God morgen! Det er fredag 17. juni, Hillary drar fra på meningsmålingene, Bernie snakker om fremtiden, episode 47 av AMPOLCAST ligger og venter, og Mor­gen­kaffen er servert.

«A new Politico Battleground analysis of polls shows Clinton leading in 8 of 11 swing states. Keep in mind that because of the advantage Democrats have in the Electoral College, all Clinton needs to do is win one state — Florida — along with traditional Democratic states, and she is the next president. Polls show Clinton and Trump currently tied in the Sunshine State.»

Journalist i Boston Globe, James Pindell i en kommentar onsdag.

NYHETER

Marco Rubios elsk–hat-forhold til Senatet. Tidligere presidentkandidat og nåværende florida-senator Marco Rubio uttalte onsdag at han muligens kommer til å ombestemme seg og istedenfor stille til gjenvalg som senator i Florida i høstens valg.  «I enjoy my service here a lot» uttalte senatoren til reportere i Washington. De fleste som har fulgt Rubios karriere vet at dette er en direkte løgn. Venner av Rubio har sagt at han «hater» jobben og at han ofte er frustrert over hvor lite som blir gjort. “We’re not going to fix America with senators and congressmen,” sa han under et folkemøte i Iowa i Januar. Kritikken på oppmøte som blant annet Jeb Bush prøvde seg på forklarte han slik“I have missed votes this year. You know why? Because while as a senator I can help shape the agenda, only a president can set the agenda.” Han var også under presidentkampanjen klar på at han ikke kom til å stille til gjenvalg som senator, noe han også var klar på for rundt en måneds tid siden som tweeten under forteller.

Så hva har egentlig endret seg? To grunner skiller seg ut. For det første er Rubio den eneste reell kandidaten republikanerne har til å vinne Florida. Ting tyder på at repulikanerne kommer til å miste flertallet i Senatet. For det andre har det tradisjonelt være en fordel å holde et tillitsverv dersom en stiller som presidentkandidat (Selvom årets to kandidater ikke har gjort det). Rubio tenker muligens allerede på en presidentkamp i 2020 mot Clinton. Les mer.

Michelle Obama sier hun vil forsette å kjempe for jenters rett til utdanning også etter at hun forlater Det hvite hus.  Førstedamen ga nemlig et sjeldent hint i hva hun vil gjøre under en samling for kvinner tirsdag kveld hvor hun sa at hun var “just getting started” med hennes arbeid for å få jenter inn i klasserom over hele verden. “I am so excited to continue working on this issue not just for the next seven months as First Lady, but for the rest of my life,” sa hun under et event i Det hvite hus. “ Les mer.

#2016SIRKUSET

Torsdag kveld snakket Bernie Sanders til støttespillerne sine om veien videre. Målet er ikke bare å slå Donald Trump og forme Det demokratiske partiet, men å inspirere støttespillerne til å bygge videre på det de har startet. Han ser fram til å jobbe med Hillary Clinton for å oppnå dette innen kort tid. Sanders sa han vil jobbe sammen med Hillary Clinton i de kommende ukene for å slå Trump, men den formelle støtteerklæringen lar foreløpig vente på seg. Les mer.

Clinton leder over Trump i flere nye meningsmålinger. Hillary Clinton opprettholder sin ledelse over Donald Trump i en nå meningsmålingen fra CBS News (43 mot 37 prosent). Clinton leder over Trump 50-43 prosent på hvem som er best til å håndtere terrorisme og nasjonal sikkerhet. Målingene viser også at begge kandidatene er svært upopulære. To tredjedeler av amerikanere tror at Clinton gjorde noe galt da hun satt opp en privat e-postserver som utenriksminister, mens 41 sier at hennes handlinger var ulovlig. Hele 70 prosent mener at Trumps kommentar om dommer Gonzalo Curiel var «offensive». I gjennomsnittsmålingene til RealClearPolitics leder Clinton gjennomsnittlige med 5,8 prosentpoeng (44,1 % vs. 38,3 %).

Våpenlovgivning er et hett tema etter skytemassakren i Orlando, og sprekker begynne å vises i Det republikanske partiet. Donald Trump og en rekke andre republikanere er nemlig åpen for endringer i våpenlovene. Trump kunngjorde at han planlegger et nytt møte med NRA hvor han vil diskutere forslag om å forby personer som står på føderale overvåkningslister fra å kjøpe skytevåpen. Trumps nye fokus går mot partiets ordokosi, og kan bli en prøvelse fram mot valget i november. Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) gjorde det rimelig klart hvor hun stod da hun twitret Bostons Globe forside. Ukens Time forside hyller offerene etter angrepet i Orlando.  Les mer.

Clinton kampanjen publiserer nye reklamer i en rekke vippestater. Hillary Clinton åpner lommeboken og ruller ut en rekke nye reklamer i Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio og Virginia. Reklamene som du kan se under fokuserer på hennes lange liv i offentlige tjeneste, og understreker med dette kontratesen mellom henne og Trump, som hun prøver å få det til å framstå bare arbeider for egne interesser. Les mer. 

DAGENS ARTIKLER

«How Clinton sealed the deal» av Annie Karnie (Politico) «After a rough month of May, Hillary Clinton pulled off a 10-day run that some view as the most successful stretch of her political career. Clinton’s turning point — her take-down of Trump in a speech in San Diego on June 2 — came about in reaction to … worrisome Republican consolidation. Campaign operatives … said they realized they needed to do something because Republican Party leaders like Rep. Paul Ryan backing Trump were ‘normalizing’ him to rank and file voters. Clinton realized she needed to drive home the point that there was nothing normal about Trump.»

«How to Cover Donald Trump Fairly: A Style Guide» av Alexandra Petri (Washington Post) «The Pillars of Covering Trump: 1. Donald Trump is never wrong. … 5. Remember the transitive property of Trump: Whenever Donald Trump loves something, it loves him back. Donald Trump loves women. Therefore, women love Donald Trump. Donald Trump loves Hispanics. Therefore, Hispanics love Donald Trump. Any polls that obscure these truths should be disregarded. … 9. Donald Trump’s word suffices. Fact-checking is at best gauche and at worst treasonous.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også: Du hører episode 47 her.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.