God morgen! Det er torsdag 23. juni, Donald Trump svarte i går på kritikken fra Hillary Clinton med en tale der han angrep Clintons integritet, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Her campaign slogan is “I’m with her.” You know what my response to that is? I’m with you: the American people».

Donald Trump endrer på elegant måte meningen bak Hillary Clintons slagord i gårsdagens tale i Trump Tower i New York.

NYHETER

Demokratene okkuperer Representantenes hus for å få våpen-forslag opp til avstemning. Bare noen få dager etter at fire forslag for å begrense tilgangen til våpen ikke fikk en supermajoritet (60%) av stemmene i Senatet bestemte i går rundt et dusin demokrater fra Representantenes hus seg for å okkupere huset ved å sitte på gulvet til forslaget kommer opp til avstemning. Et av forslagene er å begrense mulighetene for at personer som ikke får lov til å fly, heller ikke skal få lov til å kjøpe våpen uten en grundig bakgrunnssjekk. Opprøret i huset blir ledet av tidligere menneskerettsforkjemper og representant John Lewis (D-Georgia, 5. distrikt) som uttalte «We have been too quiet for too long». President Barack Obama erklærte sin støtte til opprøret med denne tweeten. Les mer.

Marco Rubio endrer mening og vil stille til gjenvalg som senator fra Florida. I Morgenkaffen fredag 17. juni kunne du lese om senator Marco Rubios (R-Florida) elsk-hat-forhold til senatet. Han har lenge annonsert at han ikke komme til å stille til gjenvalg som senator, men i forrige uke var det ting som tydet på at Rubio kom til å endre mening, og i går ble det offisielt. Rubio forklarer helomvendingen med «the Senate’s role of being able to act as a check and balance on bad ideas from the president I think are going to matter more in 2017». En klart stikk til Donald Trump altså. Les mer.

USA følger nøye med på Brexit. I dag er det folkeavstemning i Storbritannia om hvorvidt de skal forlate eller forbli i den Europeiske Unionen. Som i resten av Europa så har folkeavstemningen også fått mye oppmerksomhet i USA. Som de fleste prominente politiker i Europa så har de fleste politikere i USA tatt til ordet for at Storbrittania bør forbli i unionen. President Barack Obama tok til og med en tur for en måneds tid siden og anbefalt videre medlemskap ellers så advarte han mot at Storbritannia ville stå bakerst i køen ved inngåelse av en potensiell frihandelsavtale. Dette fikk mye oppmerksomhet noe som førte til at Donald Trump og senator Ted Cruz (R-Texas) tok til ordet for at britene burde melde seg ut. Uansett så er verdens øyne i dag rettet mot Storbritannia og en potensiell Brexit. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump angriper Clinton under gårsdagens tale i Trump Tower. Talen ble umiddelbart omtalt som god og beskrevet som talen republikanerne ville at han skulle holde. Donald Trump benyttet seg av teleprompter og framsto som rolig og behersket gjennom hele talen. Selvom om talen var annonsert som en økonomisk tale, tok den først og fremst for seg Hillary Clintons integritet når det blant annet kommer til tema som e-postene, Irak-krigen og Clinton foundation – for å nevne noen. Trump beskrev blant annet Clinton som «world-class liar». Kommentatorer i USA mener at Trump utøvde disiplin og at denne talen, i kombinasjon med oppsigelsen av tidligere valgkampleder Corey Lewondowski er et tydelig tegn på at Trump prøver å endre kurs. Du kan se hele talen under og lese den i sin helhet her. Les mer.

Clinton-kampanjen undersøker Warren som potensiell VP. Ryktene har lenge gått og nå bekrefter anonyme kilder til Boston Globe at de liberales forkjemper, senator Elizabeth Warren (D-Massachuttes) er en av tre som blir undersøkt som potensiell VP for Hillary Clinton i november.De to andre som blir undersøkt er Virginia senator Tim Kaine og den framtidige stjernen i Det demokratiske partiet, 41 år gamle Julian Castro. Det har lenge vært diskutert om det vil en fordel eller ulempe med to kvinner på valgkamp-plakaten. Kritikerene mener at Clinton bør se mer mot sentrum og at det vil være en ulempe med to kvinner, fordi landet enda ikke er klart for det. De som argumenterer for, trekker fram at Warren kan være en bro til tilhengerene senator Bernie Sanders (I-Vermont). Les mer. 

Paul Ryan har ingen planer om å samle inn penger for Trump. Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) ser ut til å være mer fokusert på å hjelpe andre Republikanere i huset med å samle inn penger, enn for presidentkandidat Donald Trump. Dette framkommer av kalenderen kontoret til Ryan holder på å utarbeide for Speakeren i årets valg. Kalenderen kan ses på som at Ryan har som hovedmål at Republikanerne opprettholder sitt flertall i Huset og Senatet. En av medarbeideren til Ryan forteller Politico at å hjelpe Trump med å samle inn penger og/eller på valgkamparrangement vil bli vurdert sak til sak. Les mer.

Det begynner å nærme seg landsmøte til Republikanerne. Etter at Cleveland Cavaliers hentet hjem det første trofeet til byen siden 1964, da de beseiret Golden State Warriors i NBA-sluttspillet forbereder nå byen seg til nye basketak i det republikanerne gjør seg klar for landsmøte om 25 dager. Her vil det bokstavelig talt smelle, tusenvis av demonstranter er ventet og spenningen rundt Trumps VPs vil føre til at verdens øyne er rettet mot Cleveland. Dersom du nesten ikke klarer å vente, så har landsmøte nå lansert en egen Snapchat konto. Link finner du her. 

DAGENS ARTIKLER

«The uncomfortable truth about gun rights supporters – sometimes they are right» av Lois Beckett (The Guardian«If commonsense reforms to American gun laws are to have any chance, thoughtful gun owners need to be treated with more respect – and split from the fundamentalist leaders of the NRA.»

«The Woman Card – How feminism and antifeminism created Hillary Clinton and Donald Trump» av Jill Lepore (The New Yorker«For the past century, the edges of the parties have been defined by a debate about the political role and constitutional rights of women. This debate is usually reduced to cant, as if the battle between the parties were a battle between the sexes. Republicans and Democrats are “just like men and women,” Trent Lott liked to say: Democrats might be from Venus, but the G.O.P. is “the party of Mars.”

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.