God morgen! Det er mandag 20. juni, Donald Trump fortsetter å uttale seg om muslimer, og Mor­gen­kaffen er servert.

John Dickerson: «Just as a bottom line here, are you talking about increasing profiling of Muslims in America?»

Donald Trump: «Well, I think profiling is something that we’re going to have to start thinking about as a country. And other countries do it. And you look at Israel and you look at others, and they do it. And they do it successfully. And I hate the concept of profiling. But we have to start using common sense, and we have to use — we have to use our heads.»

Donald Trump på CBS Face the Nation.

NYHETER

Høyesterettsdommer Clarence Thomas vurderer å trekke seg i neste presidentperiode melder Washington Examiner. Dette betyr at det blir to ledige plasser å fylle etter svært konservative dommere for den neste presidenten. Også Anthony Kennedy kan komme til å trekke seg snart, noe som vil gi den neste presidenten mulighet for å avgjøre rettens sammensetning for de neste 20-30 årene.

Teknologiselskapet Apple vil ikke støtte det republikanske landsmøtet i Cleveland der Trump skal nomineres. Både Facebook, Microsoft og Google har sagt at de vanen tro vil gi et bidrag for å arrangere møtet (om ikke like stort som vanlig), men for Apple har tydeligvis begeret rent over. Det er Trumps uttalelser om muslimer, innvandrere, handel med Kina og datakryptering som selskapet har hatt vondt for å svelge.

#2016SIRKUSET

Trump åpner for mer overvåkning av muslimer. Presidentkandidat Donald Trump besøkte CBS Face the Nation på søndag. Han snakket blant annet om at han ønsker at politi og etterretning har et spesielt fokus på muslimer i USA, angående våpenkjøp og lignende. Trump går også for forslaget om å nekte våpensalg til noen som er under overvåkning for mulig terror, men er forsiktig med å ikke gå for hardt ut, siden NRA (National Rifle Association) går imot et slikt forslag.

Clinton dynastiet vokser. Hillary og Bill Clinton har blitt besteforeldre nok en gang. Chelsea Clinton fødte lørdag en sønn ved navn Aidan Clinton Mezvinsky. Det er hennes og Marc Mezvinskys andre barn, og første sønn.

https://twitter.com/ChelseaClinton/status/744628492210405376

Paul Ryan lunken i sin støtte til Trump. Husets speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) gjestet NBC Meet the Press i går. Ryan gjentok igjen at Trump er bedre enn Hillary når det gjelder utpekning av høyesterettsdommere og til å godkjenne kongressens konservative forslag. Hans mantra var at han ikke følger med på hva Trump sier og gjør fra dag til dag, men at han forsøker bringe substans og idéer inn i den politiske debatten. Ryan vil heller ikke presse folk til å støtte Trump hvis det er mot deres overbevisning. Speakeren forsvarte også retten til semi-automatiske våpen. Han jaktet selv med en semi-automatisk rifle, og mener det er en konstitusjonell rett. Han vedgikk allikevel at det er mulighet for en viss regulering.

Det ser ut som om senator Elizabeth Warren (D-Massachussetts) har tatt på seg rollen som pitbull mot Donald Trump. De to har allerede vært i klinsj gjentatte ganger og Huffington Post rapporter nå fra en tale hun holdt i New Hampshire på lørdag der hun skjeller Trump ut som en usikker riking som ikke bryr seg om noe som ikke har Trump-navnet klistret på seg, og som viser seg å være en tynnhudet, rasistisk og sexistisk bølle. Han har tjent seg rik på andres lidelse, uttalte også Warren til de oppmøtte.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Alaska senator: Tidligere Anchorage-borgermester Dan Sullivan har trukket seg fra det republikanske primærvalget. Dermed er senator Lisa Murkowskis (R) renominasjon trygg.

Arizona senator: PPP har målt, på vegne av en demokratisk organisasjon, og finner for første gang at kongresskvinne Ann Kirkpatrick (D) har en ledelse, 43 – 41, på senator John McCain (R).

California senator: En måling fra LA Times gir justisminister Kamala Harris en 47 – 22 ledelse på kongresskvinne Loretta Sanchez. Begge er demokrater.

Iowa senator: PPP har målt, og finner senator Charles Grassley (R) med en 48 – 41 ledelse på tidligere viseguvernør Patty Judge (D).

Louisiana senator: Tidligere investor Abhay Patel vil stille for republikanerne i dette allerede svært tett befolkede primærvalget.

New Hampshire senator: PPP har også målt denne staten, og finner guvernør Maggie Hassan (D) med en 47 – 44 ledelse på senator Kelly Ayotte (R).

Ohio senator: Ifølge PPP har senator Rob Portman (R) en 46 – 42 ledelse på tidligere guvernør Ted Strickland.

Pennsylvania senator: PPP har målt og finner senator Pat Toomey (R) med en 45 – 42 ledelse på tidligere miljøminister Katie McGinty (D)

Wisconsin senator: Ifølge PPP leder tidligere senator Russ Feingold (D) 51 – 41 på senator Ron Johnson (R).

New York distrikt 19: Forretningsmann Andrew Heaney har sluppet en intern måling som viser at han ligger bak tidligere delstatsrepresentant John Faso med 37 – 28 i det republikanske primærvalget.

Alabama guvernør: Onsdag startet justiskomiteen i delstatshuset høringer til forberedelse for en eventuell riksrettssak mot guvernør Robert Bentley (R).

Pennsylvania guvernør: Delstatssenator Scott Wagner (R) vurderer å stille til guvernør i 2018.

Utah guvernør: En måling fra SurveyUSA gir guvernør Gary Herbert en overbevisende 69 – 24 ledelse på forretningsmann Jonathan Johnson i det republikanske primærvalget 28. juni.

DAGENS ARTIKLER

«The brutal numbers behind a very bad month for Donald Trump» av Philip Bump (Washington Post): «Not only are Trump’s poll numbers slipping, they are at a low that no one, Republican or Democrat, has seen in the past three election cycles.»

«Hillary Who? Progressive activists not ready for Clinton» av Gregory Krieg (CNN.com): «The more than 3,000 Bernie Sanders supporters and progressive activists gathered here at the «People’s Summit» have engaged in little open talk about Clinton, preferring instead to plot a path forward in the wake of the Vermont senator’s defeat — and questioning the motivations of the Democratic Party and the legitimacy of its nominating contest.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.