Våpenentusiast og delstatsrepresentant Michele Fiore stiller i Nevadas 3. distrikt i natt. (Foto: Facebook)

I denne posten skal vi se nærmere på primærvalgene i Maine og Nevada.

MAINE

Valglokalene i Maine stenger kl. 02:00 i natt, norsk tid. Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Det eneste primærvalget i denne staten kommer i første kongressdistrikt, som omfatter de sørlige kyststrøk av Maine, inkludert byene Portland og Augusta.

Mark Holbrook (Foto: Hjemmeside)
Nesten blakk: Mark Holbrook (Foto: Hjemmeside)
Ande Smith. (Foto: Hjemmeside)
Favoritt: Ande Smith. (Foto: Hjemmeside)

Der er det kamp om den republikanske nominasjonen i et forholdsvis trygt demokratisk sete.

Kandidatene er psykolog Mark Holbrook og advokat og skolestyremedlem Ande Smith.

Smith har samlet inn desidert mest penger og er den eneste av de to som har en teoretisk mulighet til å gjøre dette setet utrygt utover høsten.

Jeg tror han vinner.

NEVADA

I Nevada stenger valglokalene kl. 04:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

NV sen3 Harry Reid
Tar avskjed: Harry Reid. (Foto: Kongressen)

Juristen Harry Reid (f.1939) har vært leder for demokratenes gruppe i Senatet siden 2005, men tar ikke gjenvalg.

Nominasjonene synes alt nå å være avklart, med kongressmann og lege Joe Heck for republikanerne og advokat og tidligere justisminister Catherine Cortez Masto for demokratene.

(Foto: Kandidatens hjemmeside)
Sterk kandidat 1: Catherine Cortez Masto. (Foto: Hjemmeside)

Andre demokrater er forretningsmann Bobby Mahendra, lærerassistent Liddo Susan O’Briant og kunstner Allen Rheinhart, men ingen av disse har greid å samle inn penger eller støtteerklæringer.

Grei seier til Masto.

(Foto: Kongressen)
Sterk kandidat 2: Joe Heck. (Foto: Kongressen)

Andre republikanere er tidligere delstatsrepresentant og tapende senatskandidat i 2010, Sharron Angle, kunstner D’Nese Davis, forretningsmann Eddie Hamilton, veteran Tom Heck, veteran og forlegger Robert Leeds, søppeltømmer Carlo Poliak, forsikringsagent Juston Preble og tidligere prest Bill Tarbell.

Sharron Angle. (Foto: Hjemmeside)
Hønsehue: Sharron Angle. (Foto: Hjemmeside)

Av disse er Angle herostratisk berømt for sin episk dårlige kampanje mot Reid i 2010. Hun er svært mye mindre populær nå som republikanerne faktisk vet hvilket hønsehue hun er og pengeinnsamlingen har skrumpet inn betraktelig i forhold til den gang.

Trumps seier i delstaten viser at republikanske primærvelgere her ikke just har den beste forstand når det gjelder å plukke valgbare kandidater, men det skal usedvanlig mye til for at Heck skal rote bort nominasjonen.

REPRESENTANTER

Nevada har 4 kongressdistrikt og det er primærvalg i alle. I det 3. og det 4. distriktet er det spennende valg, som kan avgjøre hvem som kommer til Washington.


(Foto: WIkipedia)
Gjort comeback: Dina Titus. (Foto: Wikipedia)

Distrikt 1 omfatter mesteparten av Las Vegas by.

Det representeres av delstatssenator og professor i statsvitenskap Dina Titus (f.1950), Hun satt en periode i det 3. distriktet etter å ha slått ut en sittende republikaner i 2008, men tapte for Joe Heck i 2010. Hun gjorde deretter comeback i dette distriktet i 2012, da kongresskvinne Shelley Berkley stilte til Senatet.

Hun utfordres internt av bilutleier Patrick Boylan og forretningskonsulent og tidligere skolestyremedlem Jose Solorio.

Trygg renominasjon.

For republikanerne stiller radojournalist Louis Baker, forretningskvinne Stephanie Carlisle, lærer Fred Horne, Gary Johnston, turarrangør Jeff Miller og advokat Mary Perry.

Her er det ganske uinteressant hvem som vinner.


NV02 Mark Amodei
Trygg: Mark Amodei. (Foto: Kongressen)

Distrikt 2 omfatter de nordligste deler av staten, inkludert Reno og delstatshovedstaden Carson City.

Republikaneren Mark Amodei (f.1958) ble først valgt i et suppleringsvalg etter i 2011.

Motkandidaten den gang var lege Vance Alm, som stiller på ny. De øvrige demokratene er konsulent og aktivist Chip Evans og lærer og aktivist Rick Shepherd.

Dette distriktet har ikke valgt en demokrat siden det ble opprettet før valget i 1982 og det har neppe tenkt å begynne nå, så denne nominasjonen har kun akademisk interesse.


Distrikt 3 ble opprettet som et vippesete etter folketellingen i 2000 og omfatter de sørvestlige deler av staten, inkludert forsteder til Las Vegas. Kongressmann Joe Heck (f.1961) ble første gang valgt i 2010, da han slo ut en sittende demokrat. Han går for opprykk til Senatet.

Mike Roberson (Foto: NV State Senate)
Favoritt: Mike Roberson. (Foto: NV State Senate)

Favoritt til å erstatte ham var i utgangspunktet lederen av den republikanske gruppen i delstatssenatet, Mike Roberson. Han er en seriøs konservativ som har samlet inn godt med både penger og støtteerklæringer, men han forbindes også i noen grad med en ellers populær skatteøkning som ble brukt for å finansiere økte bevilgninger til utdanning.

Danny Tarkanian. (Foto: Twitter)
Evig taper: Danny Tarkanian. (Foto: Twitter)

Han får konkurranse fra forretningsmann Kerry Bowers, delstatsrepresentant og forretningskvinne Michele Fiore, advokat og bankier Danny Tarkanian, butikksjef Sami Khal, lege Annette Teijeiro, og tenketankleder Andy Matthews.

Michele Fiore. (Foto: Facebook)
Våpenentusiast: Michele Fiore. (Foto: Facebook)

Tarkanian er noe av en evig kandidat i republikanske nominasjonsvalg i Nevada, men har brukt mer penger enn Roberson og kan overraske i natt. Han splitter nok i stor grad proteststemmene med den mer libertariansk anlagte våpenentusiasten Fiore og den noe mer intellektuelle Matthews, og dette kan redde Roberson.

Jeg holder en liten knapp på Roberson.

Jacky Rosen. (Foto: Hjemmeside)
Også favoritt: Jacky Rosen. (Foto: Hjemmeside)

For demokratene stiller forretningskvinne og synagogeleder Jacky Rosen, advokat og tidligere diplomat Steve Schiffman, aktivist Alex Singer, kiropraktor Barry Michaels, forretningsmann Jack Truman, advokat Jesse Sbaih og forretningsmann Neil Waite.

Jesse Sbaih. (Foto: Twitter)
Velstående: Jesse Sbaih. (Foto: Twitter)

Rosen er partiets rekrutterte kandidat og har omtrent det som tenkes kan av støtteerklæringer, men Sbaih, som gjorde seg kjent/beryktet ved å starte valgkampen med en offentlig feide med senator Reid, har spyttet inn flere hundre tusen dollar av egen lomme. Han har dog ikke brukt særlig mye av pengene.

Det vil være en sensasjon om Rosen ikke vinner nominasjonen, men Sbaih kan ikke helt utelukkes.


Distrikt 4 var nytt i 2012 og omfatter store områder sentralt i staten, inkludert forsteder nord for Las Vegas.

Cresent Hardy. (Foto: Kongressen)
Cresent Hardy. (Foto: Kongressen)

Forretningsmann og delstatsrepresentant Cresent Hardy (f.1957) tok setet med knapp margin og under 49% i 2014, så han er utsatt. Han får intern konkurranse fra konstruksjonsarbeider Mike Monroe (som også stilte i 2014) og Wayne Villines.

Grei renominasjon.

Demokratene tapte dette setet ganske sensasjonelt for to år siden, mye pga. lav valgdeltagelse blant hispanjoler, og vil sette mye inn på å ta det tilbake.

I år stiller tidligere delstatsrepresentant og partiets viseguvernørkandidat i 2014, Lucy Flores, delstatssenator Ruben Kihuen, pantelånsmegler og tidligere delstatsrepresentant Morse Arberry, forretningsmann Brandon Casutt, eiendomsutvikler Mike Schaefer, aktivist og filantrop Susie Lee, veteran og bladutgiver Rodney Smith og butikksjef Dan Rolle.

Lucy Flores. (Foto: Hjemmeside)
Mest kjent: Lucy Flores. (Foto: Hjemmeside)

Det er etter min mening tre mulige vinnere her i natt. Flores er i utgangspunktet mest kjent. Hun hadde problemer med å samle inn penger inntil hun fikk låne e-postlisten til Bernie Sanders, og siden det har hun håvet inn.

Ruben Kihuen. (Foto: Facebook)
Mektig alliert: Ruben Kihuen. (Foto: Facebook)

Kihuen støttes av senator Reids mektige valgmaskin og de fleste lokalpolitikere. Reid har nok ikke det samme jerngrepet om partiet han engang hadde, men det er fortsatt nok av fotfolk som står klare til å jage velgere til stemmelokalene.

Susie Lee. (Foto: Facebook)
Susie Lee. (Foto: Facebook)

Lee er personlig velstående og har et ganske stort nettverk av pengedonorer. I tillegg har hun støtte fra den søkkrike organisasjonen EMILYs List.

Jeg holder en ørliten knapp på Flores, men alle tre har en sjanse i natt.