Mer

  Morgenkaffen onsdag 8. juni: Hillary sikret seieren, Bernie kjemper videre

  God formiddag! Det er onsdag 8. juni, Hillary Clinton har sikret seg en historisk seier, og Morgenkaffen er servert!

  «My mother believed that life is about serving others, and she taught me never to back down from a bully. Which it turns out was pretty good advice. This Saturday would have been her 97th birthday, because she was born on June 4th, 1919. Some of you may know the significance of that date. On the very day my mother was born, in Chicago, Congress was passing the 19th Amendment to the Constitution.»

  Hillary Clinton brukte mye av talen sin på å sette øyeblikket hvor hun ble et av de store partienes første kvinnelige presidentkandidat i et historisk, samt et personlig perspektiv.

  Det kommer mer om nattens primærvalg i ukas episode av AMPOLCAST, som publiseres like etter lunsj.

  NYHETER

  Biden avdekker nytt datasystem som skal fremme kreftforskning. Da visepresident Joe Biden gjorde det klart at han ikke kom til å stille som presidentkandidat i årets valg uttalte han samtidig at dersom han skulle stilt og eventuelt blitt valgt til president så ville han bli kjent som den presidenten som kurerte kreft. Selv om det i ettertid har det blitt stilt spørsmål om hvor teoretisk mulig dette er, så avdekket i alle fall visepresidenten et helt nytt datasystem, som er det første av sitt slag for å bedre forståelsen av sykdommen og utvikle mer effektive behandlingsmåter. Les mer.

  Seksuelt overgrep på Universitet i Stanford får mye oppmerksomhet. To brev, et fra offeret og et fra faren til den dømte, har nemlig utløst en nasjonal samtale om seksuelle overgrep i USA. De to brevene kaster et svært ulikt bilde av Brock Turner, mannen som er dømt for seksuelt overgrep mot en bevisstløs kvinne. Brevet til offeret er på over 7,000 ord og forteller hvordan hendelsen har ødelagt livet hennes. Brevet til faren, Dan Turner, beskriver hvordan en natt har ødelagt livet til sønnen som hadde en så lys framtid foran seg. Brock ble dømt til seks måneders fengsel, men kan bli sluppet ut etter tre med god oppførsel. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Stor kveld for Hillary Clinton. Med seire i nattens primærvalg i California, New Jersey, New Mexico og South Dakota sikret Clinton seg et flertall av de bundne delegatene. Bernie Sanders vant på sin side primærvalget i Montana og caucus-valget i North Dakota. Clinton gjorde det mye sterkere enn forventet i både South Dakota og Montana, samtidig som hun holdt unna for Bernie Sanders’ storoffensiv i California. Clinton inntar nå rollen som den første kvinnelige presidentkandidaten fra ett av de to store partiene (selv om de rundt 200 superdelegatene hun trenger for å sikre seg nominasjonen ikke avgir sine stemmer før på landsmøtet i juli). Clinton puttet dette i perspektiv i en tale som vil bli husket som en av hennes beste, med historiske referanser til kvinnekampen, samt personlige anekdoter fra hennes nære forhold med sin egen mor.

  CNN har nå også erklært Clinton som vinneren av California. I skrivende stund leder hun med 56,3 prosent mot Sanders’ 42,8 prosent, med 84 prosent av stemmene talte.

  Clintons tale kan du se i sin helhet her:

  Bernie gir ikke opp. Tross en veldig skuffende kveld gir ikke Bernie Sanders opp kampen om den demokratiske nominasjonen. I sin tale lovet han å fortsette kampanjen fram til primærvalgsesongen avsluttes i Washington, D.C. neste tirsdag, og videre mot landsmøtet. Mest oppsiktsvekkende var det at Sanders ikke nevnte sin konkurrent en eneste gang, i en tale hvor han valgte å fokusere på hans hjertesaker, og å holde den politiske bevegelsen gående. Talen ble avsluttet med kampropet «thank you all, the struggle continues!»

  Obama trer inn i valgkampen. Med denne uttalelsen la Obamas pressesekretær fram presidentens rolle i tiden som kommer. Det forventes at Obama, som til nå har holdt seg på sidelinjen, vil komme med en offentlig støtteerklæring av Clinton om kort tid. Presidenten takker og gratulerer begge kandidatene for sine kampanjer, samtidig som den avslører at Sanders kommer til å besøke Det hvite hus på torsdag.

  Trump prøver å skille mellom ham og Clinton når det gjelder forsvarspolitikk, men begge støttet amerikansk intervensjon i både Libya og Irak. Donald Trump – som i natt vant alle GOPs fem primærvalg – har lenge vært en utradisjonell figur innenfor amerikansk politikk, og spesielt innenfor forsvars- og utenrikspolitikken, hvor han blant annet har tatt til ordet for å legge ned NATO og gi atomvåpen til Japan. Han har også lenge kalt både Irak-krigen og intervensjonen i Libya for katastrofer, gjort av dumme politikere. Men nå begynner Trump å bli mer og mer presset for det finnes nemlig ingen bevis på at Trump var mot noen av krigene før de startet, snarere tvert imot så finnes det flere videoer hvor Trump tar til ordet for amerikansk intervensjon. Så er vel spørsmålet hva velgerne egentlig tror. Hillary Clinton er i alle fall mer kjent enn Trump for sin støtte til begge de to intervensjonen. Les mer.

  Paul Ryan kaller Trumps angrep rasistisk, men opprettholder støtten. Speaker i Representantens hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. Distrikt) beskriver Donald Trumps angrep på dommeren i Trump University-saken for “the textbook definition of a racist comment”. Han henger seg dermed på kritikken som har kommet fra en rekke republikanske politikere som Newt Gingrich og Mitch McConnell. Til tross for dette opprettholder de støtten til Trump og Ryan forklarer hvorfor “I think that should be absolutely disavowed. It’s absolutely unacceptable. But do I believe that Hillary Clinton is the answer? No, I do not”. Les mer.

  Lindsey Graham opprettholder derimot sin motstand mot Trump, og oppfordrer andre republikanere til å trekke tilbake sine støtteerklæringer. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har lenge vært en av de sterkeste kritikerene av Donald Trump, men etterhvert som at partiet har samlet seg om kandidaten så har Graham blitt stående igjen ganske alene. Han har gjort det klart at han aldri kommer til å støtte Trump, og oppfordrer andre republikanere som allerede har erklært sin støtte til Trump for å trekke denne tilbake (noe Illinois-senator Mark Kirk har gjort). Så spørs det hvor populært det er blant velgere som allerede har innfunnet seg med at Trump blir kandidaten. Les mer.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Les de fullstendige resultatene fra primærvalgene i California, Iowa, Montana,New Jersey, New Mexico og North Carolina (kun til Huset), eller få med deg høydepunktene nedenfor. Merk at California ikke er ferdige med stemmetellingen ennå:

  California senator: Som ventet gikk to demokrater videre fra innledende runde i California. Delstatens justisminister Kamala Harris tok 41%, mens kongresskvinne Loretta Sanchez tok 19%. Beste republikaner ble tidligere partileder Duf Sundheim på 9%.

  Iowa senator: Demokratene nominerte tidligere viseguvernør Patty Judgetil partiets kandidat mot den republikanske senatoren Charles Grassley i november. Judge vant 48 – 39 over delstatssenator Rob Hogg.

  California distrikt 1: Kongressmann Doug LaMalfa (R) fikk følge av advokat Jim Reed (D) til november.

  California distrikt 8: Kongressmann Paul Cook (R) vant, men det er foreløpig uklart hvem han får følge av til november. Demokraten Rita Ramirez har 20%, mens republikaneren Tim Donnelly har 19%, med 33% opptalt.

  California distrikt 16: Kongressmann Jim Costa (D) fikk følge av bondeJohnny Tacherra (R) til november.

  California distrikt 17: Her gikk to demokrater videre. Som ventet blir det omkamp mellom kongressmann Mike Honda og forretningsmann Ro Khanna, som også gikk videre i 2014.

  California distrikt 21: Det er fortsatt usikkert hvem dem republikanske kongressmannen David Valadao får følge av til november, siden det er svært jevnt mellom forsvarsanalytiker Daniel Parra og advokat Emilio Huerta(begge demokrater).

  California distrikt 24: Her vant Salud Carbajal (D), mens det er for jevntmellom forretningsmann og delstatsrepresentant Katchik Achadjian og forretningsmann Justin Fareed til å vite hvem som blir nummer to. Setet blir ledig fordi kongresskvinne Lois Capps (D) avstår fra gjenvalg.

  California distrikt 25: Kongressmann Steve Knight (R) fikk følge av advokat Bryan Caforio til november.

  California distrikt 31: Kongressmann Pete Aguilar (D) fikk følge av forretningsmann og 2014-kandidat Paul Chabot (R).

  California distrikt 44: Her gikk de to demokratene delstatssenatorIsadore Hall og advokat Nanette Barragan videre til november. Setet blir ledig fordi kongresskvinne Janice Hahn (D) avstår fra gjenvalg.

  California distrikt 46: Her gikk tidligere delstatssenator Lou Correa (D)videre, men det er foreløpig uklart hvem som tar den andre plassen. Setet blir ledig fordi kongresskvinne Loretta Sanchez (D) stiller til Senatet.

  California distrikt 52: Det er fortsatt uklart hvem kongressmann Scott Peters (D) fikk følge av til november.

  Iowa distrikt 1: Demokratene nominerte bystyremedlem og partiets kandidat til viseguvernør i 2014, Monica Vernon. Hun møter kongressmannRod Blum (R) i november.

  Iowa distrikt 3: Demokratene nominerte veteran Jim Mowrer til å møte kongressmann David Young (R) i november.

  Iowa distrikt 4: Kongressmann Steve King vant en grei 65 – 35 seier over delstatssenator Rick Bertrand i nattens republikanske primærvalg. Bertrand hadde støtte fra deler av delstatens mektige etanolindustri, som ikke likte Kings støtte til Ted Cruz, som er skeptisk til den massive subsidieringen av dette produktet.

  New Jersey distrikt 7: Kongressmann Leonard Lance vant en grei seier med 54 – 33 over forretningsmann David Larsen i det republikanskeprimærvalget. Larsen tok 46% i 2014.

  North Carolina distrikt 2: Det republikanske nominasjonsvalget i dette distriktet hadde satt to kongressrepresentanter opp mot hverandre. Nattens vinner ble kongressmann George Holding, som beseiret kongresskvinneRene Ellmers 53 – 24.

  North Carolina distrikt 3: Kongressmann Walter Jones tok en knusende 65 – 15 seier over den politiske konsulenten Taylor Griffin i det republikanske primærvalget. Griffin prøvde seg i 2014 også, og tok 45% den gang.

  North Carolina distrikt 9: Kongressmann Robert Pittenger (R) er i en svært jevn match i natt, og har en syltynn ledelse med 142 stemmer og 35% mot pastor Mark Harris. Alle stemmer skal være opptalt, men her kan det komme endringer. North Carolina distrikt 12: Kongresskvinne Alma Adams (D) ble renominert i et distrikt som bare inneholder halvparten av de velgerne hun hadde i 2014. Hun tok 42% mot 29% for tidligere delstatssenatorMalcolm Graham.

  North Carolina distrikt 13: Dette distriktet ble tegnet uten noen eksisterende kongressrepresentant i seg. Den republikanske nominasjonen ble vunnet av skytebaneeier og landbruksinvestor Ted Budd, med bare 20%. Demokratene ser ut til å ha nominert tidligere fylkesråd Bruce Davis, som har en 112-stemmers margin ned til eiendomsmegler Bob Isner.

  Ohio distrikt 8: Den republikanske forretningsmannen Warren Davidsontok en lett 77 – 21 seier over demokraten Corey Foister i nattens suppleringsvalg. Så fort Davidson sverges inn, er Huset igjen fulltallig.

  DAGENS ARTIKLER

  Kan Clinton kontre Trumps geriljataktikk? av Vårin Alme (AmerikanskPolitikk.no) «Den amerikanske presidentvalgkampen har så langt lignet asymmetrisk krig; en politisk underdog har feid en rekke konvensjonelt sett sterkere rivaler av banen ved å ta i bruk ukonvensjonelle midler. Nå blir spørsmålet om Hillary Clinton vil lide samme skjebne i møte med Donald Trumps taktikk.»

  14 Republican Excuses for Donald Trump’s Racism av William Saletan (Slate) «He has repeatedly accused Gonzalo Curiel, the federal judge who is hearing a fraud case against Trump University, of bias and unfitness because Curiel—who was born in Indiana—is “Mexican.” This weekend, Trump added that a Muslim judge might be similarly incapable of treating him fairly. Meanwhile, Trump repeated his call for a ban on Muslims entering the United States.»

  Would Elizabeth Warren Even Want to Be Vice President? av Clare Foran (The Atlantic) «While Warren is widely considered a progressive icon, Democrats could end up in a precarious situation if she becomes Hillary Clinton’s running mate. To defeat Donald Trump, Clinton will need to unite her party after a fractious primary battle with Bernie Sanders. For now, Sanders remains in the race, but on Monday the Associated Press reported that Clinton had amassed enough delegates to secure the nomination. If Clinton believes she has placated Sanders supporters by selecting Warren as her vice president, she may run a more moderate campaign in a bid to appeal to Republicans and Independents.»

  Henrik Østensen Heldahl har bidratt til dagens utgave.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også