God morgen! Det er fredag 10. juni, Obama og Warren støtter Clinton, og Morgenkaffen er servert!

“I know how hard this job can be. That’s why I know Hillary will be so good at it. I don’t think there’s ever been someone so qualified to hold this office. She’s got the courage, compassion, and heart to get the job done. And I say that as somebody who had to debate her more than 20 times.”

President Barack Obamas støtteerklæring til Hillary Clintons presidentkandidatur.

NYHETER

Brev skrevet av offer for seksuelt overgrep på Stanford University lest opp i Representantenes Hus. Saken rundt det seksuelle overgrepet som fant sted på Stanford University har skapt mye blest siden både offeret og faren til den anklagede har skrevet personlige brev om saken. Offeret skrev et brev til angriperen om hvordan han har ødelagt livet hennes, og faren skrev brev om hvordan dette ødelegger sønnens liv. Brevet skrevet av offeret ble delvis lest opp «on the floor» i Huset av representant Jackie Speier (D-California, 14. distrikt), og ber om forandring i rettssystemet. Representant Ted Poe (R-Texas, 2. distrikt) talte før opplesningen og ba om at dommen ble omgjort, og dommeren avsatt. På torsdag sendte visepresident Joe Biden et brev om denne saken til Buzzfeed, der han skrev «I am filled with furious anger — both that this happened to you and that our culture is still so broken that you were ever put in the position of defending your own worth». Biden var med på å skrive «The Violence Against Women Act» fra 1994. Offeret fra saken valgte også å offentliggjøre det 7000 ord lange brevet sitt på Buzzfeed. Les mer.

Amerikansk IS-kriger kommer hjem til rettsak. Mohamed Khweis fra Nord-Virginia reiste fra USA for å bli med i IS, og ble deretter fanget av kurdiske styrker i Irak etter å ha flyktet. Av de 85 som har blitt tiltalt i USA for IS-relaterte forbrytelser, er Khweis den første som er blitt tatt på slagmarken. Etter å ha researchet IS dro han til London der han fikk kontakt med de mer ekstreme miljøene, og reiste til Mosul i Nord-Irak sammen med ei Irakisk jente. Khweis angret nesten umiddelbart på valget sitt, likte ikke livet under IS, og uttalte: «My message to the American people is: The life in Mosul, it’s really, really bad». Les mer.

#2016SIRKUSET

Barack Obama og andre demokrater støtter Hillary Clinton som presidentkandidat. I går kveld ble president Barack Obamas støtte til Hillary Clinton offentliggjort. Siden Hillary Clinton ble Det demokratiske partiets presumptive kandidat på tirsdag, har kampanjen hennes sluppet en 3 minutter lang video der Barack Obama redegjør for hvorfor han støtter Hillary. Obama nevner blant annet hennes erfaring fra valgkampen i 2008, og hennes prestasjon som utenriksminister. I tillegg til Obamas kunngjøring tweetet Martin O’Malley, tidligere Maryland-guvernør, sin støtte til Clinton. Senator Elizabeth Warren offentliggjorde også sin støtte til Hillary torsdag kveld, og viser at mange demokrater ville vente til Clinton hadde fått nødvendig antall delegater for å ikke støte Bernie Sanders.

Etter kunngjøringen var det også en «tweet off» mellom Donald Trump og Hillary Clinton sitt team:

Altså business as usual. Les mer på AmerikanskPolitikk.no.

Bernie fortsetter fram til District of Columbias primærvalg. Etter kunngjøringen fra president Barack Obama har Bernie Sanders vist tegn til å ville gi opp, men insisterer på at han skal fortsette i racet fram til primærvalget i District of Columbia. Pressesekretæren for Det hvite hus, Josh Earnest, sa at Sanders «ikke var overrasket» over Obamas støtte av Clinton etter tre samtaler i løpet av uken, og Sanders viser tegn til å ville å gi seg, ved å uttale at han ser fram til å «work together to defeat Donald Trump». Politico viser også til at Sanders holdt et politisk rally i D.C. i går kveld, men at han ikke er «klar» til å gi seg. Les mer.

Clinton leder foran Trump i ny nasjonal meningsmåling. Hillary Clinton leder med 42% foran Donald Trumps 39% i en ny nasjonal meningsmåling fra Fox News. Dette viser en forandring fra for tre uker siden, da Trump ledet med tre prosentpoeng foran Clinton i en Fox News meningsmåling. Pollster viser at Clinton leder med 44.8% foran Trumps 40.2% i et gjennomsnitt av alle meningsmålinger. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Bernie Sanders’ bitre nederlag» av Henrik Østensen Heldahl (AmerikanskPolitikk.no): «Tirsdagens valg kan sees som den endelige spikeren i kista for den allerede umulige oppgaven om å overtale partieliten, samtidig som det svekket hans påvirkningskraft i forhandlinger om endringer i partiplattformen og valgsystemet. Are Tågvold Flaten beskrev det som ‘en feberfantasi‘ til NTB at superdelegatene nå skal gå i mot ønsket til de demokratiske velgerne.»

«Lord of the Lies» av Timothy Egan (The New York Times): «Earlier this month, the world’s most battle-scarred cable news network did something extraordinary in this year of vaporous political contrails. While Donald Trump was delivering one of his easily debunked lies, CNN fact-checked him — in near real time at the bottom of the screen. “Trump: I never said Japan should have nukes (he did).” Thus read the chyron that shook the television world — maybe.»

«Historic Import of Clinton’s Victory is One More Source of Division» av Patrick Healy og Sheryl Gay Stolberg (The New York Times): «But like so much about Mrs. Clinton, her speech, which lit up televisions and smartphones and social media all day Wednesday, produced conflicting emotions. For some, it was an inspiring moment that brought home in a visceral way that Mrs. Clinton is the first woman to become the presumptive nominee of a major party. For others, there were chills and discomfort that this next step forward in our national story was unfolding with this particular woman.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.