God morgen! Det er tirsdag 14. juni, 49 er bekreftet drept og ytterligere 53 er opplyst skadet i nattklubbmassakren i Orlando natt til søndag, og Mor­gen­kaffen er servert.

“If Hillary Clinton, after this attack, still cannot say the two words ‘Radical Islam’ she should get out of this race for the Presidency. If we do not get tough and smart real fast, we are not going to have a country anymore. Because our leaders are weak, I said this was going to happen – and it is only going to get worse. I am trying to save lives and prevent the next terrorist attack. We can’t afford to be politically correct anymore.”

Donald Trump i en pressemelding publisert mandag knyttet til terrorangrepet i Orlando.

NYHETER

Ytterligere opplysninger rundt terrorangrepet. Massakeren beskrives som en av de verste i amerikansk historie og så langt er 49 bekreftet drept, mens 53 er skadet. Gjerningsmannen, Omar Mateen, tok selv kontakt med politiet etter at skytingen hadde begynt og sverget troskap til terrororganisasjonen den Islamske Stat, samt hyllet Boston Maraton-bomberne, ifølge politiet. Sjef for Orlando politiet, John Mina innrømte også at Mateen feilaktig opplyste om at han hadde eksplosiver, men dette ble i ettertid tilbakevist. Etterhvert i samtalen med politet kom Mateen med advarsler om at “there would be an imminent loss of life,”. Noe som førte til at Mina til slutt ga ordre om å storme klubben, over 3 timer etter at første skudd ble avfyrt. Det var denne stormingen som til slutt tok livet av Mateen og samtidig frigjorde dusinvis av mennesker som fortsatt var fanget i klubben. Mandag kveld var alle utenom et av ofrene identifisertLes mer.

Pelosi med comeback som Speaker i Representantens hus? Nancy Pelosi ble historisk i 2007 da hun som første kvinne ble utnevnt som Speaker i Representantens hus. Pelosi mistet senere stillingen da demokratene mistet kontroll over huset i 2011. Nå forteller kilder i Det demokratiske parti San Fransisco Chronicle at Pelosi igjen er aktuell som Speaker dersom demokratene tar kontroll over huset. Demokratene trenger å overta 30 republikanske seter i huset for å få flertall og dermed ha muligheten til å utnevne Speaker. Foreløpig ser det ikke særlig sannsynlig ut, men en rekke demokrater håper at Clinton skal vinne stort over Trump i høstens valg. Les mer.

Microsoft kjøper LinkedIn for 217 milliarder kr. Microsoft bekreftet mandag på sin blogg at de to selskapene er enig om en avtale. Avtalen innebærer at Linkedin-varemerket ivaretas, sammen med selskapets kultur ved at selskapet fortsatt er uavhengig. Konsernsjef i LinkedIn Jeff Wiener fortsetter som konsernsjef, og vil rapportere direkte til administrerende direktør i Microsoft, Satya Nadella. Dette er faktisk det største oppkjøpet i IT-gigantens historie, der den forrige rekorden var da Microsoft i 2011 kjøpte det svenske kommunikasjonsselskapet Skype for rundt 60 milliarder kr.  Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump liker ikke dekningen i Washington Post, og nekter utrolig nok storavisen presseakkreditering på kommende valgkamparrangement. Han skrev følgende på Facebook i går kveld: «Based on the incredibly inaccurate coverage and reporting of the record setting Trump campaign, we are hereby revoking the press credentials of the phony and dishonest Washington Post.» Wapo går inn i rekken av andre som allerede er nektet adgang.

Angrepet påvirker valgkampen. Det tok ikke mer enn 1 dag før de to presidentkandidaten begynte å kritisere hverandre for angrepet i Orlando. Hillary Clinton advarte i en tale mandag mot at Trumps demonisering av muslimer skadet kampen mot terrorisme og tok til ordet for å øke luftkampene mot IS. Donald Trump uttalte at han mente angrepet berettighet forslag om å nekte muslimer innreise i USA (selvom gjerningsmannen var født i New York). Han angrep også Clinton fordi hun ville være svak mot terrorister dersom hun ble president. Clinton bestemte seg for å avlyse sitt første arrangement sammen med president Barack Obama i årets valgkamp, som egentlig skulle funnet sted i dag. Trump avlyste også et valgkampmøte i Portsmouth som skulle ha funnet sted mandag. Denne saken vil nok dominere nyhetene hele denne uken. Les mer.

Trumps «tough talk» mot terrorister er populært blant velgerne. Det viser flere meningsmålinger, trenden er derimot nedadgående, Clinton har tatt innpå Trump på spørsmålet om hvem av de som best kan bekjempe terrorisme. Trump holdt ikke igjen da han søndag publiserte en lengre pressemelding hvor han tok til ordet for at president Barack Obama måtte gå av, samt at han opprettholder sitt forslag om å nekte muslimer innreise til USA «till we can find what the hell’s going on». Senere holdt han også en lengre tale som du kan lese med kommentarer herLes mer.

Trumps «tough talk» mot terrorister er IKKE populært blant partitoppene i Det Republikanske partiet. Stuart Stevens, sjefstrategen til Mitt Romney i 2012 kalte blant annet pressemeldingen til Donald Trump for barnslig “Every day he finds a different way to show he’s unqualified to be president, “Today he’s accepting congratulations at a time when 50 people are slaughtered.” Chris Zillizza i Washington Post skrev en kommentar søndag om hvorfor han tror Trumps «tough talk» var en suksess i primærvalgene, men som kan ende opp med å skade ham dersom han fortsetter med det fram mot presidentvalget i November. Les mer.

Fem delstater har primærvalg til Kongressen i natt. Du kan lese om nominasjonene til kongressvalgene i Maine og Nevada her, og om North Dakota, South Carolina og Virginia her.

DAGENS ARTIKLER

Occupied Territory av Ryan Lizza (The New Yorker) ” Trump, one of the most opportunistic candidates in the Party’s history, had just knocked out the last of sixteen Republicans who had, to varying degrees, campaigned on Ryan’s ideas. In July, at the Republican National Convention, in Cleveland, Trumpism’s victory over Ryanism will create a potentially humiliating moment for the Speaker, who will serve as the chairman of the Convention, which will formally nominate Trump.”

A Party Agrift av Paul Krugman (NYT«So why didn’t any of Mr. Trump’s primary opponents manage to make an issue of his sleazy business career? Were they just incompetent, or is there something structural about the modern Republican Party that makes it unable to confront grifters? The answer, I’d argue, is the latter.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.