‘Watch for Snakes’ står det på et skilt midt ute i den texanske ødemarken. Sikkert et godt råd, også til velgerne. (Foto: Privat)

I natt er det andre runde av nominasjonen i Texas på programmet.

I alle valgene i Texas der ingen av kandidatene tok over 50% på Super Tuesday, gikk det videre til en ny runde mellom de to med flest stemmer. Valglokalene stenger kl. 02:00 i natt og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

REPRESENTANTER

Texas hadde nominasjonsvalg i 25 distrikt. Det blir omkamp om fire nominasjoner i tre distrikt.


Som ventet blir det en ny runde i TX-15, som blir ledig fordi Ruben Hinojosa (D) takker av etter 20 år i Huset.

TX15 Vicente Gonzalez
En million er ikke hva det engang var: Vicente Gonzalez. (Foto: Hjemmeside)

På demokratisk side står det nå mellom den velstående advokaten Vicente Gonzalez og advokat og skolestyremedlem Sonny Palacios.

Førstnevnte brukte en million dollar av egen lomme til første runde og var den klart mest pengesterke, men det holdt bare til 42% i mars. Siden den gang har han dempet pengebruken noe, men har fortsatt et suverent, finansielt overtak.

TX15 Sonny Palacios
Mye å ta igjen: Sonny Palacios. (Foto: Hjemmeside)

Palacios, som bare tok 19% i første runde, kommer fra en kjent og politisk prominent familie i området. Det kan være en fordel når valgdeltagelsen dropper, slik den garantert gjør ved dette valget, men mye skal gå hans vei for å ta igjen de 23% han lå bak.

TX15 Tim Westley
Overraskelse: Tim Westley. (Foto: Hjemmeside)

For republikanerne ble nominasjonsvalget noe av en overraskelse. Alle, også undertegnede, trodde dette skulle bli en kamp mellom to latinoer, men den afroamerikanske Tim Westley, som er pastor, tok 45% og er nå klar favoritt i andre runde.

Han fikk følge av den opprinnelige favoritten, forretningsmann og tidligere borgermester Ruben Villarreal (32%). Igjen er det mulig at valgdeltagelsen favoriserer Villarreal, men han har mye å ta igjen.


I det 18. distriktet foregår en omkamp til en helt håpløs, republikansk nominasjon. Her var det veldig jevnt etter første runde, med forretningskonsulent Lori Bartley på 34% og den pensjonerte dommeren Reggie Gonzales på 33%. Vinneren blir uansett gruset i november.


I det trygt republikanske 19. distrikt går kongressmann Randy Neugebauer av. Det ble ganske jevnt, men til slutt gikk Lubbocks borgermester Glen Robertson (27%) og tidligere presidentrådgiver og viserektor ved delstatsuniversitetet, Jodey Arrington (26%) videre.

(Foto: Kandidatens hjemmeside)
Mainstream 1: Glen Robertson. (Foto: Hjemmeside)
Foto: Kandidatens hjemmeside)
Mainstream 2: Jodey Arrington. (Foto: Hjemmeside)

Den velstående Robertson har fortsatt å bruke mye av egne midler, mens Arrington har gjort det skarpt blant sitt mer nasjonale donornett. Her foreligger ingen målinger, og begge kandidater er godt finansierte, mainstream republikanere.

Jeg holder vel en ørliten knapp på Robertson, men her kan det gå begge veier.

JERNBANEKOMMISJON

Her blir det omkamp i begge partier.

(Foto: Kandidatens Facebookside)
Svak favoritt: Gary Gates. (Foto: Facebook)
(Foto: Kandidatens hjemmeside)
Ikke favoritt: Wayne Christian.(Foto: Hjemmeside)

For republikanerne vant rancher og aksjemegler Gary Gates første runde, med 28%. Han fikk følge av finansrådgiver og tidligere delstatsrepresentant Wayne Christian, som tok 20%.

Christian er noe bedre kjent, noe som trolig brakte ham videre til andre runde, og det kan gi ham seiren i et valg med mye lavere deltagelse. Gates brukte dog millioner av egne penger og er nok svak favoritt i natt.

Svak fordel Gates.

TX jb Grady Yarbrough
Vant minoritetene: Grady Yarbrough. (Foto: Facebook)
Cody Garrett. (Foto: Facebook)
Vant hvite velgere: Cody Garrett. (Foto: Facebook)

Blant demokratene fikk vi igjen en oppvisning i hvor vilkårlig stemmegivningen kan være i valg med lite informasjon for velgerne. Storfavoritten, tidligere delstatsrepresentant Lon Burnam, føk ut med bare 25%. I stedet var det den penjonerte læreren Grady Yarbrough (40%) og journalist og aktivist Cody Garrett (35%) som gikk videre.

Yarbrough synes i stor grad å ha konsentrert seg om stemmene til minoritetsvelgere, som utgjør en stor andel av demokratenes velgere i denne delstaten. De hvite stemmene ble splittet på Garrett og Burnam.

I denne runden blir det som nevnt mindre valgdeltagelse, og det kan Garrett tjene på, da det erfaringsvis er minoritetene som faller først fra.

Fordel Garrett.