Niagara Falls skiller delstaten New York fra Canada. (Foto: Privat)

Det er primærvalg i USAs tredje største delstat, New York, der valglokalene stenger kl. 03:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

REPRESENTANTER

New York har 27 kongressdistrikt og det er primærvalg i 12 av dem. Det er interessante valg i de åpne distriktene NY-3, NY-13, NY-19 og NY-22, dessuten kan nominasjonen av den demokratiske kandidaten i NY-1 og NY-24 avgjøre hvem som drar til Washington DC.


Distrikt 1 omfatter omtrent den ytterste halvparten av Long Island.

Republikaner Lee Zeldin (f.1980) tok setet fra en demokrat i 2014 med knappe 64%.

David Calone. (Foto: Twitter)
David Calone. (Foto: Twitter)
Anna Throne-Holst. (Foto: Facebook)
Anna Throne-Holst. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller planleggingskommisjonær David Calone og bystyremedlem Anna Throne-Holst.

Begge har samlet inn greit med penger. Calone støttes av de fleste lokale størrelser, mens Throne-Holst har fått støtte fra senator Kirsten Gillibrand og en kongressmann i et tilstøtende distrikt.

Jeg holder en knapp på Calone i natt.


Distrikt 3 omfatter de nordlige delene av den indre biten av Long Island.

Steve Israel. (Foto: Kongressen)
Takker av: Steve Israel. (Foto: Kongressen)

Demokrat Steve Israel (f.1958) ble første gang valgt i 2000 og tok 52% i 2014, men stiller ikke igjen.

Fem partifeller kjemper om å få erstatte ham: Tidligere fylkesråd Tom Suozzi, forretningsmann Jonathan Clarke, tidligere bystyremedlem Jon Kaiman, bystyremedlem Anna Kaplan og fylkesråd Steve Stern. Clarke er uinteressant, men de fire andre er seriøse kandidater.

Tom Suozzi. (Foto: Twitter)
Fallende stjerne: Tom Suozzi. (Foto: Twitter)

Den mest kjente kandidaten, Suozzi, var ansett som en stigende stjerne i partiet, men et par overraskende tap i hjemfylket Nassau (som utgjør ca. halvparten av velgermassen) har gjort at han nå ugleses av mange i partiapparatet. Han har fått støtte fra fylkespartiet i Queens, som dog ikke utgjør mye av distriktet.

Steve Stern. (Foto: Facebook)
God sjanse: Steve Stern. (Foto: Facebook)

Stern har samlet inn mest og dertil trukket til seg en god del av Israels medarbeidere.

Han er fra Suffolk fylke, som ikke utgjør mer enn ca en tredjedel av velgermassen, men dersom han kan konsolidere stemmene derfra mens de tre andre splitter Nassau, har han en god sjanse.

Anna Kaplan. (Foto: Facebook)
Enslig svale: Anna Kaplan. (Foto: Facebook)

Kaplan er iranskfødt jøde. Hun er bystyremedlem i North Hempstead i Nassau.

Jon Kaiman. (Foto: Twitter)
Mektig alliert: Jon Kaiman. (Foto: Twitter)

Kaiman har samlet inn minst penger av de fire seriøse, men støttes av tidligere kongressmann Gary Ackerman.

Jeg holder en knapp på Stern, men her kan alle fire vinne.


Distrikt 5 omfatter de sørlige deler av Queens.

Demokratene Gregory Meeks (f.1953) har representert området siden han vant et suppleringsvalg i 1998. Han tok nesten 81% i 2014, men utfordres internt av den politiske konsulenten Ali Mirza.

Trygg renominasjon.


Distrikt 7 omfatter sørvestlige deler av Queens, nordlige deler av Brooklyn og en liten bit av det sørlige Manhattan.

Nydia Velazquez. (Foto: Kongressen)
Nydia Velazquez. (Foto: Kongressen)
Yungman Lee. (Foto: Facebook)
Yungman Lee. (Foto: Facebook)

Demokraten Nydia Velazquez (f.1953) ble første gang valgt i 1992, og var den gang den første puertoricanske kvinne i Huset.

Hun tok nesten 83%% i 2014, men utfordres internt av advokat og 2014-kandidat Jeff Curzon og bankier Yungman Lee, som faktisk har samlet inn noen hundre tusen.

Velasques skal være favoritt til renominasjon, men det skal bli interessant å se om Lee tar mange stemmer i natt.


Jerrold Nadler. (Foto: Kongressen)
Jerrold Nadler. (Foto: Kongressen)

Distrikt 10 omfatter deler av det vestlige Brooklyn og mesteparten av den sørvestlige delen av Manhattan, inkludert finansdistriktet.

Demokraten Jerrold Nadler (f.1947) ble første gang valgt i et suppleringsvalg i 1992 og tok knappe 79% i 2014. Han utfordres internt av forretningsmann Oliver Rosenberg, som har lånt kampanjen sin over en kvart million dollar.

Rosenberg har fått støtte fra New York Daily News, fordi han har angrepet Nadlers støtte til Obamas atomavtale med Iran. Nadler skal få renominasjon, men springer det en bombe i natt, kan den smelle her.


Distrikt 12 omfatter østlige deler av Manhattan og vestlige deler av Queens.

Carolyn Maloney. (Foto: Twitter)
Carolyn Maloney. (Foto: Twitter)

Demokraten Carolyn Maloney (f.1946) ble første gang valgt i 1992 og tok 77% i 2014. Hun utfordres internt av statistiker Pete Lindner.

Trygg renominasjon.


Distrikt 13 omfatter Harlem og deler av det sørvestlige Bronx.

Charles Rangel. (Foto: Kongressen)
Småsnuskete legende: Charles Rangel. (Foto: Kongressen)

Demokraten Charles Rangel (f.1930) har representert Harlem siden 1970. Han tok nesten 75% i 2014, men har meddelt at dette blir hans siste periode. Rangel har fått sin del av kritikk gjennom årene og har flere ganger vært i Etikkomiteens søkelys, men alltid kommet seg unna uten alvorlige skraper. Han er imidlertid blitt en levende legende blant svarte og i økende grad latinoer i Harlem.

For demokratene stiller skatteforbereder Yohanny Caceres, pastor og tidligere ambassadør Suzan Cook. kunstner Mike Gallagher, delstatssenator Adriano Espaillat, tidligere delstatsrepresentant og bystyremedlem Guillermo Linares, tidligere delstatsrepresentant Adam Clayton Powell IV, journalist Sam Sloan, tidligere politisk direktør for demokratenes nasjonale organisasjon, Clyde Williams og delstatsrepresentant Keith Wright.

Keith Wright. (Foto: Facebook)
Arveprins: Keith Wright. (Foto: Facebook)

Rangels foretrukne kandidat til å etterfølge seg, er utvilsomt Wright. I tillegg til å representere store deler av distriktet i delstatshuset er han også partiformann for demokratene på Manhattan, en ikke ubetydelig stilling. Wright har også fått støtte fra senator Kirsten Gillibrand.

Adriano Espaillat. (Foto: Facebook)
Arvefiende: Adriano Espaillat. (Foto: Facebook)

Espaillat er nærmest en arvefiende for Rangel. Han kom nær i primærvalgene både i 2012 og 2014 og han håper selvsagt å konsolidere flesteparten av distriktets mange latinostemmer bak seg.

Selv om Rangel er halvt latino var det alltid den afroamerikanske identiteten som var viktigst for ham, selv om et klart flertall av innbyggerne (om enn ikke velgerne) i distriktet nå er latinoer. Espaillat mener tydeligvis at setet nå skal gå til en ‘ekte’ latino.

Guillermo Linares. (Foto: Twitter)
Arvefiendens fiende: Guillermo Linares. (Foto: Twitter)

Linares er på sin side en slags arvefiende for Espaillat. Linares prøvde nemlig å slå ut Espaillat i det demokratiske primærvalget til delstatssenatet i 2012, men fikk grundig tyn den gang.

Adam Clayton Powell IV. (Foto: Facebook)
Tidligere fiende: Adam Clayton Powell IV. (Foto: Facebook)

Powell er født på Puerto Rico og er sønn av Adam Clayton Powell Jr., den første afro-amerikanske kongressmann fra New York, som Rangel slo ut i primærvalget i 1970. Han stilte mot Rangel i både 1994 og 2010, men de to har i stor grad lagt rivaliseringen til side.

Cook har hatt en allsidig karriere og vært rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama. Hun har også vært professor ved Harvard. Cook har imidlertid samlet inn lite med penger og det vi vel være en liten sensasjon om hun vinner i natt.

Williams har samlet inn greit med penger og støttes av NY Times, men tok bare 10% da han prøvde seg her i 2012 og mange anser ham for å være en outsider i området. De øvrige tre har ikke samlet inn stort og anses ikke å ha noen sjanse i natt.

Jeg holder en knapp på at Espaillat endelig tar nominasjonen i natt.


Distrikt 15 omfatter det sørlige Bronx og var det mest demokratiske i hele USA i 2012.

Jose Serrano. (Foto: Kongressen)
Jose Serrano. (Foto: Kongressen)

Demokraten Jose Serrano (f.1943) vant et suppleringsvalg i 1990 og tok nesten 90% i 2014. Han utfordres internt av aktivist Leonel Baez.

Trygg renominasjon.


 

Distrikt 18 omfatter de nordligste forstedene til New York City og strøk helt nord til Poughkeepsie.

Demokraten Sean Maloney (f.1966) erobret dette setet noe overraskende i 2012, og holdt det med knapp margin og under 48% i 2014.

Phil Oliva. (Foto: Facebook)
Phil Oliva. (Foto: Facebook)

For republikanerne stiller politisk rådgiver Phil Oliva og advokat og filmskaper Ken Del Vecchio.

Oliva har samlet inn dobbelt så mye cash og er den eneste av disse to som har en teoretisk sjanse til å gi Malony kamp i november.


Distrikt 19 omfatter de sørøstlige strøk av delstaten, mellom New Yorks nordlige forsteder og delstatshovedstaden Albany.

Repulikaner Chris Gibson (f.1964) slo ut en demokrat i 2010, og tok 63% i 2014. Han ville vært ganske trygg, men tar ikke gjenvalg og sikter mot guvernørjobben i 2018

For republikanerne stiller tidligere delstatsrepresentant og guvernørkandidat i 2006, John Faso og forretningsmann Andrew Heaney. I tillegg står Robert Bishop på stemmeseddelen, men han har trukket seg og gitt sin støtte til Faso.

John Faso. (Foto: Facebook)
John Faso. (Foto: Facebook)
Andrew Heaney. (Foto: Facebook)
Andrew Heaney. (Foto: Facebook)

Faso har støtte fra de fleste lokale størrelser og er et kjent navn i området, men mange synes han er for moderat og delstatsforsamlingen er ikke videre populær i New York.

Heaney har samlet inn brukbart mye penger og kan i tillegg i stor grad selvfinansiere. Han er imidlertid blitt angrepet for å ha donert til Barack Obamas kampanje i 2008.

Fordel Faso.

Zephyr Teachout. (Foto: Facebook)
Zephyr Teachout. (Foto: Facebook)
Will Yandik. (Foto: Twitter)
Will Yandik. (Foto: Twitter)

På demokratisk hold stiller professor og aktivist Zephyr Teachout og bonde og bystyremedlem Will Yandik.

Teachout tok 34% mot guvernør Andrew Cuomo i primærvalget i 2014 og er kjent som en progressiv aktivist i New York gjennom flere år. Dog mangler hun lokale røtter. Det har Yandik, som er en ganske sentrumsorientert lokalpolitiker.

Teachout har imidlertid det om er av støtteerklæringer og dertil mye mer penger på bok.

Fordel Teachout.


Distrikt 22 omfatter sentrale strøk av delstaten, inkludert Utica.

Den mode­rate republikaneren Richard Hanna (f.1951) slo ut en sittende demokrat på andre forsøk i 2010. Han hadde ingen motstandere i 2014, men stiller ikke til gjenvalg i 2016.

Claudia Tenney. (Foto: Facebook)
Ren: Claudia Tenney. (Foto: Facebook)
Steve Wells. (Foto: Facebook)
Valgbar: Steve Wells. (Foto: Facebook)

For republikanerne stiller delstatsrepresentant Claudia Tenney, som Hanna kun slo 54-46 i primærvalget i 2014, men også forretningsmann Steve Wells og lærer og tidligere fylkesråd George Phillips.

Tenney er mer ideologisk ren, mens mesteparten av partiet inderlig håper på den mer valgbare Wells, som også har Hannas støtte.

Her tror jeg Tenney vinner, men det blir sikkert jevnt.


Distrikt 24 omfatter den nordlige sentrale delen av staten, inkludert Syracuse.

John Katko. (Foto: Hjemmeside)
John Katko. (Foto: Hjemmeside)

Jurist og føderal anklager John Katko (f.1962) tok setet for republikanerne med knappe 59%, etter å ha beseiret en demokrat som tapte setet for andre gang.

Colleen Deacon. (Foto: Facebook)
Colleen Deacon. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller professor Eric Kingson, advokat Steve Williams og tidligere rådgiver for senator Gillibrand, Colleen Deacon.

Deacon har tatt det meste av penger og støtteerklæringer og skal være klar favoritt i natt.