God morgen! Det er torsdag 26. mai, Trump er i tottene på New Mexico-guvernør Susana Martinez, Hillary Clintons e-postproblemer forsvinner ikke med det første, og Morgenkaffen er servert.

“Apparently, Donald Trump doesn’t realize Governor Martinez wasn’t elected in 2000, that she has fought for welfare reform, and has strongly opposed the President’s Syrian refugee plan. But the pot shots weren’t about policy, they were about politics. And the Governor will not be bullied into supporting a candidate … Governor Martinez doesn’t care about what Donald Trump says about her – she cares about what he says he will do to help New Mexicans. She didn’t hear anything about that today.”

Talspersonen til New Mexico-guvernør Susana Martinez, Mike Lonergan svarer på kritikken Donald Trump reiste tirsdag kveld under en tale i Albuquerque.

NYHETER

Snart klar for Bill Crosbys rettsak. Den folkekjære komikeren er blant annet tiltalt for overfall, og nå er det snakk om at rettssaken kan starte allerede til sommeren. Dette er den mest berømte personen som er tiltalt siden Michael Jackson ble det i 2005. Crosbys rettsak vil ikke bli kringkastet på samme måte som O.J. Simpsons sin i 1994, fordi høyesterett i Pennsylvania har forbudt videokameraer i rettssalen. Til tross for dette kommer rettssaken til å få en omfattende mediedekning. Les mer.

Nagasaki føler seg oversett av Obama. I det vi nærmer oss president Barack Obamas historiske besøk til Hiroshima føler innbyggerne i Nagasaki seg glemt av den amerikanske presidenten. En japansk kvinne New York Times har snakket med uttaler: “I feel like Nagasaki has been abandoned and thrown away”. Les mer.

Mulig dødsstraff etter Charleston-drap. Dylann S. Roof (22), som er anklaget for å ha drept ni personer i Charleston, South Carolina i juni i fjor, kan få dødsstraff. Roof er anklaget for å ha skutt og drept ni mennesker i Emanuel African Methodist Episcopal Church. I South Carolina har det debatten gått om Roof burde bli henrettet eller ei. Enkelte familier har uttrykt ønske om å unngå en langvarig rettssak. Les mer.

#2016SIRKUSET

E-postskandalen ruller videre for Hillary Clinton. Utenriksdepartementets rapport om Clintons e-postbruk er dyster lesning for de som håper at e-postskandalen skal forsvinne. Washington Post skriver blant annet:

The inspector general, in a long-awaited review obtained Wednesday by The Washington Post in advance of its publication, found that Clinton’s use of private email for public business was “not an appropriate method” of preserving documents and that her practices failed to comply with department policies meant to ensure that federal record laws are followed.

The report says Clinton, who is the Democratic presidential front-runner, should have printed and saved her emails during her four years in office or surrendered her work-related correspondence immediately upon stepping down in February 2013. Instead, Clinton provided those records in December 2014, nearly two years after leaving office.

Les mer.

Hillary Clinton angriper Trump for utsagn om shorting av bolig-boble. I flere uker har Hillary Clinton slitt med å finne angrep som virkelig skader Donald Trump. Hun har prøvd å angripe ham med alt fra hans forhold til kvinner, til at han ikke har offentliggjort selvangivelsen. Det har ikke vært særlig effektivt enda. Nå tar Clinton utgangspunkt i en uttalelse fra Trump mens han ledet Trump University i 2006. Det høres ut som han håper at boligboblen er reell slik at folk som han kunne tjene goder penger på det. Clinton tok til Twitter og har publiserte flere titalls meldinger i løpet de to siste dagene der hun framstiller Trump som en del av eliten som bare tenker på seg selv. Blant annet denne videoen som du kan se nedenfor. Les mer.

Trumps angrep på Susana Martinez gjør republikanerne urolige. Guvernør i New Mexico Susana Martinez er nemlig en av republikanernes mest prominente latin-amerikanske politikere. Under en 65 minutter lang tale i Albuquerque tirsdag kveld anklaget Trump Martinez for statens økonomiske problemer. Samt kritiserte henne for å ikke være en av guvernørene som har uttalt at de vil nekte syriske flyktninger bosted. “She’s not doing the job. We’ve got to get her moving. Come on: Let’s go, governor.” Du leser svaret fra Martinez-leiren under dagens sitat i starten av Morgenkaffen. Les mer.

National Review oppfordrer Mitt Romney til å stille som uavhengig kandidat. Never Trump-gjengen har ikke gitt opp helt enda. David French i det konservative tidsskriftet mener nemlig at den tidligere presidentkandidaten bør stille som en uavhengig kandidat og utfordre Clinton og Trump.”You are the only man who can save us from future calamity.”. Les mer.

Ryan nærmer seg offisiell støtteerklæring til Trump. For omtrent 3 uker siden fortalte Speaker i Representantens hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) Jake Tapper på CNN at han enda ikke var klar til å erklære sin støtte til Donald Trump. Saken har fått mye medieoppmerksomhet, og i går fortalte anonyme kilder nyhetsbyrået Bloomberg at Ryan nærmer seg en støtteerklæring. Ryan diskuterte dette og andre saker under et lengre intervju med Politicos Glenn Thrush som du kan høre under:

DAGENS ARTIKLER

Clinton has a new weapon against Trump: Elizabeth Warren av Abby Phillip og Karen Tumulty (Washington Post) ” Democratic presidential front-runner Hillary Clinton has a new partner in her battle against Donald Trump: Sen. Elizabeth Warren, who gave a speech Tuesday mirroring Clinton’s own talking points accusing Trump of profiting from the housing crash of 2008.”

The Transgender Bathroom Debate and the Looming Title IX Crisis av professor på Harvard Law School Jeannie Suk (The New Yorker) This month, regional battles over the right of transgender people to access public bathrooms were elevated to national legal theatre. First, the Justice Department told North Carolina that its recent law, requiring education boards and public agencies to limit the use of sex-segregated bathrooms to people of the corresponding biological sex, violated federal civil-rights laws. Governor Pat McCrory responded with a lawsuit, asking a court to declare that the state’s law doesn’t violate those federal laws. Meanwhile, in a suit filed on the same day, the Justice Department asked a court to say that it does.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.