God morgen! Det er fredag 24. juni, Obamas immigrasjonslov er stoppet, demokratenes okkupasjon er ferdig, episode 48 av AMPOLCAST ligger og venter, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It is heartbreaking for the millions of immigrants who made their lives here, who raised families here, who hoped for the opportunity to work, pay taxes, serve in our military, and more fully contribute to this country in an open way (…) Sooner or later immigration reform will get done. Congress will not be able to ignore America forever. It’s not a matter of if, it’s a matter of when.»

Barack Obama etter Høyesteretts dom.

NYHETER

Demokratisk okkupasjon av Representantenes hus avsluttet etter nærmere 25 timer. Okkupasjonen det ble skrevet om i gårsdagens morgenkaffe ble torsdag ettermiddag avsluttet etter nærmere 25 timer på gulvet i Representantenes Hus, med beskjed om at kampen ikke er over. Kongressmedlem John Lewis (D-Georgia, 5. distrikt) sa til de ventende folkemengdene utenfor: «Don’t give up, don’t give in». Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), Minoritetslederen i Huset benektet at dette blir demokratenes fremste taktikk for å kjempe for en ønsket våpenlovgivning. Dessverre har ikke hendelsen i Orlando endt opp med å forene de to partiene, men har i stedet skapt et enda større skille mellom demokrater og republikanere. Les mer.

Obamas executive order om immigrasjon stoppet av 4-4 stemme i Høyesterett. Torsdag ble Barack Obamas executive order, som skulle sikre rettigheter for rundt fire millioner immigranter i USA, slått ned av Høyesterett. Obamas executive order opprettet et program som lot foreldre av statsborgere eller «green card holders» søke om treårige jobb-tillatelser, og utvidet et lignende eksisterende program for immigranter som ankom landet som barn. Dette programmet og utvidelsene ville ha omfattet 4 millioner «ulovlige» immigranter, som nå ikke kan regne med beskyttelsen etter at Høyesterett endte opp uavgjort. Dommen kom i form av én setning, der de skrev “The judgment is affirmed by an equally divided Court”. Dommen kan virke negativt for Det demokratiske partiet, siden immigrasjon har blitt en såpass stor del av valgkampen, og Donald Trump har basert mye av policy-idéene sine på å forhindre ulovlige immigranter. Saken kommer sannsynligvis til å bli brukt som skyts fra republikansk side for å kritisere Obamas og Det demokratiske partiets immigrasjonspolitikk. Les mer.

#2016SIRKUSET

Senator Tim Kaine framstår nå som den mest sannsynlige visepresidentkandidaten for Hillary Clinton. I følge innsidere i Clinton-kampanjen er Senator Tim Kaine (D-Virginia) på toppen av listen av visepresidentkandidater for Clinton. Andre mulige «veep» kandidater som blir nevnt er Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) og minister for U.S. Department of Housing and Urban Development, Julián Castro, men det blir sagt at Kaine er det tryggeste og mest attraktive alternativet i forhold til de andre. Ifølge David Axelrod, tidligere seniorrådgiver hos Obama, var Kaine en av finalistene i valgprosessen i 2008 på grunn av «his executive experience, solidity, values, standing in a critical state and overall profile». Ifølge Politico er prosessen preget av usikkerhet på grunn av usikkerheten som råder blant demokratiske donorer og andre i Clinton-kampanjen, som håper at Trump ikke ender som republikanernes kandidat etter landsmøtet i juli. Demokratene har en fordel i det å plukke visepresidentkandidat, da det demokratiske landsmøtet finner sted etter det republikanske, og de da vil vite hvem republikanernes kandidat er. Les mer.

Ny meningsmåling viser at Hillary Clinton ligger 5 poeng foran Donald Trump nasjonalt. Ifølge en my meningsmåling fra Rasmussen Reports leder Hillary Clinton nasjonalt med 44% foran Trumps 39%. Inntil to uker siden lå Donald Trump og Clinton side om side i Rasmussen Reports sine meningsmålinger, men det har skiftet i det siste. Meningsmålingen viser også at Hillary har 80% støtte fra partiet sitt, mens Trump har 70%. Pollster, gjennomsnittet nasjonalt av alle meningsmålinger, viser at Hillary leder med 45.2% foran Trumps 38.6%. Les mer.

Clinton og Trump unnlater å møte opp ved National Association of Latino Elected and Appointed Officials konferanse. Donald Trump er i Skottland for å promotere en golfbane selskapet hans har kjøpt opp i Skottland, og viste seg ikke på NALEOs møte i går. Hillary Clinton viste seg heller ikke, men senator Bernie Sanders (I-Vermont) og Gary Johnson, kandidat for Det libertarianske partiet var tilstede. Tidligere har McCain, Romney og Obama talt på denne årlige konferansen for å kommunisere med den latinske velgergruppen, og det spekuleres om begge kandidatene tar den latinske stemmegruppen for gitt. Les mer.

Trump har virkeliggjort trusselen til Hillary og skapt en nettside hetende lyingcrookedhillary.com.

DAGENS ARTIKLER

“How American Politics Went Insane” av Jonathan Rauch (The Atlantic) “As the presidential primaries unfold, Kanye West is leading a fractured field of Democrats. The Republican front-runner is Phil Robertson, of Duck Dynasty fame. Elected governor of Louisiana only a few months ago, he is promising to defy the Washington establishment by never trimming his beard. Party elders have given up all pretense of being more than spectators, and most of the candidates have given up all pretense of party loyalty. On the debate stages, and everywhere else, anything goes.”

“Drawing the Line: How Redistricting turned America from Blue to Red” av Elizabeth Kolbert (The New Yorker) “In contrast to our union, gerrymandering actually has grown more perfect with time. Henry had only his gut to go on, and his gut, it turned out, wasn’t that reliable. In spite of his machinations, the Fifth District elected Madison. Today, when party functionaries draw district lines, they have at their disposal detailed census results, precinct-level voter tallies, and a cloud’s worth of consumer choices. The result, David Daley argues in “Ratf**ked: The True Story Behind the Secret Plan to Steal America’s Democracy” (Liveright), is a system so rigged that it hardly matters anymore who’s running for office.”


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.