Half Dome i Yosemite Nasjonalpark, California er et velkjent landemerke. (Foto: Privat)

California er giganten blant amerikanske delstater og i tillegg til de 53 kongressdistriktene har de i år en spennende catfight på gang om senatsplassen. Dertil er det første runde av borgermestervalgene i San Diego og Sacramento.

Valglokalene i California stenger kl. 05:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

Den demokratiske senatoren Barbara Boxer har sittet i Senatet siden 1993, men takker nå av etter tre perioder.

CA ag Kamala Harris
Ikke direkte stygg: Kamala Harris. (Foto: State of CA)

Demokratene har to seriøse kandidater å velge mellom i natt. Favoritten og partiets foretrukne kandidat er delstatens justisminister, Kamala Harris. Hun er halvt indisk og halvt jamaicansk, har en karriere bak seg som aktor og vant sitt første justisministervalg i 2010 mot en sterk, republikansk kandidat. Hun er heller ikke direkte stygg å se på; selveste Barack Obama måtte unnskylde seg i 2013, etter å ha kalt henne «the best-looking attorney-general» i USA.

Harris er utvilsomt en sterk kandidat på papiret og har samlet inn masse penger, men det er flere angrepsvinkler mot henne. For det første har kampanjen hennes hatt rusk i maskineriet fra første stund og hun fikk mye negativ oppmerksomhet da det ble kjent at han hadde brukt store summer på rådyre hotellsuiter i valgkampen, samtidig som flere ansatte måtte gå. For det andre er Harris ganske langt til venstre, selv til liberale California å være. For det tredje er det mer tekniske, juridiske ting å kritisere henne for, men det kan være vanskelig å få velgerne til å bry seg mye om slikt.

CA46 Loretta Sanchez
Politisk ukorrekt: Loretta Sanchez. (Foto: Kongressen)

Den andre kandidaten er kongresskvinne Loretta Sanchez. Hun slo ut en rabulist av en republikaner i 1996 og har sittet forholdsvis trygt i Huset siden. Sanchez var faktisk republikaner frem til 1995 og hun er til høyre for Harris, selv om det ville være en kraftig overdrivelse å kalle henne moderat eller sentrumsorientert.

Også Sanchez har hatt sine problemer innledningsvis, med noen politisk ukorrekte utspill om både muslimer og innfødte indianere og det går rykter om at hun ikke er den skarpeste kniven i skuffen, særlig når hun må ta ting på sparket.

Sanchez er ikke like kjent som Harris, og har ikke samlet inn i nærheten av hennes pengesum, men hun satser på å konsolidere brorparten av de latinske velgerne bak seg og å drive en mer nøysom kampanje. Om hun klarer å karre seg videre til andre runde kan hun håpe på at de republikanske velgerne vil foretrekke henne.

Republikanerne har fire kandidater som ser ut til å ha potensiale til å dele stemmene fra de konservative velgerne mellom seg akkurat slik at Harris og Sanchez går videre.

Ron Unz. (Foto: Facebook)
Kontroversiell: Ron Unz. (Foto: Facebook)

Den ene er forretningsmannen Ron Unz, som meldte seg på kort tid før fristen gikk ut. Han gjorde seg kjent i 1998, da han sto bak et kontroversielt folkeavstemningsforslag om å påby engelsk som undervisningsspråk og kraftig begrense bruken av spansk i innføringsklasser. Forslaget ble vedatt med stort flertall.

Det er nå et forslag på stemmeseddelen (støttet av republikanerne i delstatsforsamlingen) om å oppheve vedtaket, og Unz stiller til Senatet for å få oppmerksomhet rundt saken. Med Trump på stemmeseddelen i natt, kan Unz faktisk gå videre til andre runde.

Tom Del Becarro. (Foto: Twitter)
Tidligere boss I: Tom Del Becarro. (Foto: Twitter)
Duf Sundheim. (Foto: Facebook)
Tidligere boss II: Duf Sundheim. (Foto: Facebook)

To andre republikanske kandidater med sjanse til å gå videre er de to advokatene og tidligere delstatspartilederne Tom Del Becarro og George ‘Duf’ Sundheim.

Becarro er latino, og gjorde forsøk på å spre det glade budskap til minoriteter i valget i 2012, uten noen synlig suksess. Mesteparten av partieliten har istedet samlet seg rundt Sundheim, uten at det har gitt seg utslag i pengeinnsamlingen.

Phil Wyman. (Foto: Facebook)
Kjent: Phil Wyman. (Foto: Facebook)

Den fjerde republikaneren, hvis navn nå er kjent blant en del velgere, er advokat og tidligere delstatssenator Phil Wyman. Han stilte til justisminister i 2014, men tok bare i underkant av 12% og 3. plass.

I tillegg til de 5 kandidatene presentert her, er det ikke mindre enn 29 andre kandidater, som spenner fra republikanerne til demokratene, med tredjepartier og uavhengige i tillegg.

Jeg tipper Harris og Sanchez går videre, i den rekkefølgen, men en av republikanerne har altså en sjanse til å kapre andreplassen fra Sanchez.

REPRESENTANTER

California har 53 kongressdistrikt og det er valg i 34 av dem. Valgordningen er litt spesiell, og nattens valg avholdes som en slags første runde, der de to med flest stemmer går videre til november – uavhengig av partitilknytning, eller om noen har oppnådd over 50% stemmene.


Doug LaMalfa. (Foto: Kongressen)
Folkelig: Doug LaMalfa. (Foto: Kongressen)

Distrikt 1 inneholder de nordøstlige deler av staten, inkludert byene Redding og Yreka og hele Mt Shasta-regionen.

Republikaner Doug LaMalfa (f.1960) ble første gang valgt 2012. Han tok 61% i 2014. LaMalfa var tidligere risbonde og liker å la seg avbilde i cowboyhatt og dyrker rollen som folkelig og rural.

På republikansk side stiller advokat Gregory Cheadle, sykepleier Gary Oxley og forretningsmann Joe Montes.

Jim Reed. (Foto: Hjemmeside)
Prøver igjen: Jim Reed. (Foto: Hjemmeside)

For demokratene stiller IT-ekspert David Peterson og advokat Jim Reed.

Reed prøvde seg i 2012, og tok da en respektabel andreplass, bak LaMalfa. Cheadle pøvde seg både i 2012 og 2014 og imponerte ikke noen av gangene. Montes har fått en viss økonomisk og politisk støtte fra lokale Tea Party-grupper og kan overraske i natt.

Jeg tipper LaMalfa og Reed går videre, men også Montes har en sjanse.


Erin Schrode. (Foto: Hjemmeside)
Ung: Erin Schrode. (Foto: Hjemmeside)
Dale Mensing. (Foto: Facebook)
Gammel: Dale Mensing. (Foto: Facebook)

Distrikt 2 omfatter statens nordlige kyststripe, fra Golden Gate-broen til delstatsgrensen mot Oregon.

Jurist og delstatsrepresentant Jared Huffman (f.1964) ble første gang valgt i 2012 og tok 75% i 2014%.

Han får demokratisk konkurranse fra miljøkonsulent Erin Schrode og republikansk fra butikkarbeider og veteran Dale Mensing (som også prøvde seg i 2014).

Dette setet er såpass demokratisk at to demokrater meget vel kan gå videre. Huffman skal uansett være trygg i november.


Eugene Cleek. (Foto: Hjemmeside)
Må håpe på en bølge: Eugene Cleek. (Foto: Hjemmeside)
John Garamendi. (Foto: Kongressen)
Kan være utsatt: John Garamendi. (Foto: Kongressen)

Distrikt 3 omfatter områdene nord og vest for delstatshovedstaden Sacramento.

Den demokratiske ex-visegu­vernøren John Garamendi (f.1945) tok knappe 53% i 2014.

For republikanerne stiller kirurg og bonde N. Eugene Cleek og dataingeniør Ryan Detert. Dette distriktet kan gå republikansk i et bølgeår, men Cleek er den eneste av dem som har samlet inn nok penger til å drive en aktiv valgkamp.

Garamendi og Cleek går videre.


CA04 Tom McClintock
Trygg: Tom McClintock. (Foto: Kongressen)

Distrikt 4 omfatter mye av statens sentrale strøk, inkludert Yosemite nasjonalpark, Lake Tahoe og Sierra nasjonalskog.

Republikaneren Tom McClintock (f.1956), som første gang ble valgt i 2008, tok 64% i 2014.

For demokratene stiller forfatter Sean White og lege og professor Robert Derlet.

Dette distriktet er så republikansk at det bare har akademisk interesse hvem av dem som går videre sammen med McClintock.


CA05 Mike Thompson
Sikker: Mike Thompson. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 inneholder delstatens berømte vindistrikt nord for San Francisco.

Demokraten Mike Thompson (f.1951) tok nesten 76% i 2014, og har representert et overlappende distrikt siden 1999.

For demokratene stiller aktivist Nils Palsson og systemanalytiker Alex Poling mot ham og for republikanerne energikonsulent Carlos Santamaria.

Også her kan to demokrater gå videre. Thompson er uansett sikker.


CA06 Doris Matsui
Blir gjenvalgt: Doris Matsui. (Foto: Kongressen)

Distrikt 6 inneholder deler av Sacramento.

Demokraten Doris Matsui (f.1944) tok nesten 73% i 2014, og har representert et lignende distrikt siden hun vant et suppleringsvalg etter sin avdøde ektemann i 2005.

Aktivist Jrmar Jefferson stiller mot henne internt, mens UFO-konspigærning Bob Evans stiller for republikanerne.

Også her kan to demokrater gå videre. Matsui blir uansett gjenvalgt.


Distrikt 8 går fra Mono Lake sør til Joshua Tree nasjonalpark, og mye av det er tynt befolket ørken, som f.eks. Death Valley.

CA08 Paul Cook
Konservativ: Paul Cook. (Foto: Kongressen)
Tim Donnelly. (Foto: Facebook)
Veldig konservativ: Tim Donnelly. (Foto: Facebook)

Republikaner Paul Cook (f.1943) tok dette dypt kon­ser­va­tive dis­triktet i 2012 og fikk nesten 68% av stemmene i 2014.

Mot ham stiller for republikanerne forretningsmann, tidligere delstatsrepresentant og tapende guvernørkandidat Tim Donnelly og for demokratene veteran Roger LaPlante, skolerådgiver John Pinkerton og professor Rita Ramirez.

Her kan to republikanere gå videre (det skjedde i 2012), men selv om så skulle skje er Donnelly såpass konservativ at Cook trolig vil vinne med demokratisk støtte i november.


Tony Amador. (Foto: Facebook)
Mange stemmer pr dollar: Tony Amador. (Foto: Facebook)
Kathryn Nance. (Foto: Facebook)
Fagforeningspamp: Kathryn Nance. (Foto: Facebook)

Distrikt 9 omfatter sentrale strøk av staten, særlig området rundt Stockton, øst for San Francisco.

Demokraten Jerry McNerney (f.1951) har sittet i Huset siden 2007 og tok 52% i 2014.

For republikanerne stiller tidligere US Marshall Tony Amador og politikvinne Kathryn Nance. Amador kom overraskende nær å slå McNerney i 2014, til tross for ganske mager pengeinnsamling. Nance er leder for politifagforeningen i Stockton.

Jeg tipper Nance går videre sammen med McNerney.


Distrikt 10 omfatter sentrale strøk rundt Modesto, sørøst for San Francisco.

Jeff Denham. (Foto: Kongressen)
Viseguvernør?: Jeff Denham. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Jeff Denham (f.1967) tok 56% i 2014, og har representert distriktet siden 2011. Det ryktes at han sikter mot viseguvernør i 2018. Han utfordres internt av bonde og aktivist Robert Hodges.

Michael Eggman. (Foto: Facebook)
Går for omkamp: Michael Eggman. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller partiets kandidat i 2014, birøkter Michael Eggman og advokat Mike Barkley, som tapte nominasjonene i 2012 og 2014.

Eggman tok nesten dobbet så mange stemmer som Barkley i 2014 og jeg tipper han slår ham i år også.

Det går dermed mot en ny runde av Denham vs Eggman.


Distrikt 16 inneholder sørlige, sentrale deler av staten, blant annet byene Fresno og Merced.

Johnny Tacherra. (Foto: Facebook)
Johnny Tacherra. (Foto: Facebook)
David Rogers. (Foto: Facebook)
David Rogers. (Foto: Facebook)

Den forholdsvis sentrumsorienterte demokraten Jim Costa (f.1952) tok knappe 51% i 2014 mot republikanernes Johnny Tacherra, til tross for at sistnevntes pengeinnsamling var svak.

Melkebonden Tacherra prøver seg igjen, men får denne gang konkurranse fra en annen republikaner, forretningsmann og fylkesråd David Rogers.

Jeg tipper Rogers går videre denne gangen, sammen med Costa.


Distrikt 17 inneholder de sørlige deler av San Francisco-bukten, de nordlige deler av San Jose og mye av Silicon Valley.

CA17 Mike Honda
Vant knapt i 2014: Mike Honda. (Foto: Kongressen)
Ro Khanna. (Foto: Facebook)
Tapte knapt i 2014: Ro Khanna. (Foto: Facebook)

Demokraten Mike Honda (f.1941) ble første gang valgt i 2001. Han tok knappe 52% mot den indiskættede partifellen Ro Khanna i 2014, og utfordres av samme mann i 2016.

Honda har mistet flere støttespillere siden sist, mye pga. en sak mot ham i Husets etikkomite angående misbruk av offentlige midler i forbindelse med gjenvalget i 2014. Han fikk dog partiets støtte på delstatsårsmøtet i februar. Khanna på sin side har igjen samlet inn store summer og fått flere støtteerklæringer enn sist.

Også bystyremedlem i San Jose, Pierluigi Oliverio, har meldt seg på. For republikanerne stiller regnskapsfører Ron Cohen og forretningsmann Peter Kuo. Som i 2014 kan to demokrater gå videre.

Jeg tipper Honda og Khanna går videre igjen.


Anna Eshoo. (Foto: Kongressen)
Vinner igjen: Anna Eshoo. (Foto: Kongressen)

Distrikt 18 omfatter en del av de sørlige forstedene til San Francisco.

Demokraten Anna Eshoo (f.1942) holdt et overlappende distrikt fra 1993 og tok knappe 68% i 2014.

For demokratene stiller aktivist Bob Harlow mot henne og for republikanerne lege og advokat Richard Fox.

Her kan to demokrater gå videre, men Eshoo er uansett trygg.


Distrikt 21 ligger i det sørlige, sentrale strøk av staten og inneholder bl.a. deler av Bakersfield.

Republikaneren David Valadao (f.1977) entret Huset etter valget i 2012, og tok nesten 58% i 2014. Det er et høyt antall latinoer i distriktet, så det burde være en prioritet for demokratene å stille sterke kandidater her, men Valadao har holdt unna overraskende lett.

Daniel Parra. (Foto: Facebook)
Lokal helt: Daniel Parra. (Foto: Facebook)
Emilio Huerta. (Foto: Hjemmeside)
Delstatshelt: Emilio Huerta. (Foto: Hjemmeside)

For demokratene stiller bystyremedlem og forsvarsanalytiker Daniel Parra og advokat og menneskerettsaktivist Emilio Huerta.

Her er det noe av en konflikt mellom lokale demokrater, som i lang tid har ønsket seg Parra, og folk på delstatsnivå, som vil ha Huerta.

Parra har siden starten slitt med pengeinnsamlingen, mens Huerta, som kommer fra en kjent familie av fagforeningsfolk, har håvet inn.

Jeg tipper Valadao får følge av Huerta i natt.


CA22 Devin Nunes
Kjempetrygg: Devin Nunes. (Foto: Kongressen)

Distrikt 22 ligger i det sørlige, sentrale California, og inkluderer byene Clovis og Tulare.

Agronom Devin Nunes (f.1973) har sittet i Huset siden 2003 og tok 72% i 2014.

Apotektekniker Tess Andres stiller mot ham internt og for demokratene stiller student og instruktør Louie Campos.

Her kan to repulikanere gå videre, men Nunes er uansett trygg på gjenvalg.


Distrikt 23 omfatter deler av Bakersfield og sørlige deler av Central Valley.

CA23 Kevin McCarthy
Nesten Speaker: Kevin McCarthy. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Kevin McCarthy (f.1965) har sittet i Huset siden 2007 og tok nesten 75% i 2014. Han var en stund kandidat til å bli Speaker i Huset etter John Boehner, men valgte å trekke seg etter noen dager. Hvorvidt det hadde noe å gjøre med en hviskekampanje om at han hadde en affære med en kongresskvinne skal være usagt.

For republikanerne stiller forretningsmann Ken Mettler og casinoarbeider Gerald Morris mot ham. For demokratene stiller non-profitleder Wendy Reed.

Her kan to republikanere gå videre, men McCarthy skal uansett få greit gjenvalg.


Distrikt 24 følger kysten sør for det 20. distrikt, og inneholder bl.a. hele Santa Barbara fylke.

Salud Carbajal. (Foto: Facebook)
Favoritt: Salud Carbajal. (Foto: Facebook)
Helene Schneider. (Foto: Facebook)
Ikke favoritt: Helene Schneider. (Foto: Facebook)

Demokraten Lois Capps (f.1938) tar ikke gjenvalg. For demokratene stiller fylkesråd Salud Carbajal, borgermester Helene Schneider, designkonsulent Benjamin Lucas og bonde Bill Ostrander.

Her var Schneier en tidlig favoritt blant lokale demokrater, men siden har Carbajal støvsugd området for både penger og støtteerklæringer og han må nå regnes som favoritt. Han har også brukt sitt økonomiske overtak til å bombardere distriktet med TV reklamer.

Justin Fareed. (Foto: Facebook)
Pengemaskin: Justin Fareed. (Foto: Facebook)
Katcho Achadjian. (Foto: Hjemmeside)
Ikke lenger best: Katcho Achadjian. (Foto: Hjemmeside)

For republikanerne stiller delstatsrepresentant Khatchik ‘Katcho’ Achadjian, forretningsmann Justin Fareed og finansplanlegger Matt Kokkonen.

Katcho er av armensk herkomst og født i Libanon. Han var i utgangspunktet ansett som den beste kandidaten republikanerne kunne stille, og representerer ca 2/3 av distriktet i delstatshuset. Han har imidlertid blitt overskygget av pengeinnsamlingen til Fareed, som bare var 615 stemmer unna å gå til andre runde her for to år siden.

Det ser ut til at Carbajal og Fareed vil gå videre her, men ingen kombinasjon av disse to og Schneider og Achadjian vil egentlig overraske.


Distrikt 25 ligger i det sørlige California og inneholder områdene nord og øst for Los Angeles.

Politimann og delstatssenator Steve Knight (f.1966) slo en annen republikaner i 2014 med 53%. Han utfordres internt av advokat Jeffrey Moffatt, som knapt har samlet inn noe.

Bryan Caforio. (Foto: Facebook)
Innflytter: Bryan Caforio. (Foto: Facebook)
Lou Vince. (Foto: Facebook)
Fastboende: Lou Vince. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller advokat Bryan Caforio og LA-politimann og bystyremedlem Lou Vince.

Også her har det vært en regional konflikt internt i partiet, siden de fleste lokale, inkluder delstatspartiet, ville ha Vince, mens nasjonale krefter pushet den pengesterke Caforio, som kun nylig flyttet til distriktet.

Vince har hatt en mager pengeinnsamling, men fikk offisiell støtte på delstatsårsmøtet i februar. I ettertid har han imidlertid slitt med beskyldninger om at han skal ha deltatt i å banke opp en svart mann under en trafikkontroll i i Los Angeles.

Jeg tipper Knight og Caforio går videre.


CA28 Adam Schiff
Nok en trygg representant: Adam Schiff. (Foto: Kongressen)

Distrikt 28 inneholder deler av det sentrale Los Angeles og noen nordlige forsteder.

Jurist og delstatssenator Adam Schiff (f.1960) tok nesten 77% i 2014, men har representert et overlappende sete siden 2001.

Han utfordres internt av kommuneansatte Sal Genovese. For republikanerne stiller skattekonsulent Lenore Solis.

Her kan to demokrater gå videre, men Schiff får uansett gjenvalg.


CA29 Tony Cardenas
Utfordres internt: Tony Cardenas. (Foto: Kongressen)

Distrikt 29 inneholder områder i det sentrale og nordlige Los Angeles.

Demokraten Tony Cardenas (f.1963) ble valgt inn i Huset i 2012 og tok nesten 75% i 2014.

Richard Alarcon. (Foto: Facebook)
Frifunnet: Richard Alarcon. (Foto: Facebook)

Cardenas får intern motstand fra tidligere bystyremedlem i LA og delstatssenator Richard Alarcon, aktivist Benny Bernal, regissørassistent David Guzman og pensjonist Joe Shammas.

Alarcon ble frifunnet i januar i år for flere tilfeller av stemmefusk og mened, og han ligger håpløst langt etter i pengeinnsamlingen. Cardenas har imidlertid også problemer; en av rådgiverne hans er under etterforskning.

Jeg tror Cardenas og Alarcon går videre i natt.


CA30 Brad Sherman
Kan få demokratisk følge: Brad Sherman. (Foto: Kongressen)

Distrikt 30 inneholder områder nord og vest for Los Angeles.

Demokraten Brad Sherman (f.1954) har sittet i Huset siden 1997 og tok knappe 66% i 2014. Filmskaper Patrea Patrick, forretningsmann Luke Davis og lærer Raji Rab stiller mot ham internt.

For republikanerne stiller forretningsmann Mark Reed, hotellutvikler Navraj Singh og salgsrådgiver Chris Townsend.,

Her kan to demokrater gå videre, men Sherman er uansett trygg i november.


Distrikt 31 inneholder deler av San Bernardino fylke, øst for LA.

Pete Aguilar. (Foto: Kongressen)
Arbeidsuhell: Pete Aguilar. (Foto: Kongressen)
Paul Chabot. (Foto: Facebook)
Prøver igjen: Paul Chabot. (Foto: Facebook)

Et demo­kra­tisk arbeids­uhell i dette vippesetet i 2012 førte til at to repub­li­ka­nere gikk videre, men borgermester Pete Aguilar (f.1979) vant det for demokratene på andre forsøk i 2014 med knappe 52%. Han får intern motstand fra pensjonist Kaisar Ahmed.

Tre republikanere stiller mot ham. Den ene er motstanderen fra 2014, forretningsmannen og veteranen Paul Chabot. På plussiden er han kjent for velgerne, på minussiden stilte han i et republikansk jubelår og tapte. Han har ikke klart å samle inn mye penger i år.

Sean Flynn. (Foto: Facebook)
Foretrekkes: Sean Flynn. (Foto: Facebook)
Joe Baca. (Foto: Hjemmeside)
Desperat: Joe Baca. (Foto: Hjemmeside)

Partiet sentralt har gjort det klart at de foretrekker økonomen Sean Flynn, som har vist seg som en bedre pengeinnsamler. Penger og støtteerklæringer til tross er han utestet som kandidat og er ikke så godt kjent i distriktet som de to andre republikanerne.

Den tredje republikaneren er den tidligere demokratiske kongressmannen Joe Baca. Hans gamle distrikt ble kraftig omtegnet og han tapte for en annen demokrat i 2012. Baca tok bare 11% og femteplass i 2014, men prøver altså på ny med nytt parti i år. Han var en forholdsvis moderat demokrat til å være fra California, men fortsatt godt ute på venstre fløy, så partiskiftet virker som et siste, desperat forsøk på å bli folkevalgt igjen.

Jeg tipper Aguilar får følge av Chabot igjen, men også Flynn kan overraske.


CA32 Grace Napolitano
Utenfor: Grace Napolitano. (Foto: Kongressen)

Distrikt 32 omfatter områder i de østlige deler av Los Angeles. Demokraten Grace Napolitano (f.1936) har sittet i Huset for et overlappende distrikt siden 1999 og tok knappe 60% i 2014.

Hun utfordres internt av delstatsrepresentanten Roger Hernandez og fra republikansk hold av forretningsmann Gordon Fisher.

Roger Hernandez. (Foto: Twitter)
Innenfor: Roger Hernandez. (Foto: Twitter)

Hernandez bor, i motsetning til Napolitano, innenfor distriktets grenser og håper å kunne gjøre et nummer ut av dette for velgerne. Han har imidlertid et par svin på skogen selv med beskyldninger om vold mot sin tidligere kjæreste i 2012 og en syltynn unnskyldning for promillekjøring samme år, der han ble frikjent på en teknikalitet.

Her kan to demokrater gå videre, men jeg tror uansett Napolitano er trygg.


Jeff Stone. (Foto: CA State Senate)
Tøffere motstand: Jeff Stone. (Foto: CA State Senate)
Raul Ruiz. (Foto: Kongressen)
Erobrer: Raul Ruiz. (Foto: Kongressen)

Distrikt 36 omfatter sørøstlige deler av staten, bl.a. Joshua Tree nasjonalpark og byene Indio og Palm Springs.

Demokraten Raul Ruiz (f.1972) erobret setet fra en svak repub­li­kaner i 2012 og tok 54% i 2014. Han får trolig tøffere konkurranse i 2016, fra delstatssenator Jeff Stone. En annen republikaner stiller også; regnskapsfører Steven Wolkowicz.

Her går garantert Ruiz og Stone videre.


Karen Bass. (Foto: Kongressen)
Trygg: Karen Bass. (Foto: Kongressen)

Distrikt 37 omfatter vestlige deler av Los Angeles.

Demokraten Karen Bass (f.1953) tok 84% i 2014. Rekrutterer Christopher Wiggins stiller mot henne fra demokratisk hold.

For republikanerne stiller musikkprodusent og aktivist Shariff Hazan.

Her kan to demokrater gå videre, men Bass er uansett sikker i november.


Mark Takano. (Foto: Kongressen)
Første: Mark Takano. (Foto: Kongressen)

Distrikt 41 inneholder østlige forsteder til Los Angeles, bl.a. Riverside.

Demokraten Mark Takano (f.1960) ble første gang valgt i 2012 og tok nesten 57% i 2014. Han er den første åpent homofile kongressmann fra en minoritetsgruppe.

Tre republikanere stiller mot ham: Forretningsmann og bystyremedlem Randy Fox, investor Cody Ryan og eiendomsmegler Doug Shepherd.

Uansett hvem av dem som går videre er Takano trygg.


Distrikt 44 omfatter sørvestlige deler av LA.

Isadore Hall. (Foto: Facebook)
Minoritet 1: Isadore Hall. (Foto: Facebook)

Demokraten Janice Hahn stiller ikke til gjenvalg i 2016, og storfavoritt til å overta setet var lenge den svarte delstatssenatoren Isadore Hall. Han har sanket inn de fleste støtteerklæringene og også samlet inn mest penger.

Nanette Barragan. (Foto: Facebook)
Minoritet 2: Nanette Barragan. (Foto: Facebook)

Hans hovedkonkurrent er advokat og bystyremedlem Nanette Barragan, som i likhet med 65% av distriktet er latinsk. Dog er antallet stemmeberettigede og antall faktiske velgere svært mye lavere, men Barragans håp er at denne i utgangspunktet massive majoriteten skal begynne å opptre som sådan.

Andre demokrater er næringsmiddelansatte Martha Delgadillo, vaktmester Morris Griffin, forretningskvinne Sylva Ortiz, aktivist Armando Sotomayor og advokat Marcus Musante. For republikanerne stiller snekker Christopher Castillo og forretningsmann Ronald Siegel.

Jeg holder det for sannsynlig at Hall og Barragan går videre i natt.


Mimi Walters. (Foto: Kongressen)
Trygg: Mimi Walters. (Foto: Kongressen)

Distrikt 45 omfatter deler av Orange fylke.

Republikaneren Mimi Walters (f.1962) holdt setet for republikanerne i 2014 med 65%. Bystyremedlem og forretningsmann Greg Raths stiller mot henne internt.

For demokratene stiller lege Max Gouron og forretningsmann Ron Varasteh.

Walters kan få følge av en republikaner til november, men er uansett trygg.


Distrikt 46 omfatter deler av Orange fylke, bl.a. Anaheim.

Loretta Sanchez (f.1960) har sittet i Huset siden hun tok setet fra en republikaner i 1996, men stiller til Senatet i 2016.

Joe Dunn. (Foto: Facebook)
Støtte fra fagforeningene: Joe Dunn. (Foto: Facebook)
CA46 Lou Correa
Støtte fra politikerne: Lou Correa. (Foto: Facebook)

Kampen om å få etterfølge henne står mellom 3 demokrater – de tidligere delstatssenatorene Lou Correa og Joe Dunn og borgermester Bao Nguyen – og 4 republikanere; forretningsmennene Louie Contreras og Rudy Gaona, fengelskommandør Bob Peterson og bystyremedlem og lærer Lynn Schott.

Correa, som frem til 2014 representerte et senatsdistrikt som dekker 3/4 av dette, har flesteparten av støtteerklæringene fra andre kongressmedlemmer og han har også samlet inn mest penger. Dunn, som satt i samme distrikt frem til 2006, har mesteparten av fagforeningene bak seg.

Nguyen har en interessant biografi som åpent homofil flyktning, og både Peterson og Schott er seriøse kandidater, som imidlertid bor utenfor distriktet.

Jeg tipper Correa og Dunn går videre i natt.


CA47 Alan Lowenthal
Trygg uansett: Alan Lowenthal. (Foto: Kongressen)

Distrikt 47 omfatter Long Beach og litt av Orange fylke.

Demokraten Alan Lowenthal (f.1941) representerte Long Beach i delstatsforsamlingen i mange år før han entret Huset i 2012. Han tok 56% i 2014. For republikanerne stiller ingeniør Andy Whallon og forretningsmann Sanford Kahn.

Uansett hvem han får følge av, er Lowenthal trygg.


CA48 Dana Rohrabacher
Uansett trygg: Dana Rohrabacher. (Foto: Kongressen)

Distrikt 48 følger kysten sør for LA, og inneholder bl.a. Huntington Beach.

Republikaneren Dana Rohrabacher (f.1947) var taleskriver for president Ronald Reagan på 80-tallet og har representert overlappende områder siden 1989. Han tok 64% i 2014.

For demokratene stiller kongressrådgiver Robert Banuelos og tidligere professor Sue Savary.

Igjen, Rohrabacher er trygg, uansett hvem av dem som vinner.


Distrikt 50 omfatter områdene øst og nord for selve San Diego by.

CA50 Duncan Hunter
Støtter Trump: Duncan Hunter. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Duncan Hunter (f.1976) overtok et overlappende distrikt etter sin far ved valget i 2008. Han tok 71% i 2014, men får en intern utfordring fra forretningsmann Scott Meisterlin.

For demokratene stiller eiendomsmegler Patrick Malloy og veteran David Secor.

Hunter er trygg, samme hvem som følger ham til november.


Juan Vargas. (Foto: Kongressen)
Helt trygg: Juan Vargas. (Foto: Kongressen)

Distrikt 51 løper langs grensen mot Mexico helt til Arizona, men utvides betraktelig nordøstover og inkluderer bl.a. Chula Vista og El Centro.

Demokraten Juan Vargas (f.1961) ble valgt første gang i 2012 og tok knappe 69% i 2014. Han får intern konkurranse fra politimann Juan Mercado Flores.

For republikanerne stiller veteran Juan Hidalgo og lege Carlos Sanchez.

Som de fleste andre kongressmedlemmene fra California er han helt trygg, uansett hvem han går videre med.


Distrikt 52 inneholder nordlige og vestlige deler av San Diego by, bl.a Oceanside. Jurist og havnekommissær Scott Peters (f.1958) tok setet fra en repub­li­kaner i 2012 og holdt det med knappe 52% i 2014.

Denise Gitsham. (Foto: Facebook)
Latina: Denise Gitsham. (Foto: Facebook)
Jacquie Atkinson. (Foto: Facebook)
Lesbisk: Jacquie Atkinson. (Foto: Facebook)

Fem republikanere stiller mot ham; forretningsmann Terry Allvord, den lesbiske politiske rådgiveren og veteranen Jacquie Atkinson, professor Mike Canada, advokat og tidligere Karl Rove-rådgiver Denise Gitsham og ingeniør John Horst.

Atkinson var partiets foretrukne kandidat, men hun har vært dårlig på pengeinnsamling, så favorittstemplet har i stedet gått til Gitsham, som i tillegg er latina – sjelden noen ulempe i California.

Jeg tipper Gitsham går videre sammen med Peters.


Susan Davis. (Foto: Kongressen)
Stiller igjen: Susan Davis. (Foto: Kongressen)

Distrikt 53 omfatter de sentrale og østlige delene av San Diego, bl.a El Cajon.

Demokraten Susan Davis (f.1944) har representert et overlappende distrikt siden 2001 og tok nesten 59% i 2014. Hun har flere ganger vært tippet å gå av, men stiller igjen. Davis utfordres internt av forretningsmann Nick Walpert. For republikanerne stiller forretningskonsulent Jim Ash og lege James Veltmeyer.

Davis er trygg uansett.

BORGERMESTERVALG

Kevin Faulconer. (Pic: City of SD)
Moderat: Kevin Faulconer. (Foto: City of SD)

I San Diego stiller tidligere bystyremedlem og forretningsmann Kevin Faulconer (R) til en full fireårsperiode. Han ble første gang valgt i et suppleringsvalg i februar 2014, etter at tidligere kongressmann Bob Filner (D) måtte gå av pga. seksuell trakassering av ansatte.

Faulconer møter lærer og tidligere delstatsrepresentant Lori Saldana (D) og livredder og tidligere bystyremedlem Ed Harris (D) i natt. Tar han over 50% er dette avgjort, hvis ikke går de to med flest stemmer videre til november.

Jeg tror den moderate Faulconer vinner i natt.

Darrell Steinberg. (Foto: State of CA)
Penger på bok: Darrell Steinberg. (Foto: State of CA)
Angelique Ashby. (Foto: Twitter)
Vil ha opprykk: Angelique Ashby. (Foto: Twitter)

Til sist har vi borgermestervalget i delstatshovedstaden Sacramento. Borgermester Kevin Johnson stiller ikke på ny og ni kandidater har kvalifisert for stemmeseddelen.

De to som anses som favoritter er advokat og tidligere leder av delstatssenatet, Darrell Steinberg og bystyremedlem Angelique Ashby, begge demokrater.

Steinberg bør dra dette hjem, men det kan tenkes det går til november før vi får en endelig avklaring.