God morgen! Det er mandag 30. mai, Libertarianerne har valgt sin presidentkandidat denne helgen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We’re gonna win so much, we’re gonna win win win, so much. Some of you, my friends in particular, will call me up, and they’ll go –Mr. President, please, don’t win so much; it’s not nice. You’re beating everybody. You’re beating all the countries. Too many jobs, too much success, too much wealth. Mr. president, don’t win, please. And I’m gonna say: we’re gonna keep winning, because we are going to make America great again.»

Donald Trump var ikke snau i sin tale på et biker-treff i Washington D.C.


#2016SIRKUSET

Tidligere New Mexico-guvernør presidentkandidat for Libertarianerne. Libertarian Party hadde sin nominasjon denne helgen og kandidaten er tidligere guvernør i New Mexico, Gary Johnson, skriver New York Times. Johnson var også kandidaten i 2012. Partiet håper at to upopulære kandidater fra de store partiene kan gi deres parti et hopp på meningsmålingene. Hvis de når 15 prosent vil de kunne få stille i de nasjonale TV-debattene, noe som kan holde hardt gitt at de fikk 1% av stemmene i 2012. Johnson uttalte at han vil kjøre en positiv valgkamp, som får fram at Amerika er et bra sted å leve. Visepresident er tidligere guvernør i Massachussetts Bill Weld.

Rubio: Ber om unnskyldning for kommentar om Trumps hender. Senator Marco Rubio (R-Florida) gjorde opp status i et lengre intervju på CNN State of the Union. Han ba blant annet om unnskyldning for å ha kommentert størrelsen på Donald Trumps hender, noe han fikk refs fra sin egen familie for. Han diskuterte også hvor enerverende det har vært å samle inn penger, noe som gjerne inkluderer tre reiser til en donor – ofte langt unna siden Bush hadde monopolisert Florida. Han påsto også at han på det nåværende tidspunktet er ganske uinteressert i å bli guvernør i Florida. Når det gjelder kandidat Trump får han støtte fra Rubio, som sier at det er lett å velge Trump over Clinton, og at han vil være til stede på den republikanske konvensjonen i Cleveland.

Sanders avviser ikke at han kan bli visepresident. Bernie Sanders gjestet NBC Meet the Press i går, og som vanlig fra Sanders ble det ikke sagt så mye nytt. Noe å bite seg merke i var allikevel at Sanders ikke var avvisende til å kunne stille som Clintons visepresidentkandidat, om han ikke vinner primærvalget. LA Times skriver også at Sanders har begynt å kjøre hardt på Israel-spørsmålet, og ønsker at Det demokratiske partiet blir mindre ensidig i sin støtte til Israel.

Trump: Illegale innvandrere behandles bedre enn krigsveteraner. Donald Trump holdt tale på motorsykkeltreff i Washington DC i går. Han langet ut mot blant annet Saudi Arabia hvor USA betaler leie for de militære basene de benytter seg av. Dette skal det bli en forandring på, lovet Trump. Han kritiserte også president Barack Obama for å la Kina og Japan eksportere så mye industriprodukter til USA, imens USA bare eksporterer hvete og biff tilbake. Han mente også at USA behandler illegale innvandrere bedre enn sine egne krigsveteraner.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Påmeldingsfristen gikk ut torsdag i Vermont og fredag i Wyoming. Denne uken er det påmeldingsfrist i Minnesota på tirsdag, Alaska, Arizona, Kansas og Wisconsin på onsdag og primærvalg i Puerto Rico på søndag.

Colorado senator: En dommer har avgjort at forretningsmann og tidligere bystyremedlem Ryan Frazier skal få stille i det republikanske primærvalget. Det har vært tvil om gyldigheten av Fraziers underskrifter.

North Carolina senator: PPP har målt og finner at senator Richard Burr (R) har en 39 – 36 ledelse på tidligere delstatsrepresentant Deborah Ross (D).

Hawaii distrikt 1: Tidligere kongresskvinne Colleen Hanabusa vil stille til sitt gamle sete, som hun forlot for å utfordre den da guvernøroppnevnte senator Brian Schatz i det demokratiske primærvalget.

California distrikt 32: Delstatsrepresentant Roger Hernandez (D), som utfordrer kongresskvinne Grace Napolitano i primærvalget i juni, beskyldes av sin hustru for vold i ekteskapet. Paret er i skilsmisseforhandlinger og kona har bedt en domstol om å ilegge Hernandez besøksforbud. Republikanere i delstatsforsamlingen har bedt Hernandez trekke seg, men han benekter alle forhold.

Wisconsin distrikt 1: En måling fra VOX gir Paul Ryan en 80 – 7 ledelse over forretningsmann Paul Nehlen i det republikanske primærvalget.

Indiana viseguvernør: Demokratenes guvernørkandidat John Gregg har valgt delstatsrepresentant Christina Hale til sin viseguvernørkandidat.

Ohio guvernør: Justisminister og tidligere senator Mike DeWine (R) vil stille til guvernør i 2018.

Virginia guvernør: Guvernør, tidligere føderal partiformann og pengeinnsamler par excellence, Terry McAuliffe er under etterforskning for ulovlig pengeinnsamling.

 

DAGENS ARTIKLER

«What We Know About Hillary Clintons Private Email Server» av Alicia Parlapiano (New York Times): New York Times gir full oversikt over den etterhvert ganske innviklede epost saken.

«Can Social Conservatism Survive Trump?» av John McCormack (Weekly Standard): «Social conservatives are used to voting for candidates—including Ronald Reagan, George H.W. Bush, and Mitt Romney—who have, like Trump, changed their positions on abortion. What they have not yet tolerated is voting for a man whose public behavior is so deplorable he could degrade the culture and discredit the moral authority of his supporters, their organizations, and their party for a generation.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.