God morgen! Det er fredag 27. mai, Trump er OFFISIELT republikanernes kandidat, han og Sanders skal kanskje ha en debatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I thought it was allowed.»

Hillary Clinton om e-postskandalen og hennes bruk av privat e-mailkonto.

NYHETER

Google vant i Oracle søksmål. Oracle, et programvareselskap, saksøkte Google fordi Google hadde brukt del av språkprogrammeringen deres for å bygge Android, Googles mobile operativsystem. Oracle hevdet at de har opphavsrett, eller at Google burde ha fått lisens – men juryen valgte å støtte Google, som hevdet at språkprogrammeringen ble dekket av låneregelen under opphavsrett. Les mer.

«House» republikanere anklaget for å «synde» ved å stemme for LGBTQ-amendment. Siden forrige ukes drama, ble det vedtatt et tillegg til en større lov om energi på torsdag. Lovendringen ble vedtatt med 223 for, og 195 imot. 43 republikanere støttet lovendringen, og deretter holdt representant Rick Allen (R-Georgia, 12. distrikt) en tale i et GOP briefingmøte der han leste opp en passasje fra bibelen som kritiserer homoseksualitet og anklagde de 43 republikanerne for å «synde». Energiloven endte opp med å ikke få nok stemmer til å passere huset, og det ser ut som om representant Sean Patrick Maloney (D-New York, 18. distrikt), som også foreslo den forrige lovgivningen, må prøve på nytt igjen. Les mer.

#2016SIRKUSET

1237 delegater til Trump. Torsdag fikk Donald Trump endelig bekreftelse på at han er Det republikanske partiets utvalgte kandidat. Ved hjelp av ubundne delegater, klarte Trump å krabbe seg over den magiske linjen, og er nå offisielt republikanernes kandidat. Selv om Trump har vært partiets antatte kandidat i flere uker nå, og han ikke offisielt aksepterer nominasjonen fra partiet før de stemmer om det på landsmøte, betyr det at alle spekulasjoner om et åpent landsmøte i Cleveland i juli nå er døde. Trump feiret nyhetene slik: Les mer.

View this post on Instagram

Celebrating 1237! #Trump2016

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Trump «tjente» på 2008-kræsjet, og «Crooked Hillary» lekket statshemmeligheter – i følge den andre. Angrepene mellom Donald Trump og Hillary Clinton kvikner til, og etter nyheten om at Hillary Clinton ble funnet skyldig i å bedrive sikkerhetsbrudd fortsetter Trump med mantraet «Crooked Hillary». Clinton, for sin del, valgt å angripe Trump ved trekke fram hans «støtte» til «the housing bubble» i 2008 som igjen utløste den finansielle krisen. Hillary prøver desperat å vinne over velgerne, men e-post-skandalen viser prosentandelen av mennesker som har et fordelaktig inntrykk av henne har sunket fra 69 prosent. Det virker som om få stoler på Hillary, og dette virker å forbli et varig problem i hennes presidentkampanje. Les mer.

Sanders-Trump debatt? Trump sier han kan gjøre dette hvis noen donerer 10 millioner dollars til et godt formål. Trump har sagt seg villig til å debattere Bernie Sanders, så lenge noen (i en anonym donasjon) donerer 10 millioner dollar til veldedighet. Hvis debatten faktisk skjer, blir nok denne debatten, mellom to kandidater som ikke kommer til å konkurrere, blir nok det det mest sette debatten av alle. Fra spøk til alvor, så kommer debatten mest sannsynligvis ikke til å skje, men Donald Trump liker å snakke om Sanders, og fremstiller han ofte som venstresidens versjon av ham selv. Les mer.

Trumps topprådgiver uttaler at å velge en kvinne eller minoritet til potensiell visepresident er «pandering». En av Trumps topprådgivere ga et lengre intervju til The Huffintgon Post i går, som blant annet inneholdt spurte om potensielle visepresidentkandidater. Rådgiveren antok at de ikke skulle velge en kvinne eller minoritet fordi det kan bli tolket som frieri til velgere. Men Trump kom tilbake og sa at han aldri ville ha sagt noe sånt, og at de selvsagt vurderer både kvinner og minoriteter. Les mer.

Dropp COP21 og deregulere olje- og gassindustrien i Amerika. I en tale torsdag, delte Donald Trump deler av sin kommende energiplan. Trump vil at Amerika skal slutte å være avhengig av OPEC, og heller utnytte den fossile industrien så godt de kan. Trump uttalte videre at han skal redde kullindustrien, og at Obama har ødelagt alt med sine miljøvennlige lover. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The Mind of Donald Trump» av Dan P. McAdams (The Atlantic): «’O.K., I guess I’m asking, do you consider yourself ideal company?’ ‘You really want to know what I consider ideal company?,’ Trump replied. ‘A total piece of ass.’ I might have phrased Singer’s question this way: Who are you, Mr. Trump, when you are alone? Singer never got an answer, leaving him to conclude that the real-estate mogul who would become a reality-TV star and, after that, a leading candidate for president of the United States had managed to achieve something remarkable: ‘an existence unmolested by the rumbling of a soul.’»

«Newly Powerful Sanders Flexes Senate Muscles» av Seung Min Kim (Politico): «Far away from the halls of Congress, as he continues to rankle Hillary Clinton on the campaign trail, Bernie Sanders is fashioning a new role for himself in the Senate: The next Dr. No. The Vermont senator, remade as one of the best-known members of Congress, is throwing his weight against some of the most significant bipartisan deals pending in Congress this year. He’s actively urging Senate Democrats to reject a deal reached by House Republicans and the Obama administration to ease Puerto Rico’s debt crisis and has emerged as one of the few opponents of a landmark overhaul of chemical safety laws — the first major environmental legislation in a generation.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.