God morgen! Det er onsdag 18. mai, det er spenninger i Det demokratiske partiet, Trump starter innsamling i avtale med RNC, og Mor­gen­kaffen er servert.

«If the Democratic Party is to be successful in November, it is imperative that all state parties treat our campaign supporters with fairness and the respect that they have earned. Unfortunately, that was not the case at the Nevada convention. At that convention the Democratic leadership used its power to prevent a fair and transparent process from taking place.»

Utdrag fra Vermont-senator Bernie Sanders‘ uttalelse tirsdag i respons til kritikk av hans supporteres oppførsel i Nevada i helgen. Les mer.

NYHETER

Senatet åpner for saksøking av Saudi-Arabia. Senatet godkjente tirsdag lovgivning som vil gi tillatelse til ofrene fra terrorangrepene på 9/11 til å saksøke Saudi-Arabia. Loven, ”The Justice Against Sponsors of Terrorism Act,” ble enstemmig godkjent av Senatet. Dette er i strid med anbefalinger fra Det hvite hus, som ikke ønsker å terge en viktig alliert. President Barack Obama har truet med å legge ned veto mot lovforslaget. Andre har også kritisert loven. Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt), uttalte: «I think we need to review it to make sure we are not making mistakes with our allies and we’re not catching people in this that shouldn’t be caught up in this.» Loven vil gjøre det mulig for ofre fra terrorangrep på amerikansk jord eller overlevende familiemedlemmer å saksøke stater for å støtte terrorister.  Les mer.

#2016SIRKUSET

Bernie vant Oregon, Clinton tok Kentucky. Vermont-senator Bernie Sanders vant tirsdagens demokratiske primærvalg i Oregon. Dette ble klart kun en time etter at stemmelokalene var stengt. I Kentucky var det derimot Hillary Clinton som gikk av med seieren, selv om dette til sist ble svært jevnt. Med 99,9 prosent av stemmene opptalt ledet Clinton med 46,8 prosent foran Sanders med 46,3 prosent. Clintons delegatledelse er fortsatt uoverkommelig for Sanders, som uansett holder det gående (til irritasjon for Clintons kampanje). Clinton-kampanjen ønsker å fokusere på kampen mot Donald Trump, som allerede er igang. Sanders blir stadig blir kritisert av dem som ønsker at den demokratiske nominasjonskampen skal ta slutt slik at partiet kan samles rundt Clinton og fokusere på høstens valg. Sanders har derimot lovet sine tilhengere at han vil kjøre løpet ut. Siste demokratiske nominasjonsvalg avholdes den 14. juni i District of Columbia. Les mer.

Bernie står ved tilhengerne sine. Bernie Sanders har de siste dagene blitt utsatt for økende kritikk fra etablissementet i Det demokratiske partiet, inkludert fra Senatets minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada). Vermont-senatorens kampanje blir kritisert for å bidra til en stadig mer ufin tone i den demokratiske valgkampen. Reid ba senatoren holde sine supportere ansvarlige for kaoset som fant sted i Nevada lørdag, der frustrasjon blant Sanders-tilhengere førte til hissig stemning, roping og kasting av stoler. Clinton-allierte hevdet at Sanders-kampanjen har vist en forkjærlighet for vold. Tirsdag svarte Sanders med å komme med en uttalelse der han sier at dette er ”non sense”. Han vil ikke beklage, og hevder også at Det demokratiske partiet ikke har behandlet hans kampanje rettferdig, ved å favorisere Hillary Clinton. Les mer.

Trump søker nye innsamlings-høyder. Donald Trump vil spørre sponsorer om å støtte hans president-kampanje og Det republikanske partiet med opptil $449,400. Dette nye tallet kom ut tirsdag kveld, etter en avtale mellom den antatte republikanske presidentkandidaten og the Republican National Committee (RNC). Dette er den største pengesummen som noensinne har blitt etterspurt av en presidentkandidat og hans parti. Det er mulig takket være lovendringer i 2014 som øker mulighetene for nasjonale partier til å spørre om bidrag. Pengene vil bli samlet inn til the «Trump Victory Fund», som er en felles innsamlingskomité for Trump-kampanjen, RNC og elleve delstatspartier. Det meste av pengene går til partiet, mens donasjoner til Trump-kampanjen fortsatt omfattes av langt lavere satser for maksimale bidrag. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Bernie Sanders Facing Pressure Over Supporters’ Actions in Nevada» av Yamiche Alcindor (New York Times): «Alarmed by the unrest in Nevada, Senator Harry Reid, the minority leader, said that he spoke with Mr. Sanders on Tuesday and that the Vermont senator faced a ‘test of leadership’ over his supporters’ actions. Mr. Reid, who represents Nevada, said he was confident that Mr. Sanders would ‘do the right thing.’ But Mr. Sanders showed no sign of backing down, releasing a statement that, while condemning violence, accused the Democratic leadership in Nevada of using ‘its power to prevent a fair and transparent process from taking place.'»

«Are pollsters ready for Donald Trump?» av Steven Shepard (Politico): «Ten months after the New York billionaire announced his White House bid, pollsters are grappling with his force-of-nature candidacy and the many questions it raises for their industry. Will he produce a surge of new voters that they can’t predict? Will voters be less likely to admit to live pollsters that they intend to support him in November? And given the talk of a potential third-party candidacy, how would that prospect scramble the polls?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.