Morgenkaffen mandag 23. mai: Donald Trump leder over Hillary Clinton i ny meningsmåling

God morgen! Det er mandag 23. mai, Donald Trump leder over Hillary Clinton i ny meningsmåling, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I do not want Americans, and you know, good thinking Republicans, as well as Democrats and independents to start to believe that this is a normal candidacy. It isn’t. What [Trump] is advocating– look what he’s done this past week. You know, attacking our closest ally, England. Heaping praise on a dangerous dictator in North Korea.»

Hillary Clinton om Donald Trump på NBC Meet the Press.

NYHETER

Denne fredagen tok U.S. Navy i bruk sin nyeste destroyer type Zumwalt, men den russiske marineeksperten Viktor Baranets mener dette er nok et eksempel på at USA har blitt stormannsgale, skriver The Diplomat. Med en kostnad på 4.4 milliarder dollar stykket koster disse destroyerne dobbelt så mye som den største atomubåten. Stealth vil ikke skjerme en båt på høyde med en 16 etasjes bygning, påstår den russiske eksperten. Opprinnelig var planen å bygge 32 stykker, men det er nå redusert til tre.

#2016SIRKUSET

Trump leder på meningsmåling. I ny meningsmåling fra ABC News og Washington Post, leder Donald Trump over Hillary Clinton med 46 mot 44 prosent. Etter å ha vunnet primærvalget har Trump fått medvind på meningsmålingene, men fortsatt er det kun 37 prosent som har et fordelaktig inntrykk av mannen, og 39 prosent som mener han er kvalifisert til å være president. Hillary derimot har 44 prosent som har et fordelaktig inntrykk avhenne, og hele 63 prosent som ser på henne som kvalifisert.

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) gir ikke opp kampen mot Hillary. ”Vi kommer til å kjempe til siste stemmeseddel ” var hans budskap på CBS Face the Nation, og han har troen på at han kan ende opp med flere delegater, ikke medregnet superdelegater, enn Hillary Clinton. Han uttalte seg også kritisk mot Debbie Wasserman Schultz (D-Florida, 23.distrikt) lederen for DNC, Den nasjonale demokratiske komite – det nærmeste man kommer en partisekretær. Hans argument er at det demokratiske partiet ikke trenger en ledelse som løper mellom rikfolk på jakt etter penger, men folk som er på arbeiderklassens side. Sanders avsluttet med å si at hans andre mål er å sterkt påvirke det demokratiske valgprogrammet mot venstre.

Clinton: Uklart om Trump betaler føderal inntektsskatt. Hillary Clinton gjestet NBC Meet the Press, og trakk der fram forskjellene mellom 2008 og nå. I 08 var Barack Obama og Clinton omtrent like i antall stemmer, imens hun i år leder med 3 millioner over Sanders. Hun argumenterte også imot Sanders-fløyen sin påstand om at Sanders scorer bedre mot Trump enn Clinton. ”Jeg tror ikke han har ikke fått en eneste negativ reklame mot seg,” var hennes svar. Hun mente også at man ikke må gi Donald Trump tid og rom til å normalisere seg selv. ”Vi skal vise hulheten i hans retorikk,” lovet Clinton seerne.

Donald Trump fortsetter å slite med topp-donorene melder New York Times. Av 50 donorer avisen kontaktet, svarte kun ni at de ønsker å støtte Trump med penger. Noen indikerte sågar at de vil støtte Hillary Clinton. Hvis ikke Trump snart får dreis på pengeinnsamlingen vil han gå inn i hovedvalgkampen med betydelig mindre penger enn Clinton, til å bruke på reklame. Trump har heller ingen offisiell super-PAC man kan donere til, i motsetning til Hillarys velfylte Priorities USA Action.

Bill Clinton føler seg ubrukelig. Det er ikke lett å være Bill Clinton, skriver Roll Call. I uka som har gått har han representert sin kones kandidatur i Sør-Dakota, ikke akkurat begivenhetenes sentrum. Den siste uken har også Donald Trump spilt på eks-presidentens damehistorier, noe som neppe blir siste gang i valgkampen. Litt mer sentralt ble det denne helgen da Bill bla. fikk vist seg fram på kongressen til United Farm Workers i California.

VALGSNACKS:

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Denne uken er det første runde av primærvalgene i Georgia og andre runde i Texas; egne saker kommer med Morgenkaffen og legges ut på forsiden tirsdag. Påmeldingsfristen gikk ut i Washington fredag og listen over påmeldte finnes her. Det er påmeldingsfrist torsdag i Vermont og fredag i Wyoming. Ellers kan du sjekke de fullstendige resultatene fra primærvalgene i Idaho, Kentucky og Oregon foregående tirsdag, eventuelt får du de viktigste resultatene her:

Arizona senator: PPP har målt det republikanske primærvalget og finner senator John McCain (R) med en 39 – 26 ledelse på delstatssenator Kelli Ward. I et race mot kongresskvinne Ann Kirkpatrick leder McCain 42 – 36, mens Ward kun leder 37 – 35.

Kentucky senator: Senator Rand Paul (R) ble som ventet renominert, mens demokratene nominerte borgermesteren i Lexington, Jim Gray.

New Hampshire senator: En måling fra WBUR gir guvernør Maggie Hassan (D) en liten 48-46 ledelse på senator Kelly Ayotte.

Oregon senator: Senator Ron Wyden (D) ble som ventet renominert, mens republikanerne nominerte forretningsmann Mark Callahan.

Florida distrikt 6: Tidligere kongressmann Ric Keller har avbrutt sitt forsøk på å gjøre comeback i dette åpne setet.

Florida distrikt 19: Kongressmann Curtis Clawson (R) tar ikke gjenvalg pga. sin fars helsesituasjon. Bystyremedlem og sønn av en tidligere kongressmann, Chauncy Goss var kjapt ute med å erklære seg som kandidat.

Hawaii distrikt 1: Kongressmann Mark Takai (D), som har blitt diagnostisert med kreft, vil ikke ta gjenvalg på grunn av sin helsesituasjon.

Kansas distrikt 3: Finansrådgiver Jay Sidie blir tredje demokrat til å ta opp kampen mot kongressmann Kevin Yoder (R).

Kentucky distrikt 1: Det republikanske primærvalget til dette åpne, trygge setet ble vunnet av tidligere landbrukskommissær James Comer.

Louisiana distrikt 2: Fylkespresident i East Baton Rouge og tapende kandidat til viseguvernørvervet i Louisiana i fjor, Kip Holden (D), utfordrer kongressmann Cedric Richmond (D). Distriktet har et flertall svarte velgere og er solid demokratisk.

Louisiana distrikt 3: Tidligere politimann Clay Higgins blir den ørtende republikaneren til å stille i dette distriktet. Higgins er blitt landskjent med sine «Crime Stoppers»-videoer på nettet.

Oregon distrikt 5: Det republikanske primærvalget i dette – på papiret jevne – distriktet ble vunnet av politisk konsulent Colm Willis.

Rhode Island distrikt 1: Delstatsrepresentant Karen MacBeth, som byttet fra demokrat til republikaner tidligere i år, har avsluttet sitt forsøk på å bli partiets kandidat i Rhode Islands første distrikt og tar heller gjenvalg til delstatshuset.

Washington distrikt 3: Delstatsrepresentant Jim Moeller (D) har droppet ut av primærvalget til viseguvernør for å stille mot kongresskvinne Jamie Herrera Beutler (R)

Washington distrikt 4: Tidligere (amerikansk) fotballspiller Clint Didier (R), som tapte senatsvalget i 2010 og tapte mot kongressmann Dan Newhouse (R) i 2014, stiller igjen.

California guvernør/finans: Finansminister John Chiang (D) annonserte tirsdag at han vil stille til guvernør i 2018. Viseguvernør Gavin Newsom (D) har for lengst erklært seg som kandidat og det ventes at tidligere borgermester i LA, Antonio Villaraigosa (D) og muligens milliardær Tom Steyer også vil stille. Skattekommissær Fiona Ma (D) har alt meldt seg til å overta for Chiang (D).

Oregon guvernør: Guvernør Katie Brown (D) ble lett renominert, mens republikanerne nominerte lege Bud Pierce.

Oregon admin: Demokratene nominerte arbeidskommissær Brad Avakian, mens republikanerne nominerte tidligere delstatsrepresentant og guvernørkandidat Dennis Richardson.

Oregon lokal: Borgermestervalget I Portland endte med seier allerede i første runde til finansminister Ted Wheeler.

Vermont viseguvernør: Speaker i delstatshuset, Shap Smith, stiller til viseguvernørvervet. Smith stilte opprinnelig il guvernør, men trakk seg i november, da hans kone ble diagnostisert med brystkreft.

 

DAGENS ARTIKKEL:

«Five Notes for Watching ‘All the Way'» av David Hawkings (Roll Call): «The movie adaptation of the Robert Schenkkan play “All the Way ,” which premiered Saturday on HBO, may be just the televised tonic required for people within the congressional orbit already suffering election-year burnout»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.