God morgen! Det er onsdag 1. juni, Donald Trump går hardt ut mot pressen, Californias guvernør støtter Clinton, tidligere justisminister Holder mener Snowden gjorde en offentlig tjeneste, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m the only one in the world who can raise almost $6 million for the veterans, have uniform applause by the veterans groups, and end up being criticized by press.«

Republikansk presidentkandidat Donald Trump var under en pressekonferanse tirsdag svært oppgitt over pressen. sitert av CNN.

NYHETER

Tidligere justisminister sier Snowden gjorde det offentlige en tjeneste. Tidligere justisminister Eric Holder (2009-2015) uttalte at Edward Snowden utførte en ”public service” da han på ulovlig vis lekket hemmelige etterretningsdokumenter. Han mener dette kom til gode for det offentlige ved å utløse en debatt over overvåkningsmetoder. Han holder samtidig ved at det Snowden gjorde, og måten han gjorde det på, var upassende og ulovlig. Holder hevder Snowden satte amerikansk sikkerhet i fare da han valgte å lekke den hemmelige informasjonen i 2013, og at han burde bli straffet for sine gjerninger. Snowden har de siste årene oppholdt seg i eksil i Russland, og Holder mener han bør returnere til USA for å forholde seg til konsekvensene av det han har gjort. Tidligere denne måneden sa Snowden, i en videokonferanse avholdt ved University of Chicago, at han vil komme tilbake til USA hvis han kan få en rettferdig rettsak, noe han mener han ikke vil få. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump i krig mot pressen. Republikansk presidentkandidat Donald Trump avholdt tirsdag en pressekonferanse om de minst 5,6 millioner dollarene han har samlet inn til veteran-grupper. Under konferansen gikk han hardt ut mot pressen, fordi enkelte journalister i hans syn var frekke nok til å spørre hva pengene gikk til. I månedsvis han Trump-kampanjen blitt bedt om å redegjøre for nøyaktig hvem bidragene går til, og Trump klandrer nå pressen for å omgjøre noe positivt til en negativ sak. Medlemmer av pressen ble utskjelt som blant annet ”sleazy, and among the worst human beings he has ever met.” Også enkeltindivider, som ABCs Tom Llamas og CNNs Jim Acosta, ble pekt ut. Trumps forhold til pressen har lenge vært anstrengt, men tirsdagen markerte en opptrapping den dårlige stemningen. Han ble spurt om det var slik han ville oppføre seg overfor pressen hvis han blir president, hvorpå han svarte: ”Yeah, it is going to be like this.” Dette kom overraskende på dem som hadde trodd, eller håpet, at Trump ville endre stil nå som han har vunnet nominasjonen. Han hevder derimot at han vil være like hard mot pressen: ”You think I’m gonna change? I’m not gonna change.” Les mer.

Clinton får støtte fra California-guvernør. Californias guvernør Jerry Brown ga tirsdag sin støtte til Hillary Clinton før neste ukes primærvalg i den avgjørende delstaten. Guvernøren har lenge holdt seg nøytral angående spørsmålet om hvem som burde bli demokratenes presidentkandidat. Han har også et spesielt, og heller kaldt, forhold til the Clintons, etter at han tapte det demokratiske primærvalget mot Bill Clinton i 1992. I et brev til demokrater og uavhengige ba Brown tirsdag velgere om å slutte å kjempe seg imellom og støtte Clinton i hennes kamp mot Donald Trump. ”The general election has already begun,” skrev han. Browns støtte er nok en indikator på at ledere fra Det demokratiske partiet er ivrige etter å samle partiet for å virkelig kunne starte kampen mot Trump. Les mer.

Million-bidrag til liberteriansk kadidatur. The Libertarian Party har blitt lovet det største super-PAC-bidraget i partiets historie. Chris Rufer, grunnleggeren av tomat-bearbeidingsfirmaet Morning Star, har lovet å gi minst en million dollar til en gruppe som vil støtte den libertarianske presidentkandidaten og tidligere New Mexico-guvernøren Gary Johnson. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«Why Does the Left Hate Hillary?» av Bill Scher (Politico): «Understanding that her progressive bona fides were going to be questioned in the primary, Hillary has tried to re-introduce herself to the Democratic electorate in the past 12 months, with biographical spots covering her civil rights activism in the 1970s and Bill talking up her policy initiatives as Arkansas first lady in the 1980s. The idea was to define what’s in her core.But there is a big hole in Hillary’s own self-narrative that probably tells us more about how she’s perceived today than anything else. And that’s the health care debacle.»

«Why Gov. Jerry Brown endorsed Hillary, despite a bitter history with the Clintons» av Eval Halper og John Myers (LATimes): «Brown’s backing is also an indication of Democratic Party leaders’ eagerness to coalesce around their front-runner and kick their general-election campaign into full gear. He wrote that he will be voting for Clinton because ‘this is the only path forward to win the presidency and stop the candidacy of Donald Trump.'»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.