Morgenkaffen mandag 13. juni: USA er i sjokk over nattklubbmassakren i Orlando

God morgen! Det er mandag 13. juni, nattklubbmassakren i Orlando preger amerikanske nyheter, og Mor­gen­kaffen er servert.

«As we go together, we will draw inspiration from heroic and selfless acts — friends who helped friends, took care of each other and saved lives. In the face of hate and violence, we will love one another. We will not give in to fear or turn against each other. Instead, we will stand united, as Americans, to protect our people, and defend our nation, and to take action against those who threaten us.»

President Barack Obama i sin uttalelse om skytemassakren i Orlando.

NYHETER

Hele USA er i sjokk over nattklubbmassakren i Orlando, Florida i går. President Barack Obama kom med en uttalelse der han lovet at alle ressurser vil være tilgjengelige i etterforskningen. Presidenten kom også inn på hvor lett det er å få tak i våpen i USA, og om det er den type land USA vil være.

Ikke uventet har både Donald Trump og Hillary Clinton kommentert massakren og Obamas uttalelse. Ifølge CNN fokuserte Trump på trusselen fra muslimske ekstremister og mente Obama burde gå av fordi han ikke nevnte radikal islam i sin uttalelse. Trump vil i dag holde en lengre tale om bla. Orlando-massakren. Clinton på sin side fokuserte på homofile og lesbiskes rett til å leve ut sin legning uten å utsettes for vold og trusler. Hun skulle holde sin første opptreden sammen med presidenten i Wisconsin på onsdag, men det har naturlig nok blitt avlyst.

Ted Cruz: Etter denne skytingen må USA forlate sin politiske korrekthet. Senator Ted Cruz (R-Texas) har kommet med en uttalelse der han sier at USA nå må slutte å være politisk korrekt og gå sammen for å bekjempe radikal islamsk terror, skriver The Hill. Han frykter også at demokratene vil bruke denne hendelsen for å stramme inn våpenloven. Senator Marco Rubio (R-Florida) uttalte på sin side at slike angrep gjør Amerika sterkere, og at islamsk terror aldri vil vinne. I motsetning til Cruz tok Rubio også opp problemet med å stoppe slik terror når folk født og oppvokst i USA blir radikalisert til å gjøre slike handlinger.

Nok en gang er våpenlovgivning i sentrum. Det halvautomatiske maskingeværet AR-15 som ble brukt i Orlando er det våpenet som er desidert mest brukt i slike masseskytinger, skriver Washington Post. denne typen geværer var forbudt mellom 1994 og 2004, men kongressen valgte da å ikke fornye forbudet.

#2016SIRKUSET

Ryan sliter med Trump. Husets speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) er i en skvis når det gjelder sin støtte til Donald Trump, samt hans behov for å holde avstand. Han har uttalt at han støtter Trump fordi han støtter Det republikanske partiets grunnprinsipper. Det var i tråd med disse at han slo ned på det han mente var Trumps rasistiske kommentarer, men like viktig for Ryan er det å hindre at demokratene får gjennomført sin politikk. Han uttalte også at Trump oppfører seg veldig annerledes privat enn i han gjør på scenen. Les mer.

Sanders vil møte med Clinton. Bernie Sanders var på CBS Face the Nation i går, hvor han snakket om planen fremover. På tirsdag vil han møte Hillary Clinton for å diskutere den demokratiske plattformen, og se om hun klarer komme Sanders i møte når det gjelder å bekjempe økonomisk ulikhet.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Påmeldingsfristen gikk ut Connecticut og Hawaii tirsdag og i New Hampshire fredag. I morgen er det primærvalg i Maine, Nevada, North Dakota, South Carolina og Virginia – egne saker kommer i morgen tidlig.

Florida senator, Florida distrikt 13: Kongressmann og senatskandidatDavid Jolly (R) vurderer visstnok å droppe ut av senatsnominasjonen og i stedet stille til gjenvalg i sitt gamle distrikt som er blitt tegnet mer demokratisk. Han vil i så fall møte tidligere guvernør og republikaner Charlie Crist, som er demokratenes kandidat. En måling fra St Pete Polls gir begge kandidater 44%.

Pennsylvania senator: PPP har målt og finner senator Pat Toomey (R) med en 41 – 38 ledelse på Katie McGinty (D).

Florida distrikt 19: Tidligere Secret Service-agent Dan Bongino (R), som stilte til Senatet i 2012 og Huset i 2014 i Maryland, vil stille i dette åpne, trygt republikanske distriktet i år.

Illinois distrikt 12: En intern måling for C. J. Baricevic (D) viser at han ligger bak kongressmann Mike Bost (R) med tallene 52 – 37.

New York distrikt 13: En måling for en gruppe som støtter delstatssenatorAdriano Espaillat i det demokratiske primærvalget finner ham med en 20 – 19 ledelse på delstatsrepresentant Keith Wright, som har avtroppende kongressmann Charlie Rangels støtte. Tidligere delstatsrepresentant Adam Clayton Powell IV har 13%.

New York distrikt 19: Tidligere delstatsrepresentant John Faso har offentliggjort en intern måling som gir ham en 51 – 32 ledelse på forretningsmann Andrew Heaney i det republikanske primærvalget. Siena har også målt og gir Faso en 50 – 28 ledelse. I det demokratiske primærvalget gir Siena professor Zephyr Teachout 53%, mot 23% til bystyremedlem Will Yandik.

Ohio distrikt 8: Den nyss valgte kongressmannen fra distriktet, republikaner Warren Davidson, ble sverget inn torsdag. Dermed er Representantenes hus fulltallige for første gang siden Speaker John Boehners avskjed 29. oktober.

Utah distrikt 4: En måling gir advokat Doug Owens (D) en 51 – 45 ledelse på kongresskvinne Mia Love (R).

Virginia distrikt 6: Den demokratiske kandidaten Tom Howarthtrekke seg pga. helseårsaker og erstattes av bystyremedlem i Harrisonburg,Kai Degner.

California lokal: Borgermesteren i San Diego, Kevin Faulconer (R) tokseieren allerede i første valgrunde, med 59%.

California lokal: Tidligere flertallsleder i delstatssenatet, Darrell Steinberg (D) vant borgermestervalget i Sacramento med 59% i første runde.

Hawaii lokal: Tidligere kongressmann Charles Djou (R) vil stille ved borgermestervalget i øygruppens største by Honolulu. Han har alt fått støtte fra demokrat og tidligere borgermester Ben Cayetano.

Indiana justis: Det republikanske delstatsårsmøtet nominerte fylkesadvokat i Elkhart, Curtis Hill som partiets kandidat til justisminister i november.

Indiana skole: Det republikanske delstatsårsmøtet nominerte skoleinspektør i Yorktown, Jennifer McCormick som partiets kandidat til skoleinspektør for delstaten i november.

DAGENS ARTIKLER

«Republicans and Democrats Diverge After Orlando Attack» av Bridget Bowman (Roll Call): «Members of Congress on both sides of the aisle offered their condolences and expressed outrage at the attacks. But Republicans tended to cite the need to boost counterterrorism efforts, while Democrats called on Congress to act to prevent gun violence, previewing possibly divergent congressional responses to the attack.»

«California’s presidential party is over, and here are some lessons» av Cathleen Decker (Los Angeles Times): «Big crowds don’t mean big victories. One of the biggest anomalies this year has been the huge disconnect between Sanders’ giant crowds and his eventual losses.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.