Bernie Sanders’ håp om å vinne den demokratiske nominasjonen var over allerede før han tapte fem av seks valg på tirsdag. Hva nå?

Sanders-kampanjen utsatte sine samtaler med Clinton-leiren i håpet om at en seier i California, USAs største og mest mangfoldige delstat, skulle styrke hans hånd fram mot landsmøtet.

Men slik gikk det ikke. Han tapte med 12,6 prosentpoeng, på tross av at Vermont-senatoren brukte 18 dager på rad i California.

Tirsdagens valg kan sees som den endelige spikeren i kista for den allerede umulige oppgaven om å overtale partieliten, samtidig som det svekket hans påvirkningskraft i forhandlinger om endringer i partiplattformen og valgsystemet. Are Tågvold Flaten beskrev det som «en feberfantasi» til NTB at superdelegatene nå skal gå i mot ønsket til de demokratiske velgerne.

Det er tydelig at Sanders-kampanjen planla hele end game-strategien sin på å vinne California.

I følge en artikkel fra Politico var det Sanders selv som ba Jimmy Kimmel om å spørre Trump om han ville være villig til å debattere Sanders i California. Faktisk viser det seg at Sanders hadde overraskende mye å gjøre med detaljene i hvordan kampanjen hans skrudde opp temperaturen de siste ukene. Det var for eksempel Sanders selv som skrev om hans strategs uttalelse etter kaoset under delstatsmøtet i Nevada, for dermed å kritisere den politiske eliten for å ha fremkalt demonstrasjonene fra Sanders-tilhengerne.

Nå mister mange i Sanders-kampanjen jobben, samtidig som Obama og resten av partieliten gir sine støtteerklæringer til Clinton. Dette inkluderer senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts), venstresidens yndling, og en mulig fredsmegler mellom de to rivalene.

Rapportene fra innsiden er at Sanders frustrerer seg endeløst over å ikke få den respekten han mener han fortjener, samtidig som han ergrer seg over progressive demokrater som har valgt Clinton av det han mener er politiske årsaker.

«Kyniske, maktsultne kyllinger» (!) skal Sanders ha kalt disse.

I følge frustrerte kampanjemedarbeidere fra Politicos nevnte artikkel kostet Sanders’ avgjørelse om å kalle Clinton for ‘ukvalifisert til å bli president’ rett før primærvalget i New York dem dyrt i Clintons adopterte hjemstat. Det samme gjorde hans avgjørelse om å ikke matche Hillarys $300,000 med reklamebruk i Kentucky. Sistnevnte primærvalg ble tapt med kun 1924 stemmer.

«We are now actively destroying what Bernie worked so hard to build over the last year just to pick up two fucking delegates in a state he lost,» skrev kampanjemedarbeider Mike Casa i en e-post til kampanjesjef Jeff Weaver etter Nevada-skandalen.

Den endelige statusen for Bernie Sanders’ kampanje fikk vi i form av talen hans etter primærvalget i California, hvor han sa følgende: «The struggle continues!»

Han nevnte ikke Hillary Clinton med navn, noe han heller ikke gjorde i valgkamparrangementet i Washington, D.C. på torsdag.

Beskjeden på valgvaken i Sana Monica var at kampanjen nå beveger seg til D.C., som stemmer på tirsdag, og at kampen også vil fortsette etter valgkampens siste primærvalg. Da han besøkte Det hvite hus i går bekreftet samtidig Sanders at han skal bruke høsten på å prøve å forhindre at Trump blir president.

Men ingen støtteerklæring av Hillary Clinton riktig enda.

Bernies eneste sjanse til å ta nominasjonen er utfallet av FBI-etterforskningen av Hillarys epost-håndtering. Sanders vet at dette ikke er mer enn en våt drøm – eller «feberfantasi» – men hans motvillighet til å trekke seg viser hvor mye han har lyst til å vinne. Det viser også at kandidaturet hans ikke var en protest, men at det handlet om å vinne. Hans påvirkning på partiet kan ikke benektes, og er en seier i seg selv, men et tap gror ingen revolusjon.

Sanders kan uansett påvirke partiet kraftig i ukene framover. At han nekter å gi seg gjør at det demokratiske lederskapet ikke kan legge venstrefløya til side som de vanligvis gjør etter nominasjonsprosessen.

Sanders mener selv han holder høstens demokratiske seier i lomma, noe som er med på å forklare hvorfor han ønsker å utnytte posisjonen sin mest mulig.

Så hvorfor trekke seg?

Forrige gang Sanders stod ansikt til ansikt med det demokratiske lederskapets press til å trekke seg endte det med at han fikk velge fem av de 15 medlemmene av komiteen på landsmøtet som bestemmer partiplattformen. Hva han kan trylle fram ved å utsette samlingen av partiet vites ikke, men det er naturlig at endringer i nominasjonssystemet er på blokka. En redusering av antall superdelegater, samt å redusere antall lukkede primærvalg, antas å være noe av det Sanders ønsker å oppnå.

Sanders har flere ganger sagt at han ønsker å holde det gående helt til demokratenes landsmøte i slutten av juli. Så får vi se hvordan tapet i California, samt de prominente støtteerklæringene av Clinton, påvirker Sanders beslutning.

Vi får vente å se hva han sier etter tirsdagens valg i Washington, D.C.

Coverfoto: Bernie Sanders i San Diego, California, 5. juni 2016 (Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no).