God morgen! Det er onsdag 29. juni, Benghazi-komiteen har lagt frem en 800 sider lang rapport, Trump holdt i går en tale om handel, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I understand that after two years and $7 million spent by the Benghazi Committee out of taxpayer funds, it had to today report it had found nothing, nothing to contradict the conclusions of the Independent Accountability Board or the conclusions of the prior, multiple earlier investigations carried out on a bipartisan basis in the Congress.»

Nå som Benghazi-rapporten har blitt lagt frem, mener Hillary Clinton det er tid for å legge saken bak seg.

NYHETER

Benghazi-rapport fremlagt. Tirsdag morgen la komiteen i Representantenes hus, ledet av den republikanske representanten Trey Gowdy (South Carolina, 4. distrikt), frem rapporten om Obama-administrasjonens respons på Benghazi-angrepene. Over syv millioner dollar har blitt brukt for å finne ut av hva som skjedde før og etter angrepet mot den amerikanske diplomatiske stasjonen i Benghazi, Libya den 11. september 2012 der fire amerikanere, inkludert ambassadør Chris Stevens, ble drept. Den 800 sider lange rapporten finner ingen nye bevis på at Hillary Clinton, som da var utenriksminister, handlet feil. Nye detaljer om angrepet kommer allikevel frem, og rapporten kritiserer Forsvarsdepartementet, CIA, og utenriksdepartementet for ikke å ha vært forberedt for sikkerhetsrisikoen. Les mer.

Clinton mener det er ”time to move on”. Den tidligere utenriksministeren kommenterte rapporten under et arrangement i Denver. Hun mener mye tid og penger er blitt brukt på den uten at det har kommet frem ny, viktig informasjon, og at det nå er på tide å komme seg videre fra denne hendelsen. Demokratene har lenge anklaget republikanerne for å utnytte Benghazi-saken for å stikke kjepper i hjulene på hennes valgkamp. Les mer.

Demokratene blokkerte Zika-avtale. Demokrater i Senatet blokkerte tirsdag en avtale som inneholdt tiltak for å finansiere kampen mot Zika-viruset. Dermed er det nesten sikkert at krisehjelpen ikke vil bli vedtatt før den selvpålagte tidsfristen 4. juli. Det er frykt for at viruset vil spres i landet i sommersesongen. Avtalen hadde allerede gått gjennom i Representantenes hus, men ble stoppet i Senatet fordi demokratene ikke ville godta republikanernes insistering på at avtalen også skal inneholde begrensing av finansiering til Planned Parenthood. Les mer. 

#2016SIRKUSET

Trump med handelstale, der han kritiserer Clinton. Donald Trump holdt tirsdag en tale der det ble gjort klart at han ikke har noe til overs for nåtidens amerikanske handelspolitikk. Han setter seg imot dagens globalisering, og kritiserer Hillary Clinton for å bedra amerikanske arbeidere ved å støtte frihandel: «Hillary Clinton and her friends in global finance want to scare America into thinking small — and they want to scare the American people out of voting for a better future.» Dermed plasserer han seg til venstre for henne i handelsspørsmål, i et forsøk på å nå ut til industriarbeidere. Det er samtidig en mulighet for at han da vil frastøte seg vanlige konservative som tradisjonelt har vært for en sterk markedsliberalisme.

Trump sa også tirsdag at han vil reforhandle eller forlate NAFTA (North America Free Trade Agreement), frihandelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico. Det samme vil han gjøre med den nylig forhandlede Trans Pacific Partnership-avtalen. Han mener disse har urettferdige premisser for USA, og at det er på tide for landet å få tilbake sin økonomiske uavhengighet. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The Supreme Court’s Conservative Run Is Over» av Richard Primus (Politico): «The Supreme Court has had a consistent majority of Republican-appointed justices since 1970, and in recent decades it has moved the law rightward on private property, church and state, federal power, firearms regulation, criminal procedure and administrative governance. With a few notable exceptions, such as gay rights, liberal lawyers have grown accustomed to playing defense, trying to parry conservative attempts to push the law yet further in conservative directions. But it now seems more likely than ever that conservatives will fall short of some of their most important goals in the judicial realm—and we may have reached a turning point in the history of the institution.»

«House Benghazi report faults military response, not Clinton, for deaths» av Lauren Gambino og David Smith (the Guardian): «The 800-page document released by the Republicans on the House select committee on Benghazi brought to a close a fiercely partisan, two-year, $7m investigation that included interviews with more than 80 witnesses. The report reveals new details about the night of the attack and concludes that the Obama administration failed to recognize the possibility of it happening.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.