Fredag kveld publiserte Wikileaks 19,252 e-poster fra ledelsen i Det demokratiske partiet. E-postene viser alt fra forsøk på å kontrollere media, til intern brainstorming om å spre falske og negative saker om Bernie Sanders og Donald Trump.

Lekkasjene bekrefter de langvarige anklagene om at den demokratiske partiledelsen, med Debbie Wasserman Schultz i spissen (lederen av DNC, Democratic National Committee), ikke har vært upartisk i den demokratiske nominasjonskampen mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders. Bernie Sanders støtter allerede Wasserman Schultz sin demokratiske utfordrer i Floridas 23. kongressdistrikt.

Oppdatering lørdag kveld: Debbie Wasserman Schultz skal ikke lenger tale på demokratenes landsmøte som en konsekvens av innholdet i lekkasjene.

Oppdatering søndag formiddag: Wassserman Schultz trekker seg som DNC-leder ved utgangen av uka.

E-postene slippes like før demokratenes landsmøte i Philadelphia, som sparkes igang på mandag. Hillary Clinton kunngjorde Tim Kaine som sin visepresidentkandidat noen timer etter lekkasjene. Tidspunktet for kunngjøringen var signalisert fra Clinton-kampanjen i over en uke.

Omtalte Sanders sin valgkampmanager som en «løgner»

I en av e-postene omtaler Wasserman Schultz blant annet Bernie Sanders sin valgkampmanager Jeff Weaver som en løgner. «Damn liar» skriver hun, før hun omtaler ham som «particularly scummy.»

En annen e-post viser at Politicos Ken Vogel skal ha sendt en kopi av en artikkel som var kritisk til Hillary Clintons pengeinnsamling til DNCs pressesekretær Mark Paustenbach. E-posten ble sendt 30. april, før Vogel hadde sendt artikkelen til sine redaktører, og kom med kommentaren «per agreement … any thoughts appreciated.»

Vogel

Paustenbach videresendte e-posten til Luis Miranda, DNCs kommunikasjonssjef, og skrev «Let me know if you see anything that’s missing and I’ll push back.»

Det virker ikke som om artikkelen ble endret på noen betydningsfull måte, og Clinton-kampanjen var heller ikke fornøyd med artikkelen.

DNC-lederen prøvde å stilne kritiker

DNC-leder Debbie Wasserman Schultz ble i mai illsint etter at Mika Brzezinski, programleder på MSNBCs Morning Joe, sa at Wasserman Schultz burde gå av som leder som følge av hennes håndtering av den demokratiske nominasjonskampen.

Hun sa også følgende: «This has been very poorly handled from the start. It has been unfair, and they haven’t taken him seriously, and it starts, quite frankly, with the person that we just heard speaking [Wasserman Schultz]. It just does.»

Wasserman Schultz svarte med å sende en e-post til Miranda, hvor hun ba ham ringe Phil Griffin, presidenten av MSNBC. «This is the LAST straw. […] This is outrageous. She needs to apologize,» skrev DNC-lederen.

Hun tok også kontakt med Chuck Todd, programleder på NBCs Meet the Press, i en e-post med emnet «Chuck, this must stop.»

Planla å spre negative saker om Sanders

I e-postene kommer det også fram at medlemmer av presseteamet til DNC skal ha plottet å spre falske historier om Bernie Sanders, Hillary Clintons hovedutfordrer i den demokratiske nominasjonskampen.

Den 5. mai diskuterer Miranda (her) med DNCs CFO Brad Marshall om hvorvidt Sanders er ateist, og ikke jøde, og om dette kan brukes til å skade Sanders i West Virginia og Kentucky (som gikk til valgurnene 10. og 17. mai).

I tillegg sendte Paustenbach en e-post til Miranda den 6. mai, hvor han lurte på om det var et «godt narrativ for en sak» at Sanders-kampanjen var rotete, og at de aldri fikk orden på sine egne saker. Han går så inn i detalj på hvordan Sanders-kampanjen ved flere anledninger var sent ute med å kommunisere viktig informasjon til partiet.

Plantet nesten falsk Trump-annonse om «hot women»

Miranda og Paustenbach la i mai planer om å lage en falsk Craigslist-annonse fra Trump. Den absurde annonsen, fra denne e-post-tråden, handler om en kvinnelig stilling hos en Trump-organisasjon. Annonsen er ekstremt sjåvinistisk, og prøver å tegne et bilde av Trump som kvinnediskriminerende. Den surrealistiske annonsen, som aldri ble lagt ut, må leses for å bli trodd.

Det finnes mange flere avsløringer, og Wikileaks legger kontinuerlig ut saker på sin Twitter-konto.

Andre nevneverdige e-poster inkluderer da Miranda og Paustenbach sa at Missouri-senator Claire McCaskill (D) hadde null ryggrad etter at hun forsvarte Bernie Sanders etter bråket på partimøtet i Nevada, en diskusjon fra april som planlegger et presseskriv om hva som skal sies når Sanders trekker seg, og en samtale hvor Donna Brazile (nestleder i DNC) latterliggjør et forslag fra Maine-demokrater om å fjerne superdelegater.

Coverfoto: DNC-leder Debbie Wasserman Schultz, av Danuta Otfinowski/Fortune Most Powerful Women.