God morgen! Det er fredag 1. juli, Bernie kommer endelig til å støtte Hillary, og Morgenkaffen er servert.

“That could be a Mexican plane up there — they’re getting ready to attack.”

Donald Trump på torsdagens townhall meeting i Manchester, New Hampshire.

Morgenkaffen tar sommerferie fra i dag, men vi er tilbake til høsten med daglige oppdateringer fra amerikansk politikk rett til din innboks!

NYHETER

Bill Clinton i møte med Loretta Lynch. Mandag møtte Bill Clinton Attorney General Loretta Lynch. Loretta Lynch, hvis posisjon tilsvarer justisminister i USA, møtte Bill Clinton til samtaler på mandag, og har startet rykter om en «conflict of interest». Undersøkelsen av Hillary Clinton sine emailer fra tiden som utenriksminister er noe av det tyngste angrepsskytset til Trump mot Clinton, og torsdagens møte mellom Bill og Loretta letter ikke på spenningen. Les mer.

Obamacare-registrering faller til 11.1 millioner. Registrering for Obamacare har falt til 11.1 millioner fra de 12.7 millioner som registrerte seg innen fristen 31. januar, ifølge The Centers for Medicare and Medicaid information. Representanter har sagt har drop-offs er forventet, og at rundt 87% til 90% av de som registrerer seg, beholder Obamacare-planen sin. Obama-administrasjonen prosjekterte med at rundt 21 millioner ville registrere seg i 2016, men bemerker at færre arbeidstakere har byttet helseforsikringen sin til markedsplassen til Obamacare. Økonomene tilhørende Obama-administrasjonen har også regnet ut at circa 20 millioner har fått helseforsikring gjennom Obamacare, enten det er gjennom markedsplassen eller ekspansasjonen av Medicaid. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bernie kommer til å støtte Hillary i følge Joe Biden. Ifølge visepresident Joe Biden kommer Bernie Sanders til å støtte Hillary Clinton som demokratenes presidentkandidat. Talspersonene til Sanders har ikke bekreftet eller nektet for denne uttalelsen, men sier bare at «We are in the process of talking» til Clinton-kampanjen. Primærvalgene er ferdige, og Bernie Sanders har ennå ikke trukket seg, men visepresident Joe Biden avslører at Sanders vil støtte Clinton. Biden har det med å avsløre ting i forkant, og støttet likekjønnet ekteskap offentlig før Obama, og pushet dermed Obama indirekte til å støtte dette. Les mer.

Ekstreme utsagn fra Trumps supportere. I løpet av Donald Trumps tale i Manchester, New Hampshire, forekom det enda flere ekstreme utsagn fra Trump-supportere som stilte Trump spørsmål. En supporter klagde på «Zionist Israel», og ble satt på plass av Trump, mens Trump ikke korrigerte en dame som klagde på «the heeby-jobbies they wear», om hijaber båret av ansatte hos The Transportation Security Administration. Les mer.

Obama og Clinton begynner presidentkampanje neste uke. Neste tirsdag skal president Barack Obama og Hillary Clinton skal drive kampanje sammen i North Carolina. Dette er etter alle solemerker bare begynnelsen på en aggressiv kampanje for å vinne tilbake denne sving-staten. Les mer.

Fem nye meningsmålinger der Clinton vinner fire av fem. Nye meningsmålinger fra Ipsos/Reuters, IBD/TIPP, PPP og FOX viser at Clinton vil vinner over Trump. En ny meningsmåling fra Rasmusson viser derimot at Trump vinner med 43% foran 39%, der resultatet ligger utenfor marginen på tre prosent. Den nyeste meningsmålingen fra Ipsos/Reuters, der Clinton ligger på 42% foran Trumps 32% har også en feilmargin på tre prosent. Pollster viser at alle meningsmålingene til sammen gir Clinton ledelse på 45.6% mot Trumps 39.6%. Dessverre er det ennå lenge til president-racet, og disse meningsmålingene kan fort forandres. Les mer.

Ny mulig visepresidentkandidat. Guvernør Chris Christie (R-New Jersey) er en ny mulig visepresidentkandidat for Trump. Ifølge personer nære Trump i valgprosessen, er Chris Christie en av de mulige visepresidentkandidatene etter at han for fire måneder siden valgte å støtte Trump. Chris Christie er en av de få fra det mer tradisjonelle republikanske «etablissementet» som faktisk støtter Trump – han har også forsvart Trump mot tiltale fra publikum, også mot anklager om at Trump er rasistisk. New York Times sier at Chris Christie var en av de sentrale støttespillerene som anbefalte Trump å sparke kampanjemanageren Corey Lewandowski, som ikke var godt likt av det republikanske etablissementet, og i følge Thomas H. Kean, tidligere New Jersey guvernør, har Chris Christie en sentral nok stilling i partiet til å bli en god rådgiver, men det gjenstår å se om Trump er villig til å lytte til ham. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Culture is Replacing Class as the Key Political Divide» av Ronald Brownstein (The Atlantic) «Democrats now rely on an urbanized coalition of Millennials, minorities, and socially liberal college-educated and single whites (especially women). Republicans thrive among older, non-college educated and religiously devout whites, especially outside of major cities. In 2012, President Obama carried less than one-fourth of America’s counties; he won fewer counties than any presidential winner since at least 1920. But because Obama so dominated the nation’s population centers, he triumphed by 5 million votes.»

«Germany: America’s real special relationship» av Benjamin Oreskes (Politico) «‘On the big issues, we’ve seen the transition for years now where the first call has not been to London, where it used to be, but to Berlin,’ said Damon Wilson, a former senior director for European affairs at the National Security Council under George W. Bush and who is currently executive vice president of the Atlantic Council. ‘That transition has already happened and the great recession really accelerated that with the magnification of German economic and political power.'»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.