Delstatsbygningen i Bismarck, North Dakota. (Foto: Privat)

I denne posten skal vi se nærmere på primærvalgene i North Dakota, South Carolina og Virginia.

NORTH DAKOTA

I North Dakota stenger valglokalene mellom kl. 04:00 og 05:00, norsk tid. Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Wayne Stenehjem. (Foto: Facebook)
Trygg og solid: Wayne Stenehjem. (Foto: State of ND)

Det eneste valget her i natt er den republikanske guvernørnominasjonen. Sittende guvernør Jack Dalrymple tar ikke gjenvalg og delstatsårsmøtet i april ga sin støtte til justisminister Wayne Stenehjem (f.1953).

Han har vært aktiv i delstatspolitikken i mange år og har et solid kontaktnett over hele staten. Han ble valgt inn i delstatshuset så langt tilbake som i 1976 og satt deretter i delstatssenatet i 20 år før han ble valgt til justisminister i år 2000. Stenehjem er en trygg og solid konservativ, men kanskje ikke mannen for de spennende visjoner.

Doug Burgum. (Foto: Facebook)
Nytt lederskap: Doug Burgum. (Foto: Facebook)

Forretningsmannen Doug Burgum (f.1956) visste at han ikke hadde noen sjanser på delstatsårsmøtet, som var dominert av partifolk. Han gikk derfor for et primærvalg, hvor pengene hans kunne kjøpe reklamesnutter nok til å dekke delstaten.

Burgum har blitt milliardær på grundervirksomhet innen data og var i flere år en av toppsjefene i Microsoft. Hans budskap er at North Dakota trenger nytt lederskap, og at han har en god historie med å skape jobber. Dog har han aldri vært folkevalgt.

Jeg tipper folk i North Dakota vil være mest komfortable med å stemme på en mann de har stemt på til et delstatsverv fem ganger før, men Burgum vil også være en solid kandidat i november.

Fordel Stenehjem.

SOUTH CAROLINA

I South Carolina stenger valglokalene kl. 01:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press. Det er valg i 3 av 7 kongressdistrikt.


Mark Sanford. (Foto: Kongressen)
Gjort comeback: Mark Sanford. (Foto: Kongressen)

Distrikt 1 omfatter mesteparten av delstatens kyststripe og deler av Charleston med nordvestlige forsteder.

Republikaneren Mark Sanford satt først i Huset fra 1995-2001 og hadde deretter en noe turbulent guvernørkariere, inkludert en særs offentlig skilsmisse, fra 2003 til 2011. Han gjorde comeback ved å vinne et suppleringsvalg i 2013 og hadde ingen motstandere i 2014.

Jenny Horne. (Foto: Facebook)
Flammende tale: Jenny Horne. (Foto: Facebook)

Han utfordres internt av delstatsrepresentant Jenny Horne, som gjorde seg kjent med en flammende tale mot det gamle sørstatsflagget, etter skyteepisoden i en svart kirke i Charleston sommeren 2015.

Sanford har samlet inn mye mer penger og støtteerklæringer og han har hatt en eksemplarisk karriere etter comebacket. Horne på sin side har aldri klart å slå mynt på sin kortvarige berømmelse forrige sommer.

Jeg tror Sanford får renominasjon.


SC02 Arik Bjorn
Kun akademisk interesse II: Arik Bjorn. (Foto: Facebook)
SC02 Phil Black
Kun akademisk interesse I: Phil Black. (Foto: Hjemmeside)

Distrikt 2 omfatter sentrale og sørvestlige deler, og omringer nesten delstatshovedstaden Columbia.

Republikaner Joe Wilson (f.1947) tok det i et suppleringsvalg i 2001 og fikk drøye 62% i 2014.

For demokratene stiller forretningsmann og tidligere skolestyremedlem Philiph Black og forfatter Arik Bjorn.

Dette distriktet er såpass republikansk at denne nominasjonen kun har akademisk interesse.


Mick Mulvaney. (Foto: Kongressen)
Renomineres: Mick Mulvaney. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 dekker de nordlige sentrale deler av staten, og er ganske ruralt.

Republikaneren Mick Mulvaney (f.1967) får en intern utfordring fra Ray Craig, som jobber for en religiøs organisasjon.

Grei renominasjon.

VIRGINIA

I Virginia stenger valglokalene kl.01:00, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press. Det er valg i 3 av 11 kongressdistrikt; det er flere kandidater i andre distrikter, men her foretas nominasjonene ved hjelp av partimøter.


Distrikt 2 løper langs sørkysten og inkluderer Virginia Beach og deler av Newport News og Norfolk. Det ble endret noe av nytegningen i 2015.

Republikaner Scott Rigell (f.1960) vant setet i 2010 og tok knappe 59% i 2014, men stiller ikke til gjenvalg.

Randy Forbes. (Foto: Kongressen)
Skifter distrikt: Randy Forbes. (Foto: Kongressen)
Scott Taylor. (Foto: Facebook)
Skifter Hus: Scott Taylor. (Foto: Facebook)

For partiet stiller i stedet kongressmann i det 4. distriktet, Randy Forbes, advokat Pat Cardwell og delstatsrepresentant og forretningsmann Scott Taylor.

Forbes har støtte fra Rigell og har mer penger på bok, mens Taylor har prøvd å fremstille Forbes som en opportunist uten tilknytning til distriktet.

Fordel Forbes.


Distrikt 4 ligger i delstatens sørøstlige områder, men er dramatisk endret av nytegningen; blant annet har andelen svarte (og dermed demokratiske) velgere økt kraftig, slik at distriktet nå er trygt demokratisk.

Mike Wade. (Foto: Henrico fylke)
Håpløst i 2016: Mike Wade. (Foto: Henrico fylke)

For republikanerne stiller Jaqueline Gonzalez og fylkessheriff Mike Wade. Årsaken til at Wade stiller her er muligens et håp om at republikanere gjenerobrer guvernørvervet i 2017, og dermed trekker nye distrikt for 2018. I så fall kan han opparbeide et forsprang i området.

Her kommer Wade til å vinne, uten at det hjelper ham stort i år.

Donald McEachin. (Foto: Facebook)
Storfavoritt: Donald McEachin. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller advokat og delstatssenator Donald McEachin og bystyremedlem Ella Ward, som tapte 57-43 for Forbes i det gamle distriktet i 2012. McEachin har fått omtrent det som er verdt å få av støtteerklæringer og leder stort i pengeinnsamlingen.

Her er McEachin klar favoritt.


Bob Goodlatte. (Foto: Kongressen)
Trygg: Bob Goodlatte. (Foto: Kongressen)

Distriktet 6 løper langs de nordlige deler av grensen mot West Virginia, og inkluderer Roanoke.

Republikaner Bob Goodlatte (f.1952) ble valgt første gang i 1992 og tok knappe 75% i 2014. Han utfordres internt av veteran og pilot Harry Griego.

Trygg renominasjon for Goodlatte.