer
Uren: Blaine Luetkemeyer. (Foto: Kongressen)

Distrikt 3 ligger i de sentrale, østlige eler av staten, vest for St Louis.

Bonde, forretningsmann og delstatsrepresentant Blaine Luetkemeyer (f.1952) ble første gang valgt i 2008, og tok 68% i 2012.

Cynthia Davis. (Foto: Hjemmeside)
Ren: Cynthia Davis. (Foto: Hjemmeside)

Han utfordres internt av bokhandler og tidligere delstatsrepresentant Cynthia Davis. Hun var en periode flertallsleder i delstatshuset, men stilte til viseguvernør i 2012 for Konstitusjonspartiet, så hun har muligens brent noen broer internt blant republikanerne.

Som Sears er hun en ‘ekte’ og ‘ren’ konservativ, men det har ikke gitt seg utslag i noen stor pengestrøm.

Grei renominasjon.


MO04 Vicky Hartzler
Verdikonservativ: Vicky Hartzler. (Foto: Kongressen)

Distrikt 4 omfatter sentrale, vestlige deler av delstaten.

Selv om området er ruralt og konservativt, var det demokratisk frem til republikaner Vicky Hartzler (f.1960) tok det fra en sittende demokrat i 2010.

Hun er meget verdikonservativ, men tok 68% i 2014. I år får hun intern konkurranse fra forretningsmann John Webb.

Trygg renominasjon.

For demokratene stiller lege Gordon Christensen og forretningsmann Jack Truman. Førstnevnte er den eneste som har samlet inn et noenlunde seriøst pengebeløp.

Uinteressant.


MO05 Emanuel Cleaver
Trygg: Emanuel Cleaver. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 er det andre svarte distriktet i Missouri, selv om det har 69% hvite og 20% svarte velgere. Det omfatter hele Kansas City og Independence, samt området øst for byene.

Teolog Emanuel Cleaver (f.1944), som tidligere var borgermester i Kansas City, ble første gang valgt i 2004 og tok knappe 52% i 2014. Som for to år siden, utfordres han internt av pensjonist og aktivist Bob Gough.

Trygg renominasjon.

Jacob Turk. (Foto: Facebook)
Prøvd før: Jacob Turk. (Foto: Facebook)

For republikanerne stiller forretningsmann Michael Burris, ingeniør Berton Knox, sikkerhetsvakt og veteran Austin Rucker, samt forretningsmann og veteran Jacob Turk.

Turk har stilt ørten ganger før i dette distriktet og tok faktisk 45% mot Cleaver for to år siden. Han er den eneste de republikanske kandidatene som på noen måte er kjent for velgerne og selv om han ligger milevis bak Cleaver er han den eneste av republikanerne som har samlet inn et femsifret pengebeløp.

Fordel Turk, i den grad dette har noen interesse.


Distrikt 6 omfatter hele den nordlige delen av staten og følger grensen mot Iowa.

MO06 Sam Graves
Uten problemer: Sam Graves. (Foto: Kongressen)

Republikaner Sam Graves (f.1963) ble første gang valgt i 2000 og tok knappe 67% i 2014. Han utfordres internt av elektriker og bonde Kyle Reid og veteran Christopher Ryan, som tapte primærvalget i både 2012 og 2014.

Renominasjon uten problemer.

For demokratene stiller sykehjemsarbeider Travis Gonzalez, Edward Fields, dataprogrammerer David Blackwell, lærer og 2012-kandidat Kyle Yarber og bygningsinspektør Matthew McNabney.

Kjeeeedelig.


MO07 Billy Long
Mange utfordrere: Billy Long. (Foto: Kongressen)

Distrikt 7 ligger i statens sørvestlige hjørne og inkluderer Springfield.

Republikaner Billy Long (f.1955) ble valgt første gang i 2010 og tok drøye 63% i 2014.

Mary Byrne. (Foto: Facebook)
Ingen sjanse: Mary Byrne. (Foto: Facebook)

Han har hele syv interne utfordrere: Forretningsmann Christopher Batsche, Nathan Bradham, professor Mary Byrne, våpeninstruktør Matthew Canovi, reklamemann Matthew Evans, James Nelson og veteran og politimann Lyndle Spencer.

Ingen av dem har berømmelse, rikdom eller politisk støtte til å utgjøre noen trussel mot Longs renominasjon.

For demokratene stiller student Genevieve Williams, Camille Lombardi-Olive og Steven Reed.

Akademisk interesse.


MO08 Jason Smith
Helt trygg: Jason Smith. (Foto: Kongressen)

Distrikt 8 dekker statens sørøstlige hjørne.

Republikaner Jason Smith (f.1980) vant et sup­ple­rings­valg i 2013 og tok deretter knappe 67% i 2014. Han utfordres internt av dermatolog Hal Brown, begravelsesbyråeier Todd Mahn og veteran Phillip Smith.

Helt trygg renominasjon.

DELSTATSVERV

Den demokratiske guvernøren Jay Nixon (f.1956) kan ikke ta gjen­valg i 2016. Begge partier har 4 kandidater til vervet, men den demokratiske nominasjonen er på det nærmeste avgjort.

MO guv Chris Koster
Bankers: Chris Koster. (Foto: Facebook)
Charles Wheeler. (Foto: Wikipedia)
Gir seg aldri: Charles Wheeler. (Foto: Wikipedia)

Justisminister Chris Koster vil bli nominert av demokratene, men han får konkurranse fra veteran Leonard Steinman, pastor Eric Morrison og advokat og lege Charles B. Wheeler.

Wheeler er en mildt sagt særegen type. Han var borgermester i Kansas City fra 1971 til 1979, og delstatssenator 2003-2007. Han har hatt mislykkede forsøk på å bli nominert til Senatet, fylkesråd, sin gamle borgermesterjobb og til finansminister. Han fyller 90 onsdag i neste uke.

MO guv Peter Kinder
Har baggasje: Peter Kinder. (Foto: State of MO)

For republikanerne stiller fire kandidater. Den mest erfarne er utvilsomt viseguvernør Peter Kinder, som er inne i sin tredje embetsperiode. De fleste primærvelgere kjenner navnet, men det kan ogå være en ulempe, siden han har en del ‘baggasje’.

Kinder prøvde nemlig å stille til guvernør i 2011, men beskyldninger om ureglementerte hotellregninger og en usunn besettelse med en stripper stoppet det forsøket. Historiene har blitt dratt frem igjen i 2016 og vil sikkert bli ytterligere forsterket hvis han skulle vinne i natt.

Catherine Hanaway. (Foto: Twitter)
Blir hun første kvinnelige guvernør? Catherine Hanaway. (Foto: Twitter)

Den andre kandidaten med noe folkevalgt erfaring er advokat og tidligere delstatsrepresentant Catherine Hanaway (f.1963). Hun var første kvinnelige Speaker i delstatshuset og senere føderal aktor for den østlige delen av staten. Hun var den første republikaneren til å erklære seg som kandidat.

På minussiden kan anføres at hun tapte et forsøk på å bli administrasjonsminister i 2004, et år da alle de andre delstatsvervene ble vunnet av republikanere. I tillegg er det en del velgere som bebreider hennes harde kampanjestil for selvmordet til delstatsrevisor og guvernørkandidat Tom Schweich i fjor.

MO guv Eric Greitens
Er han konservativ nok?: Eric Greitens. (Foto: Facebook)

En kandidat uten politisk erfaring er forretningsmann og veteran Eric Greitens (f.1974). Han har et imponerende resumé, med utdannelse fra Oxford og karriere som spesialsoldat i de berømte SEAL-styrkene.

Greitens har et nasjonalt nettverk av pengedonorer og har samlet inn desidert mest av republikanerne. Han var imidlertid registrert demokrat inntil nylig og vurderte å stille som partiets kandidat mot republikaneren Lutkemeyer i det 3. distriktet i 2010. En naturlig angrepsvinkel har derfor vært å stille spørsmålstegn ved Greitens konservatisme, og han har fått gjennomgå av flere aktører i radiotalkshowbransjen.

MO guv John Brunner
Rik: John Brunner. (Foto: Facebook)

I tillegg ble det lekket en mildt sagt opphetet telefonsamtale mellom ham og den fjerde kandidaten, forretningsmann John Brunner, der Greitens beskyldte Brunner for å stå bak en svertekampanje mot ham, mens Brunner svarte med å kalle Greitens en løgnaktig, korrupt feiging.

Brunner styrer et familieselskap som lager kosmetikkprdukter. Han har, for å si det mildt, penger på bok, men han tok bare 30% i nominasjonskampen til Senatet i 2012, til tross for at han brukte 7,5 millioner dollar av egne penger.

Målingene har vist svært jevnt løp, og det er fortsatt så mange ubestemte velgere at alle fire har en reell sjanse.


Vise­gu­ver­nøren nomi­neres og velges separat fra guvernøren. Kinder stiller som nevnt til guvernør.

Mike Parson. (Foto: Facebok)
Politiske kontakter: Mike Parson. (Foto: Facebok)

For republikanerne stiller eiendomsmanager Arnie Dienoff, delstatssenator og tidligere fylkessheriff Mike Parson og advokat Bev Randles.

Her er Parson, med sine politiske kontakter svak favoritt. Han stilte opprinnelig til guvernør, men da han ikke fikk noen særlig støtte der, droppet han ned et hakk. Han har fått støtte fra mesteparten av partiapparatet og har samlet inn brukbart med cash.

Bev Randles. (Foto: Facebook)
Bev Randles. (Foto: Facebook)

Randles er noe så sjeldent som en svart republikaner. Hun leder delstatsavdelingen av fiskalkonservative Club for Growth og har trukket en del penger og støtte fra anti-establishmentkretser. Dienoff er uinteressant.

Svak fordel Parson.

For demokratene stiller musiker Winston Apple, advokat og tidligere kongressmann Russ Carnahan og delstatsrepresentant og pastor Tommie Pierson.

Russ Carnahan. (Foto: Kongressen)
Sterkt familienavn: Russ Carnahan. (Foto: Kongressen)

Carnahan (f.1958) kommer fra den mest kjente politiske familien i Missouri. Bestefaren til Russ satt 14 år i Huset og var ambassadør, faren var guvernør og ble valgt til Senatet etter sin død, hvorpå moren til Russ ble utnevnt til å erstatte ham. Søsteren hans var administrasjonsminister og partiets kandidat mot senator Blunt i 2010. Selv ble Russ tegnet sammen med William Clay i det første distriktet, hvor han ble behørig moset i primærvalget i 2012.

MO ltguv Tommie Pierson
Taper trolig: Tommie Pierson.

Delstatsrepresentant Pierson jobbet flere år i bilindustrien før han ble pastor. Han vil trekke brorparten av de svarte stemmene, men det er ikke nok i denne staten og jeg tviler på om han har så stor appell til de hvite velgere. Apple skal være helt sjanseløs i denne sammenhengen.

Klar fordel Carnahan.


Den demokratiske administrasjonsministeren Jason Kander stiller til Senatet i 2016.

For demokratene stiller forretningsmann Rabbi Alam, Bill Clinton Young og eiendomsmegler og tidligere nyhetsanker Robin Smith.

Smith er den eneste med penger og støtteerklæringer og jeg holder henne som klar favoritt.

Fordel Smith.

Jay Ashcroft. (Foto: Facebok)
Sin fars sønn: Jay Ashcroft. (Foto: Facebok)

For republikanerne stiller advokat Jay Ashcroft, delstatssenator Will Kraus og forretningsmann Roi Chinn.

Ashcroft er sønn av tidligere guvernør, senator og føderal justisminister John Ashcroft. Han har således et meget sterkt navn, men han tapte et forsøk på å bli delstatssenator i 2014 og anses som en svakere kandidat enn sin berømte far.

Will Kraus. (Foto: MO State Senate)
Fremadstormende: Will Kraus. (Foto: MO State Senate)

Kraus er en fremadstormende delstatssenator som faktisk har tiltrukket seg flesteparten av støtteerklæringene fra partifeller i delstaten. Han kjemper imidlertid mot et familienavn som i seg selv er verdt en del hundre tusen i reklamer.

Chinn skal ikke kunne nå opp mot disse to.

Svak fordel Ashcroft.


Den demokratiske finansministeren Clint Zweifel tar ikke gjenvalg. Partiet stiller med utviklingskonsulent og ex-diplomat Pat Contreras og ex-delstatsrepresentant Judy Baker.

Her er Baker svak favoritt.


Den demokratiske justisministeren Chris Koster stiller til guvernør i 2016 og vervet blir således ledig.

Teresa Hensley. (Foto: Twitter)
Har erfaring: Teresa Hensley. (Foto: Twitter)
Jake Zimmerman. (Foto: Facebook)
Ekspert: Jake Zimmerman. (Foto: Facebook)

Tidligere fylkesanklager Teresa Hensley og fylkesassessor og tidligere delstatsrepresentant Jake Zimmerman stiller for demokratene.

Hensley har kjørt på viktigheten av at vervet bør besittes av en med erfaring fra en rettssal, mens Zimmerman har understreket hvor mange av sakene som omhandler skattespørsmål, som han er ekspert på.

Valgkampen har begynt å bli småskitten, men er langt mildere enn den republikanske. Alt tyder på at dette valget blir svært jevnt.

Kurt Schaefer. (Foto: Twitter)
Gris I: Kurt Schaefer. (Foto: Twitter)
Josh Hawley. (Foto: Facebook)
Gris II: Josh Hawley. (Foto: Facebook)

På republikansk side stiller advokat og delstatssenator Kurt Schaefer og advokat og professor Josh Hawley.

Schafer har kjørt hardt på sin fortid som assistent for daværende justisminister Nixon og mener han er best kvalifisert til jobben. Hawley er jusprofessor og har tidligere jobbet for den føderale Justitiarius, John Roberts.

Denne kampen er blitt grisete, med personlige og profesjonelle anklager frem og tilbake mellom de to kandidatene. Et eksempel: Schafers kampanje har beskyldt Hawley for å forsvare terrorister. Sannheten er at Hawley jobbet for et firma som kjemper for religiøse rettigheter for alle og som var innblandet i en sak der en drapdømt muslim fikk den føderale Høyesteretts medhold i at han kunne la skjegget vokse. Hawley jobbet for øvrig ikke på denne saken. Og sånn går no dagan.

Schaefer har fått mesteparten av støtten fra partiapparatet, men hans moderate stemmegivning i delstatsforsamlingen har blitt brukt mot ham i et år da etablerte politikere er på defensiven. Begge de republikanske kandidatene har for øvrig vært sterkere i pengeinnsamlingen enn de to demokratene.

Også her blir det trolig jevnt.