God morgen! Det er torsdag 30. juni, Senatet har vedtatt finansiell hjelp til Puerto Ricos vaklende økonomi, og Morgenkaffen er servert.

“People who rigged the system are supporting Hillary Clinton because they know as long as she is in charge, nothing’s going to change”

Donald Trump gjentar sitt angrep på Hillary Clinton ved å framstille seg selv som en outsider og Clinton som en innsider som er roten til alle problemene under en tale i Monessen, Pennsylvania tirsdag.

NYHETER

Flertall i Senatet for å støtte Puerto Rico med finansiell hjelp. I går bestemte Senatet seg for å avslutte en lang debatt om hvorvidt og hvordan Kongressen burde intervenere i Puerto Ricos voksende finansielle krise. Dette er kun to dager før 2 milliarder dollar forfaller i renter og avdrag på det amerikanske territoriet. Vedtaket i Senatet legger til rette for en omstrukturering av øyas gjeld på 72 milliarder dollar, noe som gjør at fristen 1. juli er i orden. Forslaget gikk gjennom med 68 mot 32 stemmer. Les mer.

Paul Ryan tar til orde for ny handelsavtale med UK etter Brexit. Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) ber president Barack Obama og administrasjonen i Det hvite hus om å starte samtaler om handelsavtaler med Storbritannia for å sikre at det spesielle forholdet fortsetter etter at landet forlater den Europeiske Union. “We should begin discussions with Great Britain to ease concerns so that we do have a smooth trade relationship with Great Britain because they are our indispensable ally.” Andre republikanere ber derimot Ryan om å ta det litt med ro for å se hvordan Brexit utvikler seg. Blant annet senator John Thune (R-South Dakota) som sitter i finanskomiteen og som dermed har ansvaret for det juridiske ved handelsavtaler “It’s going to take some time for them to figure out their transition exit from the E.U.,” “Until that happens, I think it’s probably going to be difficult for us to weigh in there.” Les mer.

Obama i møte med Trudeeu og Peña Nieto. President Barack Obama var i går i Ottawa, Canada før å møte og avholde samtaler med President i Mexico Enrique Peña Nieto og Statsminister i Canada Justin Trudeau. De tre tok til orde for ytterligere samarbeid mellom de tro landene og satt som mål at 50% av all elektrisitet i de tre landene skal være produsert av fornybar energi innen 2025. Møtet kommer nok derimot mest til å bli husket for det kleine håndtrykket de tre prøvde seg på som du kan se under. Les mer.

 

#2016SIRKUSET

Ny meningsmåling viser dødt løp mellom Clinton og Trump. En ny meningsmåling fra Quinnipiac Univeristy Poll gjort blant registrerte velgere som ble offentliggjort igår viser at Hillary Clinton og Donald Trump ligger helt jevnt, og er innenfor feilmarginen (42% mot 40%). En majoritet av amerikanere er enige om at ingen av de to kandidatene vil utgjøre en god president og målingen viser samtidig har mistilliten til de to kandidatene har gått ned i løpet av valgkampen – noe som nok er forventet å fortsette. Til tross for at Clinton leder så skulle en tro at denne meningsmålingen er dårlig nytt for henne med tanke på at hun har har falt fra tidligere målinger. Imidlertid er det strengt tatt ingen som bryr seg om hvem som leder på meningsmålingene rundt 5 måneder før valget. Les mer.

Terrorangrepet i Istanbul får oppmerksomhet i den amerikanske valgkampen. Tyrkiske myndigheter bekrefter at 41 personer er drept og 240 skal være skadd i tre eksplosjoner ved flyplassen Ataturk i Istanbul. Statsminister i Tyrkia Binali Yildirim sier at de tror IS står bak angrepet som var rettet mot den internasjonale ankomstterminalen, til tross for at terrororganisasjonen selv ikke har tatt på seg ansvaret for angrepet. Tyrkia har lenge hatt en relativt tilbaketrukken rolle i kampen mot IS, men i løpet av det siste året har det vært flere konfrontasjoner og angrep mellom myndighetene og terrororganisasjonen. Tyrkia støtter den USA-ledende koalisjonen mot IS, men deltar ikke med egne fly i angrepene. Nedenfor kan du se reaksjonene fra de to presidentkandidatene. Les mer. 

Mye er forsatt usikkert før republikanernes landsmøte. Det er bare 18 dager igjen til Republikanernes landsmøte i Cleveland, men spørsmålene er fortsatt mange. Hvem kommer? Hvem skal betale? Hvem skal tale? Det viser seg at flere velkjent republikanere ikke kommer til å stille, blant annet Bush-familien og senator Lindsey Graham (R-South Carolina). Flere bedrifter har også trukket seg som sponsor, blant annet Facebook og Apple. Det er også blitt rapportert at flere republikanere ikke skal være så veldig interessert i å tale, i frykt for å bli assosiert med Trump for resten av sitt politisk liv. En god nyhet er dog at scene-designet er klart og den ser huuuuuge ut. Les mer.

Corey Lewandowski ansatt som ekspert på CNN. Donald Trumps tidligere valgkampleder, Corey Lewandowski, som fikk sparken i begynnelsen av forrige uke er ansatt som ny ekspertkommentator hos CNN. Ansettelsen har fått kritikk på grunn av Lewandowskis anstrengte forhold til pressen, Margaret Sullivan i Washington Post mener at ansettelsen fornærmer pressen som helhet. Samtidig er det klart at Lewandowski mister en bok-avtale til en verdi av 1,2 millioner dollar med forlaget HarperCollins på bakgrunn av taushetserklæringer Lewandowski har underskrevet til Trump-kampanjen. Les mer.

Trump er ikke særlig populær i Europa. Det avslører en ny studie publisert av Pew Research Center som tar for seg oppfatningen rundt USAs utenrikspolitikk og rolle i verden. Der sier hele 85% av europeere at de har et negativt inntrykk av Donald Trump. Det kommer nok ikke som en overraskelse på de fleste på bakgrunn av Trumps proteksjonistiske syn. Les mer. 

DAGENS ARTIKLER

«Democrats Need to Wake up» av senator Bernie Sanders (New York Times«Surprise, surprise. Workers in Britain, many of whom have seen a decline in their standard of living while the very rich in their country have become much richer, have turned their backs on the European Union and a globalized economy that is failing them and their children.»
«I hate Donald Trump. But he might get my vote» av Jim Ruth (Washington Post«No Trump campaign buttons or bumper stickers for me. I’m part of the new silent majority: those who don’t like Donald Trump but might vote for him anyway. For many of us, Trump has only one redeeming quality: He isn’t Hillary Clinton. He doesn’t want to turn the United States into a politically correct, free-milk-and-cookies, European-style social democracy where every kid (and adult, too) gets a trophy just for showing up.»
Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.