Fort Pulaski utenfor Savannah, Georgia. (Foto: Privat)

Primærvalgene ruller videre og i natt er turen kommet til Georgia.

Valglokalene i Georgia stenger 01:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press. Dersom ingen kandidat tar over 50% i et race, går det hele videre til en ny runde tirsdag 26. juli.

SENATOR

Johnny Isakson
Tar en periode til: Johnny Isakson. (Foto: Kongressen)

Republikaneren Johnny Isakson (f.1944) satt i delstatsforsamlingen og deretter Huset i flere år (han tok setet til Newt Gingrich da han trakk seg i ’99), før han ble valgt til Senatet i 2004.

Isakson er i en tidlig fase av Parkinsons sykdom, men går for gjenvalg til en tredje periode i 2016.

To kandidater stiller mot ham internt; professor og skolestyremedlem Mary Kay Bacallao og ingeniør og prest Derrick Grayson. Ingen av dem har samlet inn særlig med cash eller støtte.

Grei renominasjon.

GA sen3 Jim Barksdale
Velstående: Jim Barksdale. (Foto: Hjemmeside)

For demokratene stiller forretningsmann John Coyle, investor Jim Barksdale og prosjektmanager Cheryl Copeland. I tillegg vil veteran James Knox stå på stemmeseddelen, men stemmer gitt til denne kandidaten vil ikke telle, siden han trakk seg etter at stemmesedlene var trykket.

Her er Barksdale partiets foretrukne kandidat, ikke minst fordi han har mulighet til å bruke egne penger til å finansiere valgkampen. Det er en ulempe at han aldri har innehatt noe politisk verv før, men på den annen side var ikke det noe hinder for senator David Perdue, da han ble valgt i 2014.

Klar fordel Barksdale.

REPRESENTANTER

Det er primærvalg i 7 av Georgias 14 distrikter. Distrikt 3 er åpent og skal plukke en ny kongressrepresentant, en tidligere kongressmann utfordrer den sittende i distrikt 9 og i distrikt 11 er det også reell konkurranse om nominasjonen.


Sanford Bishop Jr. (Foto: Kongressen)
Trygg uansett: Sanford Bishop Jr. (Foto: Kongressen)

Georgias distrikt 2 omfatter sørvestlige deler av staten, inkludert deler av Macon og Columbia.

Demokraten Sanford Bishop (f.1947) ble først valgt til Huset i 1992 og tok 59% i 2014 mot optiker og tidligere skolestyremedlem Greg Duke, som stiller igjen for republikanerne, sammen med sykepleier Diane Vann. I tillegg står navnet til advokat Bobby Scott på stemmeseddelen, men kandidaten døde for noen uker siden og stemmer avgitt til ham vil ikke telle.

Her er nominasjonen av mindre interesse.


Distrikt 3 ligger i de midtre, vestlige deler av staten og inkluderer de sørlige forsteder av Atlanta og de mer velstående deler av Columbus. Entreprenør og delstatsrepresentant Lynn Westmoreland (f.1950) ble først valgt til Huset i 2004, men tar ikke gjenvalg.

GA02 Mike Crane
Tidlig favoritt: Mike Crane. (Foto: Hjemmeside)
(Foto: Kandidatens Facebookside)
Egne penger: Jim Pace. (Foto: Facebook)

For republikanerne stiller delstatssenator og entreprenør Mike Crane, borgermester og tannlege Drew Ferguson, forretningsmennene Sam Anders, Chip Flanegan og Richard Mix, eiendomsutvikler Jim Pace og lærer Rod Thomas.

Crane var den tidlige favoritten og har samlet inn flest støtteerklæringer, men er blitt forbigått i pengeracet av Ferguson, som har samlet inn cash fra sine yrkesbrødre over hele landet.

Crane støttes av mektige Club for Growth, som har skutt inn noen titusener på reklame for ham, mens Pace har hatt egne penger å spytte inn, så han leder pengeinnsamlingen totalt.

Drew Ferguson. (Foto: Facebook)
Har yrkesbrødre: Drew Ferguson. (Foto: Facebook)
Chip Flanegan. (Foto: Facebook)
Også egne penger: Chip Flanegan. (Foto: Facebook)

Flanegan har knapt samlet inn noe, men har lånt sin kampanje over 150.000 dollar og har en viss fordel i og med at han er kjent blant velgerne, etter ha stilt mot Westmoreland både i 2012 og 2014. Han tok over 30% sist gang, så det kan ikke utelukkes at han tar seg videre til neste runde.

Dette går nesten sikkert videre til en ny omgang i juli og alle de fire nevnte har en mulighet.

Jeg holder en knapp på Crane og Pace, men vil ikke bli overrasket av noen kombinasjon av de fire.

For demokratene stiller pastor Tamarkus Cook og helsearbeider Angela Pendley.

Helt uinteressant.


Distrikt 8 omfatter sørlige og sentrale deler av staten, inkludert deler av Macon.

Forretningsmann og delstatsrepresentant Austin Scott (f.1969) har representert området siden 2011 og hadde ingen mot­stan­dere i 2014. I 2016 utfordres han internt av forretningskvinne Angela Hicks, men renominasjonen skal ikke være truet.


GA09 Doug Collins
Det er av sine egne man skal ha det: Doug Collins. (Foto: Kongressen)

Distrikt 9 er nytegnet, og omfatter de nordøstlige deler av staten, inkludert nordlige forsteder av både Athens og Atlanta.

Republikaneren Doug Collins (f.1966) tok nesten 81% i 2014.

GA09 Paul Broun
Beryktet: Paul Broun. (Foto: Wikipedia)

Han får imidlertid en intern utfordring fra tidligere kongressmann Paul Broun, som kom på 5. plass i senatsnominasjonen i 2014, men som nå vil tilbake til Huset.

Broun var kjent, eventuelt beryktet, for sine mange dypt konservative utspill, det kanskje mest kjente var da han uttalte at evolusjonslæren var ‘en løgn fra helvetes dypeste grav’. Han har dog ikke samlet inn særlig med penger denne gangen, så det kan tenkes folk er blitt lei.

Ytterligere tre republikanere vil ha setet; ex-lærer Roger Fitzpatrick, ex-general Bernie Fontaine og ex-forretningsmann Mike Scupin.

Jeg tipper Collins vinner dette allerede i første runde.


GA11 Barry Loudermilk
Får tøff motstand etter EN periode: Barry Loudermilk. (Foto: Wikipedia)
Daniel Cowan. (Foto: Facebook)
Rik utfordrer: Daniel Cowan. (Foto: Facebook)

Distrikt 11 ligger i de nordvestlige områder av staten og inkluderer mye av Atlantas forsteder.

Forretningsmann og delstatssenator Barry Loudermilk tok setet i 2014 uten motstand, men han får intern motstand fra forretningsmennene Billy Davis og Daniel Cowan, prosjektmanager Hayden Collins og regnskapsfører William Llop.

Av disse er det først og fremst Cowan som kan utgjøre en trussel for Loudermilk i natt. Han har godt med både penger og rike forbindelser og har lånt kampanjen en kvart million. I tillegg skal jeg ikke helt utelukke Llop, som har lånt sin kampanje nesten 125.000 og i det minste kan dra nok stemmer til å sende dette til en ny runde.

Ingen av de andre to skal ha noen sjanse, men kan komme til å utsette den endelige avgjørelsen her til juli. Jeg tror dog Loudermilk får gjenvalg i natt.


GA12 Eugene Yu
Mer konservativ: Eugene Yu. (Foto: Facebook)
GA12 Rick Allen
Er han blitt ‘Washington’?: Rick Allen. (Foto: Wikipedia)

Distrikt 12 omfatter de sørøstlige deler av staten, inkludert Augusta. Entreprenør Rick Allen (f.1951) tok setet fra en demokrat i 2014 med nesten 55%.

Han får en intern utfordring fra forretningsmann og kandidat til nominasjonen i 2014, Eugene Yu. Yu hevder at Allen ikke har vært konservativ nok i sin stemmegivning i Washington, DC og forsøker å oppildne Tea Party-velgere til å stemme på seg. Dog har pengeinnsamlingen gått svært dårlig.

Allen skal få grei renominasjon.

For demokratene stiller journalist Tricia McCracken og pensjonist Joyce Nolin.

Helt uinteressant.


GA14 Tom Graves
Null problem: Tom Graves. (Foto: Kongressen)

Distrikt 14 omfatter de nordvestlige deler av Georgia og har 82% hvite velgere. Forretningsmann og delstatsrepresentant Tom Graves (f.1970) har representert delvis overlappende områder siden han vant et suppleringsvalg i 2010. Han hadde ingen motstandere i 2014.

Tekstilarbeider Mickey Tuck og forretningsmann og 2014-kandidat Allan Levene stiller mot ham internt. Levene, som tok under 2% i 2014, stilte for øvrig også i Hawaiis 1. distrikt samme år.

Ingenting ved disse to tyder på at de skal være noe problem for Graves i natt.