President Herbert Hoovers barndomshjem i West Branch, Iowa. (Foto: Privat)

Nominasjonsvalgene ruller videre og denne uken har vi en av de travleste valgdagene før november.

I tillegg til California (egen post) og representantvalgene i North Carolina (egen post) er det primærvalg i Iowa, Montana, New Jersey og New Mexico. Dertil er det suppleringsvalg i OH-8.

IOWA

Iowa har primærvalg til Senatet og til Huset. Valglokalene stenger kl. 04:00, norsk tid. Du kan følge oppptellingen hos Associated Press.

SENATOR

Delstatsrepresentant og kongressmann Chuck Grassley (f.1933) ble første gang valgt i 1980. Han tok 64.5% i 2010 og stiller til gjenvalg.

(Foto: Offisielt)
Gammel traver: Patty Judge. (Foto: State of IA)

Fire demokrater kjemper om å få utfordre ham; bonde og tidligere viseguvernør og landsbrukskommissær Patty Judge, advokat og delstatssenator Rob Hogg, advokat og ex-delstatssenator Tom Fiegen og veteran og ex-delstatsrepresentant Bob Krause.

Judge kom inn i bildet kort tid før påmeldingsfristen og med sitt nettverk av kontakter etter mange år i diverse posisjoner, må hun regnes både som partiets foretrukne kandidat og som svak favoritt til nominasjonen.

(Foto: Iowa State House)
Mye støtte: Rob Hogg. (Foto: IA State House)

Dog har Hogg samlet en drøss støtteerklæringer fra de fleste demokratiske medlemmer av delstatsforsamlingen og kan ikke utelukkes. Han har mer støtte på grasrotplan enn Judge, og det kan være utslagsgivende i et primærvalg.

Fiegen og Krause har derimot samlet lite med penger og støtte.

Judge er favoritt, men jeg blir ikke direkte sjokkert om Hogg vinner.

REPRESENTANTER

Iowa har primærvalg i 3 av 4 kongressdistrikt.


Det 1. distriktet omfatter det nordøstlige hjørnet av staten.

Republikaner Rod Blum (f.1955) tok dette åpne, demokratiske setet i 2014.

(Foto: Facebook)
Prøver igjen: Pat Murphy. (Foto: Facebook)

To demokrater kjemper om retten til å forsøke å ta det tilbake. Den ene er mannen Blum slo for to år siden, forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Pat Murphy. Etter tapet har Murphy fått problemer med pengeinnsamlingen og aktivistene i EMILYs List har kjørt reklamer mot ham pga. hans konservative abortsyn. Navnet er dog godt kjent i distriktet og han har fortsatt en del lokale støttespillere.

Foto: Twitter
Prøver også igjen: Monica Vernon. Foto: Twitter

Den andre er Monica Vernon, som tapte 37-24 for Murphy i 2014. Hun er bystyremedlem i Cedar Rapids, forretningskvinne og etter at hun tapte her, ble hun også nominert som partiets kandidat til viseguvernør. De fleste nasjonale demokrater foretrekker henne, men som i 2014 er det et ankepunkt at hun var republikaner frem til 2009. Hun har dog samlet inn klart mest penger.

Murphy kan håpe på høyere og mer vennligsinnet valgdeltagelse i år, men kan få vansker med Vernon, som kan peke på at Murphy hadde sin sjanse i 2014 og feilet.

Vernon har et svakt favorittstempel i natt.


Distrikt 3 omfatter det sørvestlige hjørnet av staten, inkludert delstatshovedstaden Des Moines.

Republikaneren David Young (f.1968) vant valget i 2014 med nesten 53%, men som den gang får han intern motstand fra lærer Joe Grandanette.

Grei renominasjon.

(Foto: Facebook)
Samlet inn mest: Jim Mowrer. (Foto: Facebook)
Mike Sherzan. (Foto: Facebook)
Egne penger: Mike Sherzan. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller investor Mike Sherzan, forretningsmann Desmund Adams og veteran Jim Mowrer, som var partiets kandidat mot Steve King i 2014.

Sherzan har i noen grad finansiert egen kampanje, mens Mowrer har backing fra mesteparten av partiapparatet og har samlet inn desidert mest penger.

Her kan det bli veldig jevnt, men jeg holder Mowrer som knapp favoritt foran Sherzan i natt.


IA04 Steve King
Støttet Cruz: Steve King. (Foto: Kongressen)

Distrikt 4 omfatter det nordøstlige hjørnet av staten.

Republikaner Steve King (f.1949) har representert overlappende områder siden 2003. Han tok knappe 62% i 2014, men får intern motstand fra eiendomsutvikler og delstatssenator Rick Bertrand.

IA04 Rick Bertrand
Landbrukets nikkedukke: Rick Bertrand. (Foto: Iowa State Senate)

Motstanden finansieres av mektige landbrukinteresser i delstaten, nærmere bestemt etanolindustrien. De likte ikke at King før årets første valgmøter ga sin støtte til Texas-senator Ted Cruz, som er skeptisk til de store subsidiene landbruket her får for å produsere biobrennstoff til biler.

Nå har de tydeligvis bestemt seg for å straffe King, som ellers er ganske fornøyd med subsidiene. Imidlertid har Bertrand skuffet stort ved knapt å samle inn penger og heller ikke dukket opp på et par valgkampmøter.

Dette bør bli grei seier til King.

MONTANA

Montana har kun ett eneste primærvalg, og det er til guvernørposten. Valglokalene stenger kl. 04:00, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

MT guv Steve Bullock
Guvernør Steve Bullock. (Foto: Wikipedia)

For demokratene stiller guvernør Steve Bullock til gjenvalg. Han utfordres av tidligere delstatssenator Bill McChesney, hvis viktigste grunn for å stille var at dersom Bullock ikke hadde hatt motstand til nominasjonen, måtte han ha levert tilbake en anseelig pengesum, som han nå istedet kan bruke på valgkamp.

Grei renominasjon.

MT guv Greg Gianforte
Greg Gianforte. (Foto: Wikipedia)

For republikanerne stiller forretningsmann og milliardær Greg Gianforte. Han får en knapt seriøs utfordring fra Terry Nelson, som leder arealplankontoret i Ravalli fylke.

Nelsons grunn til å stille er for å få mer oppmerksomhet om den vestlige, folkerike delen av staten og han beskylder Gianforte for å være for fokusert på den østlige, folkefattige.

Grei seier til Gianforte.

NEW JERSEY

Her er det primærvalg i 9 av 12 kongressdistrikt. Valglokalene stenger kl. 02:00, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.


Donald Norcross. (Foto: Kongressen)
Utrygg eller paranoid: Donald Norcross. (Foto: Kongressen)

Distrikt 1 ligger i den sørvestlige del av staten og omfatter forsteder til Philadelphia.

Demokraten Donald Norcross (f.1958) vant distriktet i et suppleringsvalg i 2014. Han utfordres fra venstre av aktivist og strategikonsulent Alex Law, som ikke har samlet inn særlig med penger.

I utgangspunktet burde dette være grei skuring, men Norcross synes å være merkelig bekymret; han har lånt sin egen kampanje 235.000 dollar og en demokratisk PAC har sendt ut reklame for 150.000 for ham. Selveste Barack Obama har støttet ham offentlig. Enten sitter Norcross på noen skumle, interne målinger, eller så er han paranoid.

Jeg tipper han blir greit renominert.


Distrikt 2 omfatter hele den sørlige delen av staten inkludert Atlantic City.

Republikaneren Frank LoBiondo (f.1946) har representert området siden 1995. For demokratene stiller forretningsmann Dave Cole og aktivist Tino Rozzo.

Denne nominasjonen har kun akademisk interesse.


Tom MacArthur. (Foto: Kongressen)
Svak motstand: Tom MacArthur. (Foto: Kongressen)

Distrikt 3 omfatter sørlige sentrale strøk, fra kysten til delstatsgrensen mot Pennsylvania.

Tidligere borgermester Tom MacArthur (f.1960) holdt setet for republikanerne med knappe 55% i 2014.

Setet er av typen demokratene må ta om de skal ha håp om å vinne tilbake Huset, men de stiller to ganske svake kandidater; bareier og tidligere bystyremedlem Jim Keady og bankansatte Frederick John LaVergne.

Keady tapte et valg til delstatsforsamlingen i 2015, mens LaVergne tok 2% i et annet valg, der han stilte for et tredjeparti.

Det er med andre ord uinteressant hvem av dem som vinner i natt.


Christopher Smith. (Foto: Kongressen)
Også trygg: Christopher Smith. (Foto: Kongressen)

Distrikt 4 omfatter sentrale strøk inkludert deler av delstatshovedstaden Trenton.

Republikaner Christopher Smith (f.1953) ble første gang valgt i 1980 og tok 68% i 2014. Han utfordres internt av juveler Bruce MacDonald.

Trygg renominasjon.


Scott Garrett. (Foto: Kongressen)
No homo: Scott Garrett. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 ligger helt nord i staten og dekker grenseområdet mot Pennsylvania i vest og New York i øst.

Repubiikaneren Scott Garrett (f.1959) ble første gang valgt i 2002. Han tok nesten 56% i 2014, men mange av hans tidligere pengedonorer har vendt seg mot ham pga. hans uforsonlige holdninger mot homofile og det søkkrike handelskammeret misliker hans motstand mot import-eksportbanken.

Han får intern konkurranse fra miljøkonsulent Michael Cino og entreprenør Peter Vallorosi uten at noen av dem skal ha noen sjanse i natt.

Trygg renominasjon.


Distrikt 7 omfatter de vestlige deler av staten med en tarm ut mot New York.

Leonard Lance. (Foto: Kongressen)
Utfordres igjen: Leonard Lance. (Foto: Kongressen)
David Larsen. (Foto: Facebook)
Utfordrer igjen: David Larsen. (Foto: Facebook)

Den moderate republikaneren Leonard Lance (f.1952) har representert overlappende områder siden 2008 og tok 59% i november 2014. Han fikk en overraskende sterk utfordring i primærvalget forrige gang fra forretningsmannen David Larsen (som også stilte i 2010 og 2012), og vant bare 54-46.

Larsen stiller igjen i 2016. Her er det noe av en ideologisk konflikt, siden han fremstår som en ‘ekte konservativ’ i kontrast til den mer moderate Lance.

I tillegg stiller enda en ‘ekte konservativ’; forretningsmannen Craig Heard.

Lance er fortsatt favoritt, men Larsen kan gjøre dette interessant.


Distrikt 8 omfatter deler av Newark og urbane områder langs kyststripen mot grensen til New York.

Demokraten Albio Sires (f.1951) ble valgt i et suppleringsvalg i 2006 og tok 77% i 2014. Han utfordres internt av lærer Eloy Delgado, uten at han skal miste nattesøvnen av den grunn.

Trygg renominasjon.


NJ11 Rod Frelinghuysen
Reprise: Rod Frelinghuysen. (Foto: Kongressen)

Distrikt 11 omfatter de nordlige, sentrale deler av staten. Republikaneren Rod Frelinghuysen (f.1946) har representert området siden 1995. Han tok nesten 63% i 2014. Som den gang får han intern konkurranse fra entreprenør Rick Van Glahn.

Trygg renominasjon.

For demokratene stiller IT-konsulent Lee Ann Brogowski, forretningsmann Richard McFarlane og advokat Joe Wenzel.

Uinteressant.


Bonnie Watson-Coleman. (Foto Kongressen)
Står han av: Bonnie Watson-Coleman. (Foto Kongressen)

Distrikt 12 inneholder sentrale deler av staten i området nordøst for delstatshovedstaden Trenton.

Bonnie Watson-Coleman (f.1945) har hatt en rekke jobber og verv i New Jersey. Hun holdt setet for demokratene med nesten 61% i 2014. Hun utfordres internt av professor og tidligere borgermester Alexander Kucsma.

Trygg renominasjon.

NEW MEXICO

Her er det kun en nominasjon til Huset i natt. Valglokalene stenger kl. 03:00, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

NM03 Ben Lujan
Sikker vinner: Ben Lujan. (Foto: Kongressen)

Det 3. distriktet omfatter de nordlige deler av delstaten, inkludert Farmington og delstatshovedstaden Santa Fe.

Distriktet har siden 2009 vært representert av Ben Lujan (f.1972), som er valgkampleder for demokratene i Huset foran valget i år.

Han har pådratt seg to republikanske konkurrenter; rancher Mike Lucero og pensjonert politimann Mike Romero.

Uinteressant.

OHIO

OH08 Warren Davidson
Overraskende seier: Warren Davidson. (Foto: Facebook)

Her er det suppleringsvalg til det 8. distriktet, som ble holdt av den tidligere Speakeren i Representantenes hus, republikaneren John Boehner. Valglokalene stenger kl. 01:30, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Det 8. distriktet er solid republikansk, og partiets kandidat, forretningsmann og veteran Warren Davidson, ventes å vinne stort i natt. Han tok en noe overraskende seier i primærvalget i mars, med 32%, men med støtte fra Tea Party-bevegelsen og pengesterke og fiskalkonservative Club for Growth.

Demokratene stiller med Corey Foister, en statsviter som driver en progressiv nettside.

Davidson skal gruse Foister i natt.