Mer

  Morgenkaffen tirsdag 28. juni: Warren v. Trump

  God morgen! Det er tirsdag 28. juni, Elizabeth Warren er på krigsstien, og Morgenkaffen er servert!

  “What kind of a man does that? What kind of a man roots for people to lose their jobs, to lose their homes, to lose their life’s savings? I’ll tell you what kind of a man: A small, insecure, money grubber who fights for no one but himself. What kind of a man? A nasty man who will never become president of the United States.”

  Massachusetts-senator Elizabeth Warren (D) var på krigsstien mot Donald Trump på mandag. Her kommenterer hun blant annet Trumps uttalelser om «Brexit».

  NYHETER

  Viktig høyesterettsavgjørelse om abortrettigheter. USAs høyesterett fattet mandag en viktig avgjørelse, som stenger delstatenes adgang til å vedta restriktive lover mot kvinners adgang til abort. Avgjørelsen ventes å skape stor debatt inn mot valget. Hillary Clinton uttalte kort tid etter avgjørelsen: «Today’s decision is a reminder of how much is at stake in this election», og fremhevet følgelig at den neste presidenten vil komme til å utnevne den neste høyesterettsdommeren.

  Viktig høyesterettsavgjørelse om våpenkontroll. På mandag kom Høyesterett til at vold i nære relasjoner kan anses som en forseelse som stenger for kjøp av våpen. Våpenkontrollaktivister hyllet avgjørelsen og kalte det en seier for kvinner og barns sikkerhet. Det har med andre ord vært en god dag for den liberale siden av den politiske skalaen.

  #2016SIRKUSET

  Trump slår tilbake mot Warren. Det ble nokså hett mellom Trump og Warren på mandag, etter at sistnevnte igangsatte sitt bidrag til fordel for Clinton-leiren. Under et intervju med NBC News’ Hallie Jackson, sa den republikanske kandidaten: «We call her Pocahontas for a reason … She said she’s 5 percent Native American. She was unable to prove it. She used the fact that she was Native American to advance her career. Elizabeth Warren is a total fraud. I know it. Other people who work with her know it. Elizabeth Warren is a total fraud.» Det kan ikke ventes at ting vil roe seg inn mot valget i november. Les mer.

  Ingen vil tale på republikanernes landsmøte. I gårsdagens Morgenkaffe kunne du lese at Donald Trump ikke ønsker å invitere talere som ennå ikke har avgitt støtte til hans kandidatur. Det er imidlertid ikke sikkert at invitasjonene vil bli godt mottatt. Det er nemlig svært få som faktisk ønsker å tale på landsmøtet, eller i det hele tatt å møte opp. Det å tale til landsmøtet skal kunne bidra til å fremheve partiets fremtid, men foran dette landsmøtet ser den ikke veldig lys ut. Les mer.

  Måling: Republikanske velgere ønsker ikke Trump. En ny måling utgitt av NBC News/ Wall Street Journal, viser at bare 45 prosent er fornøyde med Trump som sin kandidat. Hele 52 prosent av potensielle velgere vil heller ha en annen kandidat. På den andre siden er tallene snudd: 52 prosent av demokratiske velgere er fornøyde med Clinton, mens 45 prosent ønsker en annen kandidat.

  DAGENS ARTIKLER

  «Brexit is not just Europe’s problem. It highlights a crisis in democracies worldwide» av Dan Balz (WashingtonPost): «Britain’s political system remained in turmoil Monday, virtually leaderless and with the two major parties divided internally. But the meltdown that has taken place in the days after voters decided to break the country’s ties with Europe is more than a British problem, reflecting an erosion in public confidence that afflicts democracies around the world.»

  «Supreme Court’s Texas Decision Is the Greatest Victory for Abortion Rights Since Roe v. Wade» av Samantha Allen (DailyBeast): «Whole Woman’s Health v. Hellerstedt is the most monumental abortion rights decision in decades. In time, it may prove to be nearly as significant to a rising generation of American women as Roe v. Wade was to their mothers and grandmothers.»

  Matias Trygsland
  Matias Trygsland
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også