Forhåndsfavoritten Tim Kaine fikk telefonen fredag kveld: Han blir Hillary Clintons visepresidentkandidat.

Virginia-senator Timothy Michael Kaine (58) samlet inn penger for senator Jack Reed (D-Rhode Island) i Newport, Rhode Island da Clinton ringte ham klokken 19.32 lokal tid. Han takket ja umiddelbart. Clinton informerte president Barack Obama på telefon et kvarter senere.

Clinton gjorde deretter som Donald Trump og kunngjorde visepresidentkandidaten sin på Twitter. Meldingen ble sendt 20.11, men kampanjen kunne godt ha ventet fem minutter til.

Clinton-kampanjen hadde på forhånd lovet tilhengerne at de skulle få en tekstmelding med nyheten før alle andre. Meldingen tikket inn på telefonen min 20 minutter senere.

En snau time etter fikk jeg en SMS fra Trump-kampanjen: «Tim Kaine is Hillary’s VP pick. The ultimate insiders – Obama, Hillary and Kaine. Don’t let Obama have a 3rd term,» etterfulgt av en lenke til å donere penger.

Kort tid senere lanserte Trump sitt kallenavn for «Crooked» Hillary Clintons visepresidentkandidat: «Corrupt Kaine».

Hvem er Tim Kaine?

Senator Tim Kaine (D-Virginia) er katolikk, trebarnsfar og gift med Anne Holton, Virginias utdanningsminister. Han har bakgrunn som advokat, borgermester av Richmond, Virginia (1998-2001), og som viseguvernør (2002-2006) og guvernør av Virginia (2006-2010). Han anses som en moderat insider i den demokratiske partikoalisjonen.

I midten av april 2007 viste han lederskap i hjemstaten etter skytemassakren ved Virginia Tech, en hendelse han nok kommer til å snakke om i løpet av valgkampen. Året etter ble den daværende guvernøren nesten valgt som visepresidentkandidaten til daværende Illinois-senator Barack Obama. Han hadde vært en av de første prominente støttespillerne til Obama i valgkampen, og det stod til slutt mellom ham og Joe Biden.

Kaine ble isteden formann av Det demokratiske partiet (DNC, Democratic National Committee), en stilling han satt i til april 2011. Han erklærte seg deretter som kandidat til senatsvalget i hjemstaten året etter, og vant. I 2013 ble han den første senatoren som holdt en tale på spansk i Senatet. Han er dermed en enda mer appellerende visepresidentkandidat for Clinton i 2016 enn han var for Obama i 2008.

To fun facts (mer her):

  • I følge University of Virginias Larry Sabato er Kaine den første fra Virginia til å stille som president- eller visepresidentkandidat på hundre år (siden Woodrow Wilsons gjenvalgskampanje i 1916).
  • Svigerfaren Linwood Holton var republikaner, og guvernør av Virginia fra 1970-74. Han ble omtalt som en mulig erstatter for visepresident Spiro Agnew da Richard Nixon til slutt endte opp med Gerald Ford i 1973.

Hvorfor ble han valgt?

Jeg tippet Tim Kaine som Clintons visepresidentkandidat i AMPOLCAST 20. mai.

Jeg trakk fram bakgrunnen, den solide erfaringen og hans VP-audition for Obama i 2008 som noen av årsakene til at jeg anså ham som Hillarys favoritt.

Kaine er et trygt, og litt kjedelig valg. Clinton-kampanjens interne tall har tydeligvis overbevist dem om at Trumps upopularitet, sammen med valgkampinnsatsen til Bernie Sanders, Sherrrod Brown og Elizabeth Warren, vil sørge for at skeptikere på venstresiden til slutt stemmer på henne i november.

Hverken Donald Trumps valg av Mike Pence som sin visepresidentkandidat, eller hendelsene i Cleveland denne uken, har overbevist Clinton om behovet for å gå bort fra den strategien hun og teamet allerede har peilet ut. Hun har valgt seg en kandidat som om nødvendig kan ta over fra dag én, og som uansett vil styrke hennes administrasjon. Hun ser ham som en stødig hånd som kan hjelpe henne å styre landet. Det er også viktig for demokratene at senatssetet til Kaine forblir blått: Det blir eventuelt opp til Virginia-guvernør Terry McAuliffe (D) å utnevne den midlertidige etterfølgeren.

Kaine sies å ha god kjemi med Hillary Clinton, og det skal ha vært et viktig poeng for den tidligere utenriksministeren. «To know Tim is to love him,» skriver hun i en e-post som ble sendt ut kort tid etter kunngjøringen.

Clinton trekker selv fram Kaines livslange kamp for progressive fanesaker, og hans optimistiske og ukuelige tilnærming, som viktige attributter.

Kaine er en middelaldrende hvit mann med stadig gråere hår med bakgrunn fra midtvesten. Han snakker imidlertid spansk og kan hjelpe Clinton-kampanjen med å favne bredere i den kommende valgkampen.

Det er ikke tilfeldig at de går på scenen sammen som demokratenes kommende president- og visepresidentkandidat i Miami lørdag formiddag. Florida blir nok en gang en avgjørende brikke i kampen om Det hvite hus. Det er mannen som kommer til å tilbringe tid ved bassengkanten på Mar-a-Lago senere i sommer fullt klar over.

Coverfoto: Joshua Davis.