Morgenkaffen mandag 6. juni: Ordkrigen mellom Trump og Clinton tilspisser seg

God morgen! Det er mandag 6. juni, vi får en forsmak på hvor røff denne valgkampen kan bli, og Mor­gen­kaffen er servert.

«[W]hat Trump is doing is trying to divert attention from the very serious fraud charges against Trump University, that have basically been confirmed by some of the highest officials who worked with him. So this is typical. He does have that thin skin…«

Hillary Clinton angriper Donald Trump på ABC This Week.

NYHETER

Mannen bak Hillarys IT server taus. The Hill skriver at mannen fra Utenriksdepartementets IT avdeling som satte opp Hillary Clintons private server nekter å uttale seg til etterforskerne. Han skulle ha blitt intervjuet denne uken, men dette har blitt usatt på ubestemt tid. Dette vil sannsynligvis øke sjansen for at Clinton selv må i ilden. Det er allikevel langt fra sikkert. Clintons advokater har argumentert for at hennes kunnskap om serverens tekniske sider er minimal og at hun derfor ikke er et særlig nyttig vitne.

#2016SIRKUSET

Trump: Clinton er ‘guilty as hell’. Donald Trump var i går på CBS Face the Nation, og forsvarte seg mot Hillary Clintons angrep på hans utenrikspolitikk. På kritikken om at han tror han kan mer enn generalene, forsvarte Trump seg med at de jo ikke klarer å ta ISIL, men han mener at det er Obama som holder dem tilbake. Noe han har fått bekreftet i samtale med to anonyme generaler, en pensjonert og en aktiv. Trump ble også konfrontert med sin støtte til intervensjonen i Libya i 2011. Han virket først overrasket over dette, men avfeiet det med at han nok ville gjøre ”noe,” men ikke slik det ble gjort. Trump diskuterte også Paul Ryans støtte, og slo fast at begge har et bankende hjerte for å gjøre noe med fattigdom. Om etterforskningen av Hillary Clinton konkluderer med at hun ikke har gjort noe ulovlig, lovet Trump oss at han vil gjenåpne etterforskningen om han blir president. Trump ble selvfølgelig konfrontert med sine utalelser mot dommeren i rettsaken mot Trump University, og eskalerte det hele med å si at jo, en muslimsk dommer ville nok også kunne være problematisk.

Clinton: Trump ser alt i personlige termer.ABC This Week ble Hillary Clinton på sin side konfrontert med sin Trump-kritikk. Er han mentalt ustabil ble hun spurt. Svaret var at det var ikke helt det hun sa, men at han har et temperament som er uforenelig med å være president, samt at han ikke har noen idéer, men erstatter tomrommet med bisarre enetaler, personlige angrep og direkte løgner. Clinton mente også at både hans uforutsigbarhet og tendens til å se alt i personlige termer. Clinton avfeide også truslene fra Trump om etterforskning med at det var en typisk ”Trumpisme,” og satte det i forbindelse med hans angrep på den føderale dommeren, og mente at han prøver å få fokus vekk fra alvorlige svindelanklager. På spørsmål om retten til å bære våpen, argumenterte Clinton for at det har vært en rett som har blitt tolket nyansert gjennom USAs historie, frem til i dag.

Sanders lover å ikke gi seg. Alle monner drar og Hillary Clinton vant lørdag alle syv valgte delegater fra Jomfruøyene. Også Puerto Rico, hvis resultat blir klart nå i morgentimene, ventes gå klart for Hillary. Men den store premien er California, og der melder CNN at Bernie Sanders lover kamp til siste slutt, og at han etter California vil sette i gang en storoffensiv for å konvertere superdelegater til sin side. Nå er det dog ikke første gang en politiker har lovet å fortsette for så å gi seg etter at resultatet er klart.

McConnell: GOP må ta inn over seg at landet ikke er som da Reagan ble valgt. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) gjestet NBC Meet the Press for å snakke om den nye boken sin, samt Trump. McConnell valgte i 1964 å stemme Lyndon B. Johnson heller enn Barry Goldwater, og på spørsmål om Trump ligger ann til å innsnevre det republikanske partiet på samme måte som Goldwater, svarer McConnell at han er urolig for den latin-amerikanske velgergruppen, som vokser i størrelse, og håper at Trump endrer retorikken sin kraftig. Senatoren anstrengte seg for å unngå å kalle Trumps anklager mot Trump University dommeren for rasistisk, noe som har fått en talskvinne for demokratenes leder i Senatet Harry Reid (D-Nevada) til å anklage ham for moralsk feighet. McConnell trekker allikevel fram viktigheten av ny høyestrettdommer som en hovedgrunn til at han støtter Trump.

Gary Johnson: Når man snakker om tredjepartikandidater, ‘ I am it.’ På samme program var Libertarianernes presidentkandidat Gary Johnson, tidligere guvernør i New Mexico. Johnson argumenterte mot at han er en ”spoiler” for republikanerne og mente at han tar like mange stemmer fra demokratene. Johnson fikk også spørsmål om sine politiske standpunkt, og mente at USA bør ha et sosialt sikkerhetsnett, men at om ikke det reformeres kraftig er det ikke bærekraftig. Han vil som president også angripe dem som angriper USA. Johnson tok også forbehold om inngripen ved folkemord, men vil altså promotere en tilbakeholden utenrikspolitikk. Han avsluttet med å minne om at han er den eneste tredjepartikandidaten som stiller i 50 stater.

VALGNSACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Påmeldingsfristen gikk ut i Minnesota på tirsdag og i Alaska, Arizona, Kansas og Wisconsin på onsdag. Denne uken er det primærvalg i California, Iowa, Montana, New Jersey, New Mexico, North Carolina (kun til Huset), samt et suppleringsvalg i Ohios 8. distrikt. Egne poster kommer tirsdag morgen! Det er påmeldingsfrist i New Hampshire på fredag.

Alaska senator: Rett før påmeldingsfristens utløp, kom en sterk intern utfordrer til senator Lisa Murkowski (R), nemlig tidligere borgermester i Anchorage og partiets kandidat til viseguvernør i 2014, Dan A. Sullivan. Skulle han vinne nominasjonen og valget, vil Alaska ha to senatorer med samme navn; i 2014 vant nemlig republikaneren Dan S. Sullivan.

California senator: En måling fra YouGov av det demokratiske primærvalget i morgen, gir justisminister Kamala Harris (D) ledelsen, med 26%. På andreplass kommer kongresskvinne Loretta Sanchez (D), med 13%, Tre republikanere har 6% hver. Marist gir Sanchez 37%, mot 19% for Sanchez og nærmeste republikaner på 8%; Field Poll har Harris på 30%, Sanchez på 14% og tre republikanere på 4% hver og endelig har LA Times Harris på 28%, Sanchez på 20% og to republikanere på 6%. Det begynner å se mørkt ut for republikanerne med tanke på deltagelse i dette senatsvalget i november.

Colorado senator: En dommer har avvist et søksmål mot den republikanske kandidaten Jon Keyser, der det ble hevdet at hans kampanje hadde forfalsket underskrifter. Søksmålet kom altfor sent til å bli realitetsbehandlet ifølge dommeren. Primærvalget avholdes 28. juni.

Iowa senator: En måling utført av republikanske Remington, av det demokratiske primærvalget som avholdes i morgen, gir tidligere viseguvernør Patty Judge en 37 – 31 ledelse over delstatssenator Rob Hogg. Des Moines Register viser en større ledelse til Judge; 42 – 25.

California distrikt 17: En måling fra SurveyUSA gir kongressmann Mike Honda (D) 31% mot 25% for partifelle Ro Khanna. Det ser ut til at disse to vil gå videre til november i dette dypt demokratiske setet.

Florida distrikt 9: Kongressmann og senatskandidat Alan Grayson har giftet seg med lege Dena Minning og dermed kan hun bruke hans etternavn når hun skal stille i det demokratiske primærvalget til å etterfølge ham.

Indiana distrikt 9: En intern måling for fylkesråd Shelli Yoder (D) gir henne 41 – 41 mot den republikanske kandidaten, forretningsmann Trey Hollingsworth. Sistnevnte flyttet til distriktet i fjor høst og har svake bånd til de han skal representere.

Maryland distrikt 6: Kongressmann John Delaney (D) har offentliggjort en intern måling som gir ham en 59 – 31 ledelse over republikaner Amy Hoeber.

Oklahoma distrikt 2: Tidligere senator Tom Coburn (R), som representerte dette distriktet på 90-tallet, har gått ut med støtte til veteran Jarrin Jackson, som stiller mot kongressmann Markwayne Mullin i det republikanske primærvalget.

North Carolina lokal: En føderal domstol godkjente North Carolinas nye kongressdistrikt på torsdag – i siste liten før primærvalgene skal avholdes tirsdag.

DAGENS ARTIKLER

«The ‘New Trump’ is a no-show» av Chris Cillizza (Washington Post): «What is important is that we can now dismiss the notion that Trump will adjust his rhetoric or his positions on issues to accommodate the general electorate. That idea is totally and completely false. There is no Trump 2.0, no reinvention of Trump as more inclusive or less combative waiting just on the horizon. This is it.»

«Vietnam’s Evolving Role in US Asia Strategy» av Linh Tong (The Diplomat: «…the United States has recently lifted the arms embargo on Vietnam and increased financial support for Hanoi’s maritime self-development. The fact that Vietnam is the only country involved in U.S. containment policy at all three levels (the Philippines, for example, is not included in TPP and Japan is not within ASEAN or involved in the legal case against China) shows the importance of Vietnam in the new U.S. containment policy»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.