God morgen! Det er onsdag 25. mai, presidentkandidatene fokuserer på California, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We should just kind of lay off Bernie Sanders a little bit. Bernie’s a good man. He tries to do the right thing. I think everything will work out well.«

Harry Reid (D-Nevada), minoritetsleder i Senatet, letter kritikken mot Bernie Sanders, og sender et hint til de som kritiserer Vermont-senatoren for å forhindre en samling av partiet.

NYHETER

Mulig dødsstraff etter Charleston-drap. Dylann S. Roof (22), som er anklaget for å ha drept ni personer i Charleston, South Carolina i juni i fjor, står ovenfor dødsstraff. Roof, som er anklaget for a ha skutt og drept ni mennesker i Emanuel African Methodist Episcopal Church, som er en for det meste svart menighet, skal gjennom to rettssaker der det kan ende med at han blir dømt til dødsstraff. Skytingen antas å ha vært rasistisk motivert. I South Carolina har det blitt debattert om Roof burde bli henrettet eller ei. Enkelte familier har uttrykt ønske om å unngå en langvarig rettssak. Les mer.

#2016SIRKUSET

Støtte til Trump Victory. Tirsdag kom Donald Trump og the Republican National Committee ut med en liste over kjente personer som kommer til å jobbe for en felles pengeinnsamlings-komité, kalt Trump Victory. En nestformann for komitéen blir for eksempel Woody Johnson, eier av det amerikanske fotballaget New York Jets. Hver an nestformennene på listen har tidligere støttet en annen republikansk presidentkandidat. Dette blir altså sett som tegn på at parti-ledere og sponsorer begynner å godta Trump-nominasjonen. Trump Victory kommer til å holde sitt første offisielle pengeinnsamlings-arrangement onsdag 25. mai i Los Angeles. Les mer.

Debatt-stopp. Hillary Clinton avslår å møte Bernie Sanders (I-Vermont) i en siste debatt før primærvalget i California, som avholdes om to uker (7. juni). Clinton- og Sanders-kampanjene ble tidligere i år enige om å ha fire ekstra debatter. Hittil har tre blitt avholdt, og Fox News hadde invitert til en siste debatt, men med Clintons avslag er det klart at debatt-sesongen nå er over. Sanders mener dette er en fornærmelse mot velgerne: ”I think it is a little bit insulting to the people of California, our largest state, that she is not prepared to have a discussion with me about how she will help the Californians address the major crises we face.” Clintons kampanje har sagt at de heller vil sette fokus mot høstens valg, og utfordringen Donald Trumps kandidatur representerer. Derfor vil de heller bruke tid på å nå direkte ut til velgere ved å reise rundt i delstaten. Les mer.

Clinton-allierte skylder på Sanders for dårlige målinger mot Trump. Nylige meningsmålinger viser at Hillary Clinton ligger jevnt an mot Donald Trump nasjonalt, mens Vermont-senatoren gjør det bedre mot mangemilliardæren. Sanders-kampanjen har brukt dette som et argument til sin fordel, men Clinton hevder dette er grunnet hittil få kritiske angrep mot Sanders i for eksempel reklamekampanjer fra republikansk side. Clinton har nesten sikret seg nominasjonen, men Sanders har gjentatte ganger gjort det klart at kampen ikke er over. Hun kan få det vanskelig med å samle partiet bak seg, og Clinton-allierte klandrer nå Sanders for den lange kampen om nominasjonen som gjør det vanskeligere for henne å samle partiet i kampen mot Trump. Les mer.

Sanders kampanje krever gjennomgang av Kentucky-primærvalg. I forrige ukes primærvalg i the Bluegrass State viser resultater nå at Hillary Clinton vant med et halvt prosentpoeng. Tirsdag forespurte Sanders’ kampanje delstaten om en gjennomgang av stemmene. Om nye resultater blir funnet vil det trolig ikke føre til store endringer i delegatfordeling. Les mer.

Repubikansk primærvalg i Washington. Tirsdag avholdes det republikansk primærvalg i Washington, som sender 44 delegater til det republikanske landsmøtet. 14 av disse fordeles proporsjonalt ut i fra delstats-resultatene, mens 3 går til vinneren av hvert av de 10 distriktene. Donald Trump mangler fremdeles 47 delegater for å sikre nominasjonen, og kan altså ikke ta nominasjonen i kveld, selv om han nå er den antatte republikanske presidentkandidaten. Stemmelokalene stenger klokken 05.00 norsk tid. Se resultatene her.

DAGENS ARTIKLER

«It’s all about California: Clinton hopes to avoid ending primary season with an epic loss» av Abby Phillip og Anne Gearan (Washington Post): «A victory in California would surely strengthen Sanders’s resolve to keep fighting through the convention and further delay Clinton’s ability to unify the party. More significantly, losing the nation’s most populous state would deal an embarrassing blow to Clinton that could haunt her in the general election against Trump — even if she clinches the nomination with a victory in New Jersey.»

«Trumps opponents scramble to get on board» av Eli Stokols (Politico): «Having bested 16 Republican primary rivals, Trump now looks competitive in a general election matchup with Hillary Clinton, according to a number of recent polls. Several members of the GOP establishment and its consultant and donor class who led the fight against Trump are now working directly on his behalf, motivated by a desire to win, the prevention of further splintering within their own ranks or the jingle-jangle of their next lucrative contract — and, in some cases, all of the above.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.