Den originale gerrymanderen var oppkalt etter Elbridge Gerry, som var guvernør i Massachusetts. Han var ansvarlig for å tegne det ovenstående distriktet, som noen syntes lignet en salamander. Da var veien kort til ‘gerrymander’. (Foto: Wikipedia)

Primærvalgsesongen 2016 fortsetter med nominasjonsvalg for Representantenes hus fra North Carolina. Her ble sesongen kastet ut i kaos av en føderal domstol, som etter at påmeldingsfristen hadde gått ut fant det for godt å forkaste delstatens kongressdistrikt.

NC redistricting 2016
Det nye kartet. (Illustrasjon: Delstatsforsamlingen i NC)

Delstatsforsamlingen har tegnet nye kart, som til dels er ganske forskjellige fra de opprinnelige og har måttet sette nye tidsfrister for påmelding og primærvalg. I tillegg er den andre valgomgangen sløyfet for i år.

På den annen side har avgjørelsen ført til at to representanter er tegnet inn i samme distrikt; et nytt distrikt har ingen representant, men 22 kandidater – og i tre distrikter er det reell fare for at den sittende representanten kastes. Slik sett skal det føderale rettsapparatet ha honnør for å gi oss nerder litt mer spenning i hverdagen.

Valglokalene stenger kl. 01:30 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

REPRESENTANTER

North Carolina har 13 kongressdistrikt og det er primærvalg i 11 av dem.


Distrikt 2 ligger fortsatt sentralt i staten, men er flyttet nordøstover og inneholder nå bare 18% av de opprinnelige velgerne, men 45% av de i det gamle distrikt 13.

Rene Ellmers. (Foto: Kongressen)
For moderat: Rene Ellmers. (Foto: Kongressen)

Republikaner Renee Ell­mers (f.1964) ble første gang valgt inn fra det 2. distriktet på en Tea Party-bølge i 2010, men etter at hun kom til Washington har hun vært mye mer kompromissvillig og ikke minst på god fot med partiledelsen enn det de fleste Tea Partyerne liker.

Det gikk sågar rykter i fjor høst om at hun hadde et forhold til majoritetsleder Kevin McCarthy fra California, men disse ble blankt avvist av begge. Hun hadde flere utfordrere i det gamle distriktet, men alle har nå trukket seg.

Greg Brannon. (Foto: Wikipedia)
For radikal: Greg Brannon. (Foto: Wikipedia)

Mot henne stiller i stedet lege og to ganger tapende kandidat til senatsnominasjonen, Greg Brannon. Som jeg tidligere skrev i forbindelse med det valget i mars, var Bannon en Tea Party-inspirert pest og plage for senator Thom Tillis i 2014 og i noen grad for Richard Burr i våres.

Jeg tviler på om han når opp i denne kampen, men en seier kan ikke helt utelukkes.

George Holding. (Foto: Kongressen)
Akkurat passe: George Holding. (Foto: Kongressen)

Med årets nytegning kommer imidlertid en svært tøff utfordring fra kongressmann George Hol­ding (f.1968) i det gamle distrikt 13. I motsetning til Ellmers har han et greit forhold til grasrota i sitt distrikt og anses som en potensiell senatskandidat om noen år.

Holding har samlet inn klart mest penger av de tre og er favoritt i natt, men Ellmers har fått støtte fra Donald Trump, som til og med har spilt inn en automatisert telefonreklame for henne. Dog har ikke Trumps suksess i presidentvalget gitt noen resultater på lavere nivå, så det gjenstår å se om Ellmers kan surfe på samme bølge.

Fordel Holding.

For demokratene stiller forretningsmann Elton Brewington, advokatene Steven Hight, John McNeil og Jane Watson og farmasidirektør Ron Sanyal.

Helt uinteressant.


NC03 Jones & Griffin
Omkamp: Walter Jones og Taylor Griffin. (Foto: Kongressen / Hjemmeside)

Distrikt 3 omfatter nå mesteparten av kyststrøkene nord for Wilmington, helt opp til delstatsgrensen mot Virginia og innholder 81% av det gamle distriktet.

Republikaner Walter Jones (f.1943) var opprinnelig demokrat, og tapte et kongressvalg i 1992 for dette partiet. Han byttet parti og vant 1994. Han tok nesten 68% i 2014.

Jones har ofte ertet på seg eget parti (han var første republikaner til å stemme mot krigen i Irak og han har støttet Obamas Iran-avtale) og har ofte hatt interne utfordrere. I 2014 slo han politisk konsulent og tidligere rådgiver for George W. Bush, Taylor Griffin med bare 6% og Griffin stiller til omkamp. I tillegg stiller datatekniker Phil Law.

Det er mulig at de nye velgerne blir siste spiker i kista for Jones, men jeg holder ham fortsatt som svak favoritt.

For demokratene stiller aktivist David Hurst og forretningsmann Ernest Reeves.

Uinteressant.


David Price. (Foto: Kongressen)
Gruser i november: David Price. (Foto: Kongressen)

Distrikt 4 ligger fortsatt i de sentrale strøk av staten, men er tegnet mer kompakt og inneholder kun 62% av det gamle.

Det besittes av demokraten David Price, som er helt trygg. To republikanere kjemper om retten til å bli gruset i november; forretningsmann Teiji Kimball og eiendomsinvestor Sue Googe.

Uinteressant.


NC05 Virginia Foxx
Trygg: Virginia Foxx. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 omfatter det nordvestlige hjørnet av staten, og inneholder 73% av det forrige distriktet.

Republikaner Virginia Foxx (f.1943) ble første gang valgt i 2004. Hun får intern motstand fra tidligere sosialarbeider Pattie Curran, men skal være helt trygg.

For demokratene stiller kandidaten fra 2014, softwareutvikler Josh Brannon, pensjonist Jim Roberts og universitetsdirektør Charlie Wallin.

Uinteressant.


NC06 Mark Walker
Preacher man: Mark Walker. (Foto: Kongressen)

Distrikt 6 dekker de nordlige, sentrale deler av staten, men det nye distriktet inneholder bare 50% av det gamle.

Republikaner og baptistpredikant Mark Walker (f.1969) holdt setet med knappe 59% i 2014, og kunne i utgangspunktet vært usikker med så mange nye velgere.

Eneste motstand kommer imidlertid fra selger Chris Hardin, som knapt har drevet valgkamp.

Trygg renominasjon.


Richard Hudson. (Foto: Kongressen)
Broiler: Richard Hudson. (Foto: Kongressen)

Distrikt 8 dekker de sørlige, sentrale deler av staten, men har beholdt bare 42% av de forrige velgerne.

Richard Hudson (f.1971) hadde en rekke stabsjobber for republikanske politikere før han beseiret en sittende demokrat i 2012 og tok knappe 65% i 2014.

Tim D'Annunzio. (Foto: HJemmeside)
Klin kokos: Tim D’Annunzio. (Foto: Hjemmeside)

Han utfordres internt av konspigærning Tim D’Annunzio. Blant mannens ravende gale utspill er å hevde at han er Jesu tilbakekomst, at han har funnet Paktens Ark i Arizona og at Gud ville droppe en 1,600 km høy pyramide ned på Grønland for å skape et nytt Jerusalem. Som om ikke det var nok har han forsøkt å gjenopplive sin fars lik.

I dette perspektivet er det egentlig småtteri at han er blitt dømt for ikke å betale barnebidrag, at han ble tuppet ut av forsvaret for narkobruk og at han har sittet i fengsel for væpnet ran.

Trygg renominasjon.


Distrikt 9 ligger i de sørlige, sentrale strøk og utgjør en lang, tynn linje langs deler av delstatsgrensen mot South Carolina. Det inneholder kun 39% av velgerne i det forrige distriktet.

Robert Pittenger. (Foto: Kongressen)
Under etterforskning: Robert Pittenger. (Foto: Kongressen)

Republikaner Robert Pittenger (f.1948) var tapende kandidat til viseguvernørvervet i 2008. Han vant et bittert primærvalg og tok knappe 52% mot en sterk demokrat i 2012, men hadde ingen motstandere i 2014. Han er for tiden under etterforskning av FBI pga. mulige irregulariteter knyttet til eiendomsfirmaet familien driver.

UNCORRECTED PROOFS Union County Commissioners and staff
Lokal base: Todd Johnson. (Foto: Union County)

Pittenger får intern motstand fra pastor og tapende senatskandidat Mark Harris og tidligere fylkesråd Todd Johnson.

Mark Harris. (Foto: Twitter)
Har støtte: Mark Harris. (Foto: Twitter)

Johnson har fortsatt en base i det nytegnede distriktet, mens Harris kom 3. plass, med 17,5% i senatsnominasjonen i 2014 og har støtte fra tidligere kongresskvinne Sue Myrick. De har samlet inn omtrent like mye penger, men ligger langt bak Pittenger.

Pittenger blir neppe noen gang elsket av velgerne, hverken i dette distriktet eller det gamle, men han er såpass kjent i delstaten at jeg regner ham som favoritt her.


Patrick McHenry. (Foto: Kongressen)
Uendret distrikt: Patrick McHenry. (Foto: Kongressen)

Distrikt 10 ligger i de sørvestlige deler av staten og her er kun 4% endret.

Patrick McHenry (f.1975) har hatt flere jobber for republikanere før han ble første gang valgt i 2004. Han tok 61% i 2014, men får intern konkurranse fra privatdetektiv Jeffrey Baker, pensjonert postmester Jeff Gregory og lege Albert Wiley Jr.

Ingen av dem har samlet inn noe særlig og McHenry skal få lett renominasjon.


Mark Meadows. (Foto: Kongressen)
Uinteressant motstand: Mark Meadows. (Foto: Kongressen)

Distrikt 11 dekker de vestlige deler av delstaten og også her er kun 4% endret.

Republikaner Mark Meadows (f.1959) ble første gang valgt i 2012 og tok nesten 63% i 2014.

Demokratene har en nominasjonsstrid mellom bystyremedlem Rick Bryson og tidligere rakettforsker Tom Hill.

Uinteressant.


Distrikt 12 inneholder kun 52% av det forrige og er forskjøvet fra å være en lang, tynn tarm opp fra delstatsgrensen mot South Carolina til de nordlige deler av staten, til et kompakt område rundt Charlotte. Det ble også en god del hvitere, selv om over halvparten av de demokratiske velgerne fortsatt er svarte.

Alma Adams. (Foto: Kongressen)
Måtte flytte: Alma Adams. (Foto: Kongressen)

Demokraten Alma Adams (f.1946) holdt setet med 75% i 2014, men er fra Greensboro, som nå er over 14 mil utenfor de nye grensene. Hun har alt meldt flytting til Charlotte.

Hun får intern motstand fra tidligere delstatssenator Malcolm Graham, de tre delstatsrepresentantene Tricia Cotham, Carla Cunningham, og Rodney Moore (som har suspendert sin kampanje), veteran Gardenia Henley og tidligere delstatssenator Rick Miller.

Malcolm Graham. (Foto: NC State Senate)
Farlig: Malcolm Graham. (Foto: NC State Senate)

Av disse er trolig Graham den farligste konkurrenten. Han tok andreplass, med 24% mot Adams i nominasjonen i 2014 og er fra Charlotte, som er tyngdepunktet i det nye setet. På hjemmebane kan han vise seg sterkere.

NC12 Tricia Cotham
Eneste hvite: Tricia Cotham. (Foto: Facebook)

Cotham er den eneste hvite kandidaten og dersom de svarte stemmene splittes kan hun meget vel vinne; det kan være en særlig fordel for henne at det ikke er mer enn en valgrunde i år, slik at de svarte stemmene ikke kan konsolideres. Også hun er imidlertid fra Charlotte, og kan komme til å splitte stemmene med Graham.

Det er flere som kan vinne her i natt, men jeg holder en knapp på at Adams får renominasjon.

For republikanerne stiller pastor Leon Threatt, finansrådgiver Ryan Duffie og tidligere dommer Paul Wright, som tok 8% i senatsnominasjonen i mars.

Helt uinteressant.


Distrikt 13 ble kraftig endret i årets nytegning og omfatter nå tre omtrent like deler av forskjellige distrikt, pluss to mindre deler av andre. Det ble forskjøvet vestover og inneholder nå sentrale og vestlige områder av staten.

Republikaner George Hol­ding stiller i det 2. distriktet og dette distriktet er dermed åpent. Det har sett en lang kø av kandidater og til slutt endte vi opp med 17 republikanere og 5 demokrater. Det ble gjort litt mer demokratisk i omtegningen, så selv om republikanerne starter som favoritter er det ikke helt umulig for en sterk demokrat å vinne her.

NC13 Andrew Brock
Favoritt: Andrew Brock. (Foto: NC State Senate)
NC13 Matt McCall
Sterkt nettverk: Matt McCall. (Foto: Twitter)

Det mest kjente navnet er nok delstatssenator og politisk konsulent Andrew Brock, som har representert en del av dette distriktet siden 2003. Han er solid konservativ og har den folkevalgte erfaringen som trengs.

Det ryktes videre at fylkesfunksjonær og fylkespartieder Matt McCall har et sterkt nettverk på bakken i distriktet, og slike valgkampapparat kan være utslagsgivende i jevne valg med mange kandidater.

Tedd Budd. (Foto: Facebook)
Støttes av Club for Growth: Tedd Budd. (Foto: Facebook)
Julia Howard. (Foto: NC State House)
Støttes av eiendomsmeglerne: Julia Howard. (Foto: NC State House)

Landbruksinvestor og skytebaneeier Ted Budd har fått støtte fra Club for Growth. Den velstående, fiskalkonservative gruppen har kjøpt reklame for en del hundre tusen for å støtte ham.

Delstatsrepresentant og eiendomsmegler Julia Howard har fått flere hundre tusen i reklamehjelp fra den nasjonale eiendomsmeglerforeningen og har en lokal base av tilhengere og et kjent navn etter 28 år i delstatshuset.

Videre stiller fylkesrådene Dan Barrett og Hank Henning, delstatsrepresentantene John Blust og Harry Warren, PR-arbeider og aktivist Kay Daly, sykehuskonsulent Kathy Feather, advokatene Chad Gant og Jim Snyder, tidligere bystyremedlem Vernon Robinson, advokat og tidligere CIA-agent George Rouco (som opprinnelig stilte i det 9.), eiendomsmegler Farren Shoaf, eiendomsinvestor David Thompson og stiftelsesdirektør Jason Walser.

De fire førstnevnte har alle en plausibel vei til nominasjonen, men med så mange kandidater er det umulig å si noe vettugt om hvem som vinner.

Bruce Davis. (Foto: Facebook)
Erfaring: Bruce Davis. (Foto: Facebook)
Bob Isner. (Foto: Facebook)
Forbindelser: Bob Isner. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller filmmaker Adam Coker, tidligere fylkesråd Bruce Davis, pastor og advokat Mazie Ferguson (som tok 43% i nominasjonen til arbeidskomissær i mars), forretningsmann Kevin Griffin (som tok 11% i senatsnominasjonen i mars) og eiendomsmegler Bob Isner.

Davis har erfaring som folkevalgt, men har også tapt tre nominasjonsvalg på rappen. Isner har en del gode forbindelser og har samlet inn brukbart med penger. Både Griffin og i enda større grad Ferguson gjorde det overraskende bra i nominasjonsvalget i mars.

Det er med andre ord helt åpent hvem som tar denne nominasjonen.