God morgen! Det er torsdag 19. mai, Trump tar skittkastingen til et nytt nivå, og Morgenkaffen er servert.

«I’m not in every interaction my father has. But he’s not a groper. It’s not who he is. And I’ve known my father obviously my whole life. And he has total respect for women. He was promoting women in development and construction at a time when it was unheard of. There was no trend towards equality in the real estate and construction industry back in the 1980s. And he was doing it because he believes ultimately in merit.»

Ivanka Trump til Norah O’Donnell på «CBS This Morning,» på spørsmål om New York Times-forsiden om farens forhold til kvinner.

NYHETER

Merkedag for Pentagon. Erik K. Fanning blir leder for hæren, noe som gjør ham til den øverst rangerte i militæret som har stått fram som homofil. «Eric Fanning’s historic confirmation today as Secretary of the U.S. Army is a demonstration of the continued progress towards fairness and equality in our nation’s armed forces,» skriver president i Human Rights Campaign, Chad Griffin, i en pressemelding. Les mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump om Bill Clinton i intervju med Fox News’ Sean Hannity: «Voldtekt.» Trump har allerede fokusert på Bill Clintons kvinnehistorier på 1990-tallet i sine angrep på Hillary Clinton i lang tid. Onsdag beskrev han noen av episodene med ordet «voldekt»:

https://twitter.com/SopanDeb/status/733124771416788992

Trump slipper liste med 11 potensielle Høyesteretts-dommere. For å roe konservative kritikere og skeptikere slapp Donald Trump i går en liste med potensielle Høyesteretts-dommere. Det er et overraskende trekk, selv om navnene på listen ikke er overraskende fra en republikansk presidentkandidat. Listen er ikke endelig, og Trump sa i går at han kan komme til å legge til navn senere. Les mer.

Trumps Megyn Kelly-intervju. Den antatte republikanske presidentkandidaten Donald Trump gjestet tirsdag kveld Megyn Kelly sitt nye show på hovedkanalen til FOX. I intervjuet (som du kan se under) blir Trump konfrontert med sine tidligere uttalelser om kvinner, og Kelly spesielt. Trump svarer på sitt sedvanlig vis med å svare litt halvveis på spørsmålene, men Kelly får noen innrømmelser og beklagelser her og der. Intervjuet har blitt kritisert for å være for rundt i kantene fra Kellys side, og for at det fremstod mer som en promoteringskanal for Trump, Kelly og Fox enn som et reellt intervju. Isaac Chotnier i Slate kaller blant annet intervjuet for «Disgusting». Hans Stuever i Washington Post tar ikke så hardt i, men mener at intervjuets store feil var at det var for fokusert på Kelly (som på slutten annonserte at hun kommer med bok i november). Les mer.

https://www.youtube.com/watch?v=fBnn4VyuvpM

Fortsatt for jevnt til å utrope den endelige vinneren i Kentuky. Senator Bernie Sanders vant tirsdagens primærvalg i Oregon med 8 prosentpoeng, mens Hillary Clinton utropte seg til vinneren i Kentucky. Nyhetsbyrået AP sier imidlertid at «the Bluegrass state» fortsatt er «too close to call». Clinton leder med omtrent 2 000 stemmer ut av en halv million. Paul Begala sa på CNN at seieren var «tighter than a Speedo on Chris Christie». På spørsmål om Sanders ville kreve omtelling svarte talsperson “take a closer look at the numbers … and make a decision”. En Clinton seier her vil ende Sanders aldri så lille seiersrekke, men som de fleste Sanders tilhengere også begynner å forstå så er det for seint. Les mer.

Hillary Clinton tjente mer enn 6,5 millioner dollar i 2015. Clinton har tjent mer enn 5 millioner dollar på bokinntekter og nesten 1,5 millioner dollar for taler, i følge en pressemelding utsendt av hennes kampanje. Pressemeldingen kommer etter en rekke angrep på at Donald Trump skal gjøre det samme. Clinton håper nok på at Trump for eksempel har en lavere skattesats enn mange i middelklassen. Denne valgkampen har imidlertid vist at spillereglene som gjelder for de andre kandidatene ikke nødvendigvis omfatter Trump… Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«How I Acted Like A Pundit And Screwed Up On Donald Trump» av Nate Silver (FiveThirtyEight.com): «Cases like these are why you should be wary about claims that journalists (data-driven or otherwise) ought to have known better. Very often, it’s hindsight bias, sometimes mixed with cherry-picking and — since a lot of people got Trump wrong — occasionally a pinch of hypocrisy. Still, it’s probably helpful to have a case like Trump in our collective memories. It’s a reminder that we live in an uncertain world and that both rigor and humility are needed when trying to make sense of it.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.