Morgenkaffen onsdag 15. juni: Obama kritiserer Trump og det demokratiske primærvalget er over

God morgen! Det er onsdag 15. juni, president Obama kritiserer Trumps uttalelser etter Orlando-massakren, det spekuleres i hva Sanders gjør etter siste primærvalg ble avholdt i Washington, D.C., og Mor­gen­kaffen er servert.

“That’s the key, they tell us. We can’t get ISIL unless we call them ‘radical Islamists.’ What exactly would using this label accomplish? What exactly would it change? Would it make ISIL less committed to trying to kill Americans? Would it bring in more allies? Is there a military strategy that is served by this? The answer is: none of the above.”

President Barack Obama gikk til motangrep mot Donald Trump tirsdag.

NYHETER

Obama går hardt ut mot Trump – og får støtte fra republikanere. Tirsdag var president Barack Obama tydelig da han avfeide republikansk presidentkandidat Donald Trumps gjentatte krav om at han burde bruke begrepet ”radikal islam.” Han fortsatte også å kritisere Trumps ønske om å innføre et forbud mot innvandring til USA for muslimer. Han utfordret resten av det republikanske partiet ved å spørre: ”Do Republican officials actually agree with this?” Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), viste sin uenighet med Trump tirsdag morgen da han i en pressekonferanse sa at ”Muslims are our partners.” Han kritiserte fremdeles presidentens handlinger og vedholdt sin støtte til Trump. President Obama på sin side mener Trump med sine uttalelser setter landet og amerikanere i fare ved å snu folk mot hverandre. Les mer.

Majoriteten av amerikanere ønsker folk fra Midtøsten velkommen. Republikansk presidentkadidat Donald Trump har økt sin anti-immigrasjons-retorikk etter angrepet i Orlando, Florida. Han ønsker å innføre et forbud mot flyktninger fra Midtøsten inn i landet. Med denne retorikken ønsker han å tiltrekke seg velgere frem mot valget i november. Imidlertid viser en ny meningsmåling utført under ledelse av the Brookings Institution at et flertall av amerikanere er uenige med ham. Målingen ble utført de to siste ukene i mai, der folk ble spurt om de ville være for eller imot å ta inn flyktninger fra konfliktsoner i Midøsten (sett at de ville gjennomgå sikkerhetssjekk). 59 prosent sa de ville ta imot flykningene. Les mer. Les mer.

Etter massakren i Orlando presser demokrater igjen for våpenrestriksjoner. Lovgivere fra Det demokratiske partiet prøver igjen å innføre sterkere kontroll for salg av våpen. Fokuset deres er nå på å innføre et tiltak for å avskjære mistenkte terrorister fra å tilegne seg våpen og eksplosiver. Lignende lovverk ble foreslått først av Justisdepartementet under tidligere president George W. Bush, men dette ble nedstemt av nesten alle republikanerne i Senatet i desember. Demokratiske lovgivere håper nå at hendelsen i Orlando kan få flere til å endre mening. Les mer.

#2016SIRKUSET

Seier til Clinton i siste primærvalg. Tirsdag ble det siste demokratiske primærvalget avholdt i District of Columbia. Hillary Clinton vant med 78,7 prosent foran Bernie Sanders med 21,1 prosent. Spørsmålet nå er hva Sanders vil gjøre. Han har enda ikke uttalt at han vil støtte Clinton, men kjempet til siste slutt, slik han hadde lovet sine velgere. I en pressekonferanse tirsdag sa han at Det demokratiske partiet må endres, blant annet ved å ende bruken av superdelegater og ved å gjøre det enklere folk å avgi sine stemmer. Les mer.

Sanders møtte Clinton tirsdag kveld. Vermont-senator Bernie Sanders har ikke lenger noen sjanse i spillet om å bli den neste amerikanske presidenten. Men han har heller ikke gitt opp enda. Kommentatorer spekulerer i hva som vil bli hans neste steg. Kampanjen hans holder nå på med samtaler med Clintons folk. Clinton ønsker selvfølgelig senatorens og hans supporteres støtte i kampen mot Trump. For Sanders er det viktig å kunne få en innflytelse over hvilken retning Clintons politikk tar. Tirsdag kveld møttes Clinton og Sanders. Sanders-kampanjen kommenterte møtet slik:

“Senator Sanders and Secretary Clinton met in Washington on Tuesday evening and had a positive discussion about how best to bring more people into the political process and about the dangerous threat that Donald Trump poses to our nation.

“Sanders congratulated Secretary Clinton on the campaign she has run and said he appreciated her strong commitment to stopping Trump in the general election.

“The two discussed a variety of issues where they are seeking common ground: substantially raising the minimum wage; real campaign finance reform; making health care universal and accessible; making college affordable and reducing student debt.

“Sanders and Clinton agreed to continue working to develop a progressive agenda that addresses the needs of working families and the middle class and adopting a progressive platform for the Democratic National Convention.”

DAGENS ARTIKKEL

«Donald Trump Responds to Orlando Attack by Exploiting Fear, not Easing It» av Patrick Healy og Thomas Kaplan (New York Times): «Exploitation of fear has been part of the American political playbook since colonial pamphleteers whipped their neighbors into a frenzy over British misrule. It took on new potency in the nuclear age with Lyndon Johnson’s ‘Daisy’ ad against Barry Goldwater in 1964 and Jimmy Carter’s warnings about Ronald Reagan’s finger on the button in 1980. But Mr. Trump — who drew harsh condemnation from President Obama on Tuesday — has intensified the power of fear in presidential politics by demonizing an entire religious group.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.