God morgen! Det er torsdag 16. juni, Trump møtte NRA for å snakke om våpenlover, Senatet støtter likestilling i verneplikt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m going to remain on this floor until we get some signal, some sign that we can come together on these two measures, that we can get a path forward on addressing this epidemic in a meaningful, bipartisan way»

Senator Chris Murphy (D-Connecticut) i starten av filibusteren, sitert av Politico.

NYHETER

The Federal Reserve har besluttet å ikke forandre rentesatsen. Janet Yellen, direktør av the Federal Reserve, offentligjorde på onsdag at rentesatsen ikke blir forandret slik som det egentlig var planlagt. Frykt rundt Brexit og et sakte-voksende jobbmarked har bidratt til større enighet innad i the Federal Reserve. Les mer.

Orlando-terroristens kone kan ha visst om angrepet i forkant. Konen til den skyldige i Orlando-massakren kan ha visst om planene til ektemannen i forkant, i følge en kilde nær saken, men myndighetene nøler med å sikte henne basert på så lite bevis. Det er snakk om Omar Mateens andre kone, som ikke har snakket med media. Hans første kone, Sitora Yusufiy fra Uzbekistan, har uttalt at Mateen var ustabil og voldelig. Les mer.

Demokratisk senator begynte i går en filibuster for å presse republikanerne til å stemme for våpenkontroll. Senator Chris Murphy (D-Connecticut) begynte i går på en filibuster for å gi Senatet tid til å diskutere og enes om våpenkontroll. Loven det skal stemmes over etter filibusteren, sikter på å innføre universale bakgrunnssjekker i tillegg til å hindre mennesker på terrorist-listen å kjøpe våpen. Republikanerne og demokratene støtter forskjellige tiltak knyttet til terrorist-listen; NRA og mange republikanere støtter et lovforslag der en dommer bestemmer om en person kan bli tatt av listen, mens demokrater vil at justisdepartmentet skal ha den rollen. Politico spår at NRAs støtte til en slik løsning vil gjøre det enda vanskeligere for demokratene og republikanerne å nå enighet. En ny meningsmåling fra CBS News har funnet at 57% av amerikanere nå støtter en «assault weapons ban», opp fra 44% i desember i fjor. Les mer.

Senatet har vedtatt en lov som sier at også kvinner blir omfattet ved innføring av verneplikt. I USA omfattes alle menn mellom 18 og 25 år ved innføring av verneplikten, hvis ikke kan de risikere å betale en bot, eller i verste tilfelle bli fengslet. Senatet har vedtatt en lov som gjør denne plikten lik for kvinner og menn. Loven er ment å gjelde kvinner som fyller 18 etter 2018. Dette fører ikke automatisk til at loven blir innført, siden Representantenes hus tidligere utelot en lignende lov fra en tilsvarende «defense authorization bill». Høyesterett hadde tidligere bestemt at verneplikt bare gjeldende for menn var konstitusjonelt lovlig, siden kvinner var nektet å delta i kamp. Kvinner kan nå delta i kamp i det amerikanske militæret og det er tverrpolitisk enighet om at kvinner skal likestilles med menn. Senator John McCain (R-Arizona), som er styreleder av Senate Armed Services Committee, støtter dette vedtaket, i tillegg til Hillary Clinton, som i går uttrykte sin støtte. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump og NRA møttes onsdag for å diskutere våpenpolitikk. Onsdag møttes Donald Trump og The National Rifle Association for å diskutere våpenpolitikk i kjølvannet av Orlando-angrepet. Trump tvitret først om møtet, og skrev: «I will be meeting with the NRA, who has endorsed me, about not allowing people on the terrorist watch list, or the no fly list, to buy guns.». NRA tvitret etterpå sin støtte til Trump og bekreftet at deres ståsted er ingen våpen til terrorister, men rett til «due process» og selvforsvar for amerikanere. Trump støtter forbud om å kjøpe våpen for alle på listen, en litt annen posisjon enn NRA, som tirsdag tvittret «Restrictions like bans on gun purchases by people on ‘watch lists’ are ineffective, unconstitutional, or both». Les mer.

Trump fortsetter å be om overvåkning av muslimer og moskeer, selv om meningsmåling antyder at retorikken hans ikke er så populær. Onsdag holdt Donald Trump en tale i Atlanta, Georgia der han fornyet ønsket om økt overvåkning av moskéer og muslimer for å forhindre mer terrorisme i USA. Selv om den skyldige er en amerikansk statborger sa Trump at «his parents weren’t and his ideas weren’t born here». The Hill rapporterer at Hillary Clinton kritiserte Trump i Hampton, Virginia, der hun bemerket at en mur eller en forvisning av muslimer ikke ville ha stoppet Orlando-angrepet. En ny Bloomberg meningsmåling tatt etter Orlando-angrepet viser at Hillary Clinton ligger 12 prosentpoeng foran Donald Trump. Ifølge meningsmålingen var 55% av «likely voters» veldig forstyrret av Trumps retorikk. HuffPosts Pollster viser at Clinton leder gjennomsnittlig med 44.5% foran Trumps 38.9%. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Obamas Defining Attack on Trump and Trumpism» av John Cassidy (The New Yorker) ”Gone were the lofty detachment and professorial tone that sometimes characterize his oration. In their place were flashing eyes, hand gestures, and a tone that varied from urgency to anger. Speaking for about twenty-five minutes, Obama delivered a ringing defense of his approach to terrorism and a stinging denouncement of Donald Trump and all that he stands for.”

«What Obama Actually Thinks About Radical Islam» av Jeffrey Goldberg (The Atlantic) «Obama, in my reading, does not—contra his right-leaning critics—suffer illusions about the pathologies afflicting the broader Muslim world. If anything, his pessimism on matters related to the dysfunctions of Muslim states, and to the inability of the umma—the worldwide community of Muslims—to contain and ultimately neutralize the extremist elements in its midst, has, at times, an almost paralyzing effect on him. The president has come to the conclusion that the underlying problems afflicting Islam are too deep, and too resistant to American intervention, to warrant implementation of the sort of policies that his critics, including his critics in foreign-policy think tanks, demand.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.