God morgen! Det er mandag 27. juni, Donald Trump taper oppslutning, og Mor­gen­kaffen er servert.

«…it’s not just Bernie Sanders saying, oh, yes, just vote for Hillary Clinton. It is Hillary Clinton standing up and saying, you know what? These are the things we need to do. And if she does the right thing, I am absolutely confident that the vast majority of my supporters will vote for her.»

Bernie Sanders på CNN State of the Union om hva Hillary må gjøre for å vinne hans velgere

#2016SIRKUSET

Ny meningsmåling viser en ledelse på 12 prosentpoeng for Hillary Clinton over Donald Trump – 51% mot 39%. Meningsmålingen er gjort av ABC News og Washington Post. 68 prosent mente Trumps uttalelser om Trump University dommeren var rasistiske, 66 prosent mener han er fordomsfull og 64 prosent mener han er uskikket til å være president. I en Wall Street Journal måling ser det ikke fullt så ille ut. Hillary leder der 46 mot 41 prosent. Politico skriver at vi må helt tilbake til 1988 for å finne et presidentvalg der en kandidat har klart å komme tilbake etter å ha ligget så langt under i slutten av juni.

De to målingene viser også Libertarianeren Gary Johnson på henholdsvis 7 og 10 prosent, og De grønnes Jill Stein med 3 og 6 prosent.

Donald Trump vil ikke invitere folk talere til Det republikanske nominasjonsmøtet, som ikke gir ham sin støtte, skriver New York Times. Det er spesielt Ted Cruz (R-Texas) og Ohios guvernør John Kasich (R) Trump har i tankene. Trump-kampanjen og Den republikanske nasjonale komité samarbeider også om å hindre at motstandere av Trump får organisert seg på møtet, slik som å få igjennom at delegater kan bryte løftet om å stemme på Trump i første valgomgang. Det blir spesielt om Kasich ikke får tale, siden det er hans stat som er vert for møtet.

Rubio: Ikke aktuell som visepresident. Senator Marco Rubio (R-Florida) var på CBS Face the Nation. Han gjorde det klinkende klart at han ikke er kandidat for å være visepresident, men at han satser alt på nyvalg til senate. Han uttalte også at forskjellene i politikk mellom han og Trump er så store at det ikke kan gå. Rubio sa også at han som senator vil jobbe mot både massedeportering av 11 millioner illegale innvandrere og et innreiseforbud for muslimer.

I Florida møter forresten Rubio milliardæren Carlos Beruff i primærvalget. Alle andre har droppet ut etter at Rubio kunngjorde at han tar gjenvalg, untatt Beruff. Beruff har allerede brukt fire millioner dollar i sin valgkamp og er en ivrig Trump-tilhenger. Rubio får håpe at primærvalget ikke blir en reprise av det nasjonale.

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) var på CNN State of the Union i går. Han gjorde det klart at han nå kjemper for å dra Det demokratiske partiet mot venstre, og hvis han ikke får sine krav igjennom vil han kjempe til siste slutt på Det demokratiske nominasjonsmøtet. Han mener at Clinton har noen gode idéer, men at hun ikke går langt nok. Han argumenterte også for at det ikke er bare for han å si ”stem Hillary,” men at Hillary selv må vekke entusiasmen hos Sanders-supporterne.

McConnell: Trump må vise at han takler jobben. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) gjestet ABC This Week på søndag. Han vakte noe oppsikt når han gjentatte ganger vred seg unna spørsmålet om Donald Trump er kvalifisert til å være president. Han gjorde imidlertid klart at Det republikanske partiet vil fortsette å være Amerikas konservative parti og at han ikke regner med store forandringer i partiprogrammet enn for fire år siden.

Den kjente konservative skribenten og kommentatoren George Will har midlertidig brutt med Det republikanske partiet på grunn av Donald Trumps kandidatur, rapporterer FOX News. Han oppfordrer konservative amerikanere til å glemme Det hvite huset i år, men komme sterkt tilbake i neste valg.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Påmeldingsfristen gikk ut i Florida på fredag. Tirsdag er det primærvalg i Colorado, New York, Oklahoma og Utah og egne saker postes tirsdag morgen. Etter dette er det «ferie» for primærvalgene frem til tirsdag 26. juli, når det er andre runde i Georgia.

California senator: Tradisjonelt republikanske kretser i forretningslivet har begynt å koordinere innsatsen for å få kongresskvinne Loretta Sanchez (D) valgt på bekostning av justisminister Kamala Harris. Begge er demokrater, men Sanchez anses som litt mer moderat.
Florida senator: Senator Marco Rubio (R) tar allikevel gjenvalg, men veien frem til den republikanske nominasjonen er ikke ryddet for ham. Selv om kongressmann Ron DeSantis og viseguvernør Carlos Lopez-Cantera umiddelbart avsluttet sine kandidaturer, kommer to millionærer; forsvarskontraktør Todd Wilcox og entreprenør Carlos Beruff, til å fortsette valgkampen. Samtidig rystes det demokratiske primærvalget av beskyldninger fra CBS Miami om at kongressmann Patrick Murphy skal ha villedet og løyet om sin forretningserfaring.

New Hampshire senator: En måling for en gruppe som kjemper for strengere våpenlover gir guvernør Maggie Hassan (D) en 49 – 45 ledelse over senator Kelly Ayotte.

Florida distrikt 6: Kongressmann Ron DeSantis (R), som i utgangspunktet tenkte å stille til Senatet, går heller for gjenvalg til Huset, etter at senator Marco Rubio (R) gjorde det klart at han også går for gjenvalg.

Pennsylvania distrikt 2: Kongressmann Chaka Fattah (D) ble tirsdag kjent skyldig på 22 tiltalepunkter, bl.a. for korrupsjon, svindel og hvitvasking av penger. Fattah gikk av allerede torsdag og dermed er Huset igjen ufullstendig.

Alabama guvernør: Denne artikkelen gir et glimrende bakgrunnsteppe for skandalen som har rystet Alabama.

DAGENS ARTIKKEL

«How American Politics Went Insane» av Jonathan Rauch (The Atlantic): «Our intricate, informal system of political intermediation, which took many decades to build, did not commit suicide or die of old age; we reformed it to death. For decades, well-meaning political reformers have attacked intermediaries as corrupt, undemocratic, unnecessary, or (usually) all of the above. Americans have been busy demonizing and disempowering political professionals and parties, which is like spending decades abusing and attacking your own immune system. Eventually, you will get sick.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.